IMG 20231209 175559

Priprava za proslavu jubileja 60 godina od prvih redovničkih zavjeta s. Kaliste i s. Aurelije započela je na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije večernjom molitvom i euharistijskim klanjanjem koji je za tu prigodu pripremila priora zagrebačke zajednice s. Katarina Maglica. 9. prosinca u prijepodnevnim satima s. Kalista i s. Aurelija imale su duhovnu obnovu koju im je održao vlč. Ivan Filipčić, župnik župe Krista Kralja, svečanim Euharistijskim slavljem koje je predslavio provincijal fr. Slavko Slišković, a na kojem su s. Kalista i s. Aurelija obnovile još jednom svoj DA nakon poniznog, ustrajnog i predanog služenja Gospodinu ostvarena je punina svega slavalja.

Fr. Slavko je istaknuo u homiliji prigodnu poslovicu koja „kaže da svako od nas ima svoj put. Lako ga je naći, ali teško na njemu ostati. Naše sestre Aurelija i Kalista našle su svoj put, te ostale na njemu šest desetljeća, bivajući dionice apostolskoga poslanja.“ Na poseban način se osvrnuo na simboliku broja 60. „Broj 6 znak je čovjeka koji se razvija u majčinoj utrobi jer je, kako se može u biološkom smislu utvrditi, šestomjesečni fetus već potpuno formiran, a ostala tri mjeseca mu samo služe da se pripremi na fizičko postojanja. Mistici ga smatraju savršenim, jer je Bog stvorio svijet za 6 dana. U opisu Isusove muke spominje se da je oko šeste ure bi predan da se razapne. Dan je priprave za Pashu, oko šestoga sata. To je bivao šestoga dana u tjednu kad su pripremali ono čime će se služiti u subotu. Šestoga je pak dana čovjek bio stvoren, šestoga je dana Krist trpio kako bi ti shvatio da je trpio za čovjeka. Sedmoga dana otpočinu Bog od svih djela što ih je bio učinio.

Ovaj se broj u Svetom Pismu često umnaža s brojem deset koji karakterizira savršenost Božjeg djelovanja, u tom kontekstu govorimo o deset djela stvaranja (Post 1) deset egipatskih zala (Iz 7,14-12,28), deset zapovijedi (iz 20,2-17) ili deset Isusovih čudesa (Mt 8-9).

DSC04093

Ako broj 1 simbolizira početak, onda broj 10 simbolizira ishod, postignuće. Taj put do središta označava prijelaz iz profanog u sakralno, iz iluzornog u vječnost, iz ljudskog u božansko. Dolazimo tako do broja 60. U evanđelju je 60 stadija udaljenost do Emausa koju prolaze dvojica učenika na dan uskrsnuća Gospodinova. Neki tumači kažu da šezdeset stadija predstavlja šest vremenskih tijekova (prvo od Adama do Potopa, drugo otada do Abrahama, treće od njega do Davida, četvrto do preseljenja u Babilon), peto do Krista. Sada traje šesto koje će se završiti Sudnjim danom ) dok se ne stigne u gradić pokoja i blaženstva, kad će se ‘maše raspadljivo tijelo zaodjenuti neraspadljivošću, a ono što je u nama smrtno, preobraziti se u besmrtnost. Iako bi se moglo pričiniti, istaknuo je fr. Slavko, kako je opisom ovih brojeva na stanoviti način „zacementirao“ život sestara Aurelije i Kaliste, evanđelje nam kaže suprotno. Učenici nisu ostali u Emausu! Vratili su nazad puni radosti i obnovljene snage svojoj apostolskoj djelatnosti.“

Ističući radost i obnovu snage poželio je našim sestrama daljnji polet u bezrezervnom služenju Gospodinu. Nakon Euharistijskog stola uslijedilo je i slavlje za onim drugim, obiteljskim stolom u našoj dvorani, koju su za tu prigodu pripremili mladi dominikanske mladeži. Časna majka s. Jaka Vuco je zahvalila sestrama na njihovom svjedočanskom životu i predanju za Boga i našu Kongregaciju. Radost ovoga jubileja upotpunili su svakako članovi obitelji naših sestara, s. Kaliste i s. Aurelije, njihove sestre, nećaci, nećakinje, te prijatelji. Mogla se čuti samo riječ HVALA, od naših jubilarki tijekom cjelokupnog događaja. HVALA Gospodinu za snagu koju im je davao na njihov životnom putu, HVALA sestrama u zajednicama gdje sestre žive, HVALA č. Majci s. Jaki i č. Priori s. Katarini na iskazanoj ljubavi i svemu što su dale da bi ovaj jubilej protekao u radosti i ljepoti zajedništva i susreta.

DSC04098

Večer je protekla u jednostavnosti, radosti i pjesmi, baš kako i priliči ovakvom događaju. I što drugo reći na kraju nego HVALA našim sestrama s. Kalisti i s. Aureliji, što su našoj Kongregaciji podarile dar svoga života, što su Gospodinu rekle „Evo me, pozvao si me!“, On neka im bude nagrada i blagoslov na njihovom životnom putu!

s. Ana Begić, OP

Izvor: dominikanke.org

Radio Marija

17:00 Mudrosti i duhovnosti svetih otaca - tema: Kršćanski pisac Tertulijan; ur.: dr. sc. don Ivan Bodrožić; vod.: Zdravka Andrijašević
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.