Molve otvorenje i blagoslov doma 08122023 3

Samostan Uznesenja Blažene Djevice Marije franjevaca konventualaca u Marijinu svetištu u Molvama izgradio je i opremio objekt u okviru kojeg će se pružati usluge cjelodnevnog boravka za 18 osoba starijih od 65 godina.

U povodu završetka tog projekta, u petak 8 prosinca 2023. godine, održana je konferencija za medije s otvorenjem samog centra; blagoslov objekta i euharistijsko slavlje.

Blagoslov objekta i svih njegovih prostorija, te svetu misu predvodio je mons. Josip Mrzljak, biskup u miru, uz prisutnost provincijalnog ministra Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca o. Miljenka Hontića i o. Vladimira Vidovića, definitora provincije, voditelja Pučke kuhinje i glavnog urednika Veritasa - Glasnika sv. Antuna Padovanskog. Biskup Mrzljak je poručio kako će ovaj objekt uvelike poboljšati uvjete života starijim osobama te će im donijeti mir, zahvalnost i osjećaj pripadnosti.

Program je započeo konferencijom za medije na kojoj je je o. Zdravko Tuba, gvardijan i župnik u Molvama rekao da su, promatrajući društvo i cjelinu u kojoj se nalazi današnji čovjek, željeli odgovoriti na njegove potrebe u svakoj životnoj dobi.

„Danas otvaramo prostor za one usamljene, često zaboravljene osobe, one u teškim životnim situacijama, osobe starije dobi. Ovo će mjesto biti njihov topli dom u kojem će moći pronaći utjehu i zadovoljstvo radosti susretanja s bližnjima, a po tome osjetiti i Božju blizinu. U dobi aktivnog starenja ovo je prigoda da osjetimo blizinu. Dom je obitelj, zato će ovo mjesto biti kao jedna obitelj, život jedni za druge“, poručio je o. Zdravko.

Glavni cilj projekta je unapređenje socijalne infrastrukture kako bi se razvila mreža dostupnih usluga koja će ciljnim skupinama omogućiti ispunjavanje potreba u zajednici u kojoj žive i uključiti u procese aktivnog starenja.

„Bili smo skeptični kada nam je ova mala župa došla s idejom o ovako velikom projektu. Ideje su dobile smisao, a upornost se isplatila. Ovaj prostor će doprinijeti kvaliteti života Općine Molve, kao i okolnih općina. Naši stariji sugrađani moraju imati dostojanstven život pun sadržaja, a ovdje će im biti to pruženo. Ovdje nije kraj, bit ćemo partneri i u drugim projektima te Molve, kao hodočasničko mjesto, uključiti i u razvoj turističke ponude“, istaknuo je zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.
Projektom Punina života nastoji se riješiti problem nepostojanja adekvatne socijalne infrastrukture za starije osobe na području Općine Molve koji se reflektira u socijalnoj izoliranosti te skupine uzrokovanoj činjenicom samačkog života i smanjenim prilikama za socijalizaciju.

Molve otvorenje i blagoslov doma 08122023 17

„Od samih početaka projekta 2018. godine, četiri godine od same prijave projekta, danas smo na kraju realizacije, sigurni da ovako velike projekte ne mogu završiti niti veće općine i gradovi. Mi smo uspjeli, uz zagovor Majke Božje Molvarske. Sada imamo nove sadržaje u općini, a provedba projekta pokazatelj je kako župe zajedno sa općinskim i gradskim vlastima mogu puno zajednički napraviti na dobrobit svih žitelja, rekao je načelnik Općine Molve Zdravko Ivančan.

Zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u projektu te najavio kako je u pripremi novi projekt interpretacijskog centra i hostela u Pastoralnom domu.

Samostan je potpisnik Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskih i strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. za projekt Punina života KK.08.1.3.04.0004 u partnerstvu s Općinom Molve i Koprivničko-križevačkom županijom. Ukupna vrijednost projekta je 10.210.415,36 kuna za koji su odobrena 100%-tna EU sredstva.

Novoizgrađeni objekt predstavlja mjesto gdje će osobe moći provoditi do 10 sati dnevno uz zadovoljenje svojih socijalnih, rekreativnih, edukativnih i drugih potreba pritom sudjelujući u aktivnostima (rad u vrtu, edukacije i prijenos znanja i sl.) koje potiču aktivno uključivanje u zajednicu te aktivan doprinos zajednici sa svrhom omogućavanja života u zajednici kao jednog od temeljnih ljudskih prava.

„Bogu hvala za darovanu milost izgradnje projekta koji stoji pod zaštitom i zagovorom naše nebeske Majke Marije. Zahvaljujemo i svim partnerima, izvođačima radova, podupirateljima, prijateljima, mještanima, svima koji su se ugradili u ovo djelo Bezgrešne!“, zaključio je o. Zdravko.


Izvor: Župa Molve; Varaždinska biskupija

Radio Marija

15:15 Krunica - Radosna otajstva
15:40 Glazba
16:00 Riječ Gospodnja - homilija o. Goce Kostova, glavnog urednika Radio Marije Makedonije
16:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Oprost Posljednja tri dana razmatrali smo kako izgleda naš korizmeni hod koji je tek započeo. Analizirali smo kakva je naša volja, a kakva bi trebala...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.