IMG 1719 1024x683

U petak, 8. prosinca, u Žminju je otvorena ovogodišnja izložba kućnih jaslica, koja je već postala dio božićne tradicije tog mjesta u središnjoj Istri. Ove godine 17 izlagača prezentira 41 kompoziciju jaslica, najmaštovitijih prikaza božićnog . Novost ovogodišnje izložbe je i postav starih božićnih čestitki, od kojih je najstarija iz 1911. godine.

Otvorenje izložbe najavljeno je nekoliko dana ranije konferencijom za medije na kojoj su sudjelovali načelnik Općine Žminj Željko Plavčić, predsjednica Općinskog vijeća Sara Mužina te direktorica Turističke zajednice Slavenka Blašković Janko.

Otvorenje je upriličeno u večernjim satima, te popraćeno prigodnim kulturno – umjetničkim programom djece iz mjesnog vrtića te osnovne škole. Svi su oni, ujedno, kao vrtićke, odnosno razredne skupine, sudjelovali i kao autori jaslica.

Zbor Osnovne škole Vladimira Gortana otpjevao je, uz instrumentalnu pratnju profesorice glazbene kulture Anđele Damjanić, nekoliko prigodnih pjesama na hrvatskom i engleskom jeziku te je izvedeno i nekoliko recitacija na čakavskom dijalektu. Voditeljica programa bila je Lucija Jelenić. Djeca iz Dječjeg vrtića „Rapčići“ su svima zaželjeli „Sretan Božić“.

Prva izvedena recitacija bili su stihovi pjesnikinje Nevenke Erman, „Pred Božić“ koje je učenica osnovne škole izrecitirala na žminjskom, bezačkom govoru.

Okupljenima se obratila direktorica Turističke zajednice Slavenka Blašković Janko. Ona je istaknula kontinuiranu spremnost Žminjaca u pokazivanju zajedništva, „pokazali su kako se voli svoj kraj, pokazali su da su uvijek spremni pomoći i da vole svoju tradiciju i način kako se ona održava“, te je naglasila kako je to jedno od obilježja te sredine koje treba posebno njegovati.

Izložbu jaslica već dugi niz godina realizira skupina entuzijasta, koji na taj način nesebično pokazuju ljubav prema svome kraju i zajednici te brigu za očuvanje tradicije žminjskoga kraja, to su Renzo i Verica Otočan, Mirando Mužina, Sandro Peteh s obitelji, Zdenka Jakus i Sara Mužina. Tijekom programa je spomenut i Fabio Dusman, idejni začetnik te izložbe koji se godinama, dok ga je zdravlje služilo, trudio da Žminj ima tu jednu toplu obiteljsku manifestaciju. On je već 6 godina teško bolestan, no prijatelji s kojima je započeo rad na jaslicama, u znak tog prijateljstva, nastavljaju tradiciju.

IMG 1740 683x1024

Izloženi primjerci iz privatnih zbirki izrađeni su od različitih materijala: drva, papira, tkanine, srebra te realizirani u najmaštovitijim kombinacijama.

Jedne su jaslice izrazito neobične, podsjećaju na spaljenu zemlju na kojoj leže razbijene figure. Jedina svjetla točka su bijele jasle u kojima leži novorođeni Isus. Autor, Mirando Mužina je tim jaslicama želio svrnuti pozornost posjetitelja na zlo koje proizlazi iz neprestanog naoružavanja, te je želio poslati antiratnu poruku i simbolično istaknuti kako je u zlu koje postoji na svijetu Isus jedna svjetla točka nade. Mirando je ujedno i autor postava starih božićnih čestitki. Na tu je ideju došao promišljajući o suvremenom načinu slanja velikog broja čestitki „jednim klikom“, ali koje se jednako tako brzo i brišu. Želio je podsjetiti starije, a poučiti mlađe, kako je nekadašnji način, materijalnih, papirnatih čestitki, koje su često putovale poštom jako dugo, imao svoju vrijednost, napose u trajnosti uspomene. Najstarija je čestitka na izložbi iz 1911. godine, a Mužina je istaknuo kao njemu najdražu onu iz 1952. kojom je vojnik vojniku na odsluženju vojnog roka čestitao Božić, s jednog na drugi kraj nekadašnje države, na dopisnici pišući latinskim jezikom.

Još su jedne maštovite jaslice djelo knjižničarke Nade Galant koja je svoje jaslice realizirala, a kako drugačije nego s alternativnom, trodimenzionalnom upotrebom knjiga.

Izložba ostaje otvorena do 7. siječnja 2024., a može se posjetiti u Kuli svakoga dana od 10 do 18 sati.

G. Krizman

Radio Marija

20:15 Krunica - Otajstva svjetla
20:45 "LJUBAV NIJE LJUBLJENA" - korizmeno razmatranje s. Marije Hedvige Bliznac, klarise
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Iz tame u svijetlo – emisija zajednice Cenacolo – ur. i vod.: Ivka Malkoč Bastašić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Žedna mi je duša Boga, Boga živoga; o kada ću doći i lice Božje gledati? Posljednja tri dana razmatrali smo kako izgleda naš korizmeni hod koji je tek...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.