Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine, pod predsjedanjem zagrebačkoga nadbiskupa i metropolita mons. Dražena Kutleše, održali su svoju Pedeset i osmu sjednicu u Varaždinu. Priopćenje sa sjednice prenosimo u cijelosti.

Varazdin sjednica biskupa ZG crkvene pokrajine 04122023 4

Priopćenje s Pedeset i osme sjednice biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajineU ponedjeljak 4. prosinca 2023. u Varaždinu, u Ordinarijatu Varaždinske biskupije, biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine, pod predsjedanjem zagrebačkoga nadbiskupa i metropolita mons. Dražena Kutleše, održali su svoju Pedeset i osmu sjednicu na kojoj su, uz domaćina mons. Božu Radoša, biskupa varaždinskoga, sudjelovali: mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Milan Stipić, vladika križevački, mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski u miru te pomoćni biskupi zagrebački mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

U svome pozdravu mons. Radoš biskupe je kratko upoznao sa sadašnjim nastojanjima u Varaždinskoj biskupiji i istaknuo nekoliko važnih događaja i podataka iz života Biskupije u proteklih godinu dana, među kojima je posebno vrijedno izdvojiti: prezbitersko i đakonsko ređenje, početak gradnje crkve sv. Leopolda B. Mandića u Koprivnici te pastoralnoga centra i župne kuće uz crkvu Dobrog Pastira u župi sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu. Gledajući vitalna žarišta za sadašnji i budući biskupijski rast naglasio je potrebu trajne molitve za svećenička i redovnička zvanja. Iznio je i zanimljivost iz povijesti grada Varaždina da se za desetak dana napunja 500. obljetnica varaždinske Gradske vijećnice upućujući i time na nužnost našega plodonosnoga povezivanja s prošlošću koja odgaja nove naraštaje.

Središnja tema sjednice bio je vjeronauk u školi i njegov odnos prema župnoj katehezi, u što je svojim izlaganjem uvela prof. dr sc. Blaženka s. Valentina Mandarić, predstojnica Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi sa svojom zamjenicom u toj službi i savjetnicom, gđom. Ivankom Petrović.
Nakon prikaza statističkih podataka o vjeroučiteljima koji sada djeluju na području Metropolije i projiciranih potreba za iduće vremensko razdoblje, biskupi su razmatrali pojedina pitanja koja su se odnosila ponajprije na integriranost i strukturiranost vjeronauka u školskome sustavu. Uz prepoznavanje svega što je dobro, pozornost su privukle i određene nedorečenosti, nastale u procesima pojedinih reforma, što traži produbljivanje i daljnja tumačenja u duhu prihvaćenih polazišta očitovanih u međunarodnim ugovorima.
U razradbi teme raspravljalo se: 1) o statusu vjeronauka kao izbornoga predmeta koji postaje obveznim i nužnosti razlikovanja glede drugih izbornih predmeta; 2) o povezanosti izvorišta crkvenoga mandata i napredovanja vjeroučitelja; 3) o upisivanju i ispisivanju iz predmeta vjeronauka; 4) o odnosu vjeronauka u školi i župne kateheze, odnosno pripreme za primanje sakramenata; 5) o kriterijima brojnosti vjeroučenika za nastavu vjeronauka; 6) o nekim osobnim poteškoćama u životu vjeroučitelja; 7) o potrebi za novim vjeroučiteljima; 8) o promicanju vjeronauka u školi; 9) o kriterijima za dodjelu mandata, osobito o nastavničkim kompetencijama; 10) o prijedlozima za jačanje zajedništva i duhovnosti vjeroučitelja u Metropoliji.
Na kraju rasprave istaknuta je ljepota i značenje vjeroučiteljskoga poziva i poslanja, što traži i brižnu suradnju svih koji su uključeni u formaciju, kao i u suradničku odgovornost prema mjerodavnim crkvenim i državnim institucijama.

U drugome dijelu sjednice dogovoren je raspored susreta i slavlja u Metropoliji tijekom prvoga polugodišta sljedeće, 2024. godine.

Izvor: Varaždinska biskupija

Radio Marija

13:45 Glazba
14:00 Podravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Oprost Posljednja tri dana razmatrali smo kako izgleda naš korizmeni hod koji je tek započeo. Analizirali smo kakva je naša volja, a kakva bi trebala...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.