Na prvu nedjelju došašća, 3. prosinca 2023. godine, zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski predvodio je euharistijsko slavlje tijekom kojega je blagoslovio obnovljenu crkvu sv. Marka evanđelista na zagrebačkom Gornjem Gradu. Koncelebrirali su župnik preč. Vladimir Magić i vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije, pročelnik Tiskovnog ureda i pastoralni pomoćnik vlč. Tomislav Hačko.

 WEB 231203 Biskup Gorski blagoslovio crkvu sv. Marka 19

Na početku misnoga slavlja biskup Gorski prenio je pozdrave zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše. Istaknuo je kako se miješaju tri osjećaja - radost jer "možemo blagosloviti cjelovito obnovljenu crkvu sv. Marka, crkvu koja ima posebno značenje za grad Zagreb, ali za cijelu Domovinu." Dodao je kako je važno istaknuti zahvalnost Bogu koji je pratio obnovu ove crkve, ali i zahvalnost svima koji su sudjelovali i doprinijeli procesu obnova. Biskup je kazao kako "s nadom gledamo u budućnost i vjerujemo da će i druge naše crkve koje su oštećene u potresima (ukupno 102 župne crkve u Zagrebačkoj nadbiskupiji) barem konstruktivno obnovljene postati okupljališta vjernika."


WEB 231203 Biskup Gorski blagoslovio crkvu sv. Marka 6

U homiliji biskup Gorski kazao je kako je lijepo nakon tri godine ponovno biti u crkvi sv. Marka. Istaknuo je kako započinjemo vrijeme došašća koje govori "o prolaznosti vremena, o krhkosti materijalnoga, o odgovornosti za darovani život, trenutak vremena ovdje na zemlji, za darovane prilike, ne u strahu nego u radosnoj nadi preobrazbe u kojoj kličemo Tvoj slavni dolazak iščekujemo."

Biskup je dodao kako došašće želi u nama "probuditi čežnju za budućim vijekom koja je oslabila zbog usmjerenosti isključivo na materijalno. Želi probuditi nadu koja je zaspala zbog velikih nevolja u pojedinih ljudi."

 WEB 231203 Biskup Gorski blagoslovio crkvu sv. Marka 12

"Božju riječ uvijek moramo primijeniti na svoje vrijeme i na svoju stvarnost", poručio je biskup Gorski i nastavio: "Danas je vrijeme neke neodgovornosti u kojoj svi odbacujemo odgovornost, odnosno prebacujemo na drugoga i tako optužujemo druge - u obitelji, u društvu, u Crkvi." Dodao je kako se s mrtve točke možemo pomaknuti "samo obnovljenom dobrom voljom, obnovljenom snagom koju nam Bog daje."

"U središtu Isusove poruke stoji poziv na budnost, poziv na odgovornost", naglasio je biskup i kazao kako nam je Gospodin povjerio našu kuću - naše tijelo, naš život, našu obitelj i Domovinu da ih učinimo dostojnim Njegova dolaska. "S pravom si moramo postaviti pitanje, svatko osobno, jesmo li opravdali to povjerenje koje nam je Bog dao?"

 WEB 231203 Biskup Gorski blagoslovio crkvu sv. Marka 12

Na kraju homilije biskup Gorski naglasio je kako bdjeti znači prepoznati znakove vremena i odgovoriti na njih svojom vjerničkom zauzetošću. Zaključio je riječima: "U navici nema žara, nema zauzetosti, a susret s dragom osobom budi radost, zauzetost. Ako ne čekamo Isusa s tim žarom, naše čekanje je lažno i prepuštamo se protuhu vremena bez brige za ono što nam je Gospodin dao."

Prije završnog blagoslova riječi zahvale uputio je župnik preč. Magić. "Uistinu, ovom službom hvale odgovorili smo svima koji su nas pitali godinama kada ćemo moći ovdje moliti i pjevati. Ovo je doista veliki dan ne samo za ovu Župu nego i za grad Zagreb i cijelu našu Domovinu. Ovo je župna crkva, ali je više od toga. Ona je simbol grada Zagreba i cijele Domovine, identitet našega grada i našega naroda." Župnik je zahvalio svima koji su pomogli i sudjelovali u obnovi.

 WEB 231203 Biskup Gorski blagoslovio crkvu sv. Marka 4

Misnom slavlju prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Misu je pjesmom animirao Oratorijski zbor crkve sv. Marka "Cantores sancti Marci".

 WEB 231203 Biskup Gorski blagoslovio crkvu sv. Marka 13

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

14:00 Podravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Oprost Posljednja tri dana razmatrali smo kako izgleda naš korizmeni hod koji je tek započeo. Analizirali smo kakva je naša volja, a kakva bi trebala...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.