3011 Sv Andrija Pile nasl

Župa sv. Andrije u Dubrovniku u četvrtak 30. studenog proslavila je svog nebeskog zaštitnika, a središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan.

U propovijedi je vikar Pervan podsjetio na to kako je Isus pozvao Andriju i njegovog brata Petra da pođu za njim i postanu ribari ljudi.

„Poći za Isusom znači ostaviti sve, svoju svakodnevicu, svoje obveze, svoj komoditet, svoju prošlost… Poći za Isusom znači lišiti se svega kako bi se moglo baštiniti njega. Osloboditi se svega i nasljedovati njega, znači postati novi čovjek jer on, pozivajući na nasljedovanje, stvara nove osobe, nove ljude za nova poslanja“, kazao je generalni vikar i nastavio tumačiti kako čovjek Božjom snagom ostvaruje svoje poslanje te progovorio o duhovnom pozivu. Tamo gdje ima djece bit će Božjih poziva za razna zvanja i zanimanja, primijetio je.

„Dok svjedočimo za Isusa i njegovo Sveto Evanđelje znajmo da nam je kroz mnoge nevolje proći, ali i do slave doći“, rekao je mons. Pervan i opisao neke karakteristike vremena u kojem živimo i koje obilježavaju, kako je rekao, ugađanja pogledu, emocijama i tijelu, a nikako duhu, duši i srcu. Moramo biti svjesni da smo pozvani kao kršćani vjernici biti u svijetu, ali ne poistovjetiti se sa svijetom, naglasio je opisavši potrebu unošenja vrijednosti evanđelja u svijet.

Predvoditelj slavlja također je govorio o osobinama sv. Andrije koje se mogu prepoznati na temelju evanđeoskih ulomaka u kojima se apostol spominje.

Uz župnog upravitelja don Marina Lučića, novog župnog kapelana don Darka Kovačevića i dekana dekanata Dubrovački 1 don Roberta Ćibarića na misi je suslavilo više svećenika i redovnika, a asistirala su dvojica đakona. Blagdan sv. Andrije sa župljanima su proslavile i redovnice iz više redovničkih zajednica s područja župe, a liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti župni zbor pod vodstvom profesorice Luce Ćatić.

Ovo je jedina župa u cijeloj Dubrovačkoj biskupiji posvećena sv. Andriji, podsjetio je u riječi zahvale župni upravitelj don Marin Lučić koji je izrazio radost zbog okupljenosti zajednice oko euharistijskog stola, oko Krista, na blagdan nebeskog zaštitnika. Zahvalio je svima koji su na razne načine pridonijeli ovogodišnjoj Festi sv. Andrije.

Na kraju mise djeca ove župe izvela su nekoliko duhovnih pjesama uz pratnju voditeljice zbora Ćatić. Druženje je nastavljeno u pastoralnom centru.

Za župnu svetkovinu vjernici su se pripravljali trodnevnicom. Prvog dana misu s propovijedi slavio je isusovac p. Marjan Bešlić, a pjevali su neokatekumeni. Drugog dana trodnevnice misu i klanjanje predvodio je fra Marin Karačić, župnik župe sv. Stjepana prvomučenika iz Gorice-Sovića u BiH i poznati kantautor suvremene duhovne glazbe, dok je trećeg dana misu sa svečanom I. večernjom predvodio don Ivo Markić, pročelnik Vijeća za mlade i župni vikar župe sv. Mihajla u Lapadu. Povjesničar umjetnosti Ivan Viđen u pastoralnom centru održao je predavanje o župi i crkvi sv. Andrije.

Tekst i foto: Angelina Tadić

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

10:00 Glazba
11:00 Sveta misa - prijenos iz svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici
12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.