osobe s invaliditetom naslovno

Predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj dubrovački biskup Roko Glasnović  i predsjednik Vijeća za laike Hrvatske biskupske konferencije riječki nadbiskup Mate Uzinić uputili su čestitku-poruku za Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca 2023..

Poruka je dostupna u tekstualnom obliku, ali i u audiovizualnom obliku s prijevodom na hrvatski znakovni jezik.

„Koračati zajedno“

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji obilježavamo u nedjelju 3. prosinca na spomendan sv. Franje Ksaverskoga, a ove godine i na Prvu nedjelju došašća, vama drage osobe s invaliditetom i vama draga djeco s teškoćama u razvoju, kao i vašim obiteljima i svima koji skrbe o vama, želimo uputiti iskrenu čestitku i prigodnu poruku.

Ponajprije zahvaljujemo Stvoritelju za dar života svakoga od vas. Zahvaljujemo i vama za vašu prisutnost među nama kojom nas obogaćujete i činite ovaj svijet solidarnijim, humanijim i boljim mjestom. Hvala vam što nas podsjećate da invaliditet nije dominantno obilježje vas kao osoba, a još manje vaš identitet, nego šire društveno, kulturološko i teološko pitanje koje traži dublje promišljanje ne samo u društvu nego i u Crkvi.

Pokretanjem trogodišnjeg pastoralnog ciklusa posvećenog vama, htjeli smo prije svega poslušati ono što nam imate reći i posvjedočiti. Samo tako moguće je istinski promišljati i bolje razumjeti invaliditet i vas osobe s invaliditetom kao naše bližnje jednake u dostojanstvu i pravima kao što to stoji u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima usvojenoj prije 75 godina. Jednako tako, namjera nam je bila poticati vjernike i sve ljude dobre volje na dijalog i solidarnost unutar crkvene i društvene zajednice s ciljem povezivanja, gradnje uzajamnog povjerenja i uvažavanja, uključivanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Stoga smo na tragu prošlogodišnje objave dokumenta „Crkva je naš dom“ koji su sastavile osobe s invaliditetom sa svih kontinenata i predale ga papi Franji, u ožujku ove godine nacionalnim studijskim danima u Topuskom započeli spomenuti ciklus. Učinili smo to svjesni da smo, kao braća i sestre, pozvani zajedno koračati ovim svijetom kao suputnici, poput Krista činiti dobro i napredovati prema konačnom cilju, prema Vječnosti, gdje neće biti ni boli ni plača, nego vječna radost jedinstva s Bogom.

A koračati zajedno ponajprije znači imati osjećaj pripadnosti istoj ljudskoj obitelji, svijest da smo djeca istoga Oca koji nas je s ljubavlju i svrhom stvorio da bez obzira na sposobnosti budemo dar jedni drugima, svojoj obitelji, Crkvi i društvu. Pritom je od presudne važnosti izdignuti se iznad svojih predrasuda i očekivanja te prihvaćati drugoga kao osobu, a ne promatrati ga kroz prizmu samo invaliditeta, poteškoće ili ograničenja. Stoga, koračati zajedno znači iskazivati strpljenje i prihvaćati s ljubavlju ograničenja svojih bližnjih, ali ujedno biti svjestan da je svatko od nas krhak i ima svoja ograničenja. Upravo zato svatko od nas treba životnog suputnika koji nas neće napustiti na prvoj prepreci, koji će nam pokazati put kad se izgubimo, pogurati nas kada posustanemo pa i podržati molitvom kada se obeshrabrimo. Nadalje, koračati zajedno znači suosjećati i biti osjetljiv na „tempo koraka“ druge osobe. Za to je potrebno moći se uživjeti i pokušati „ući u cipele“ druge osobe, napose one s invaliditetom čiji su životni izazovi veći od uobičajenih. No, to ne ide bez poniznosti i poučljivosti, a vi nas tome, drage osobe s invaliditetom, itekako možete poučiti, kao što nas o sebedarnoj ljubavi i služenju mogu poučiti članovi vaših obitelji, a o predanom i nesebičnom angažmanu vaši asistenti i oni koji se brinu o vama i vašim potrebama.

Unaprijed se radujemo daljnjem odvijanju spomenutog pastoralnog ciklusa svjesni da svako putovanje počinje prvim korakom i da koračati zajedno podrazumijeva zajedničke napore, ali i zajednička ostvarenja ciljeva koja donose radost koja je time veća jer ju se može podijeliti. Neke smo korake već učinili, poput priređivanja hrvatske inačice videozapisa „Ja sam Crkva“ i „Crkva je naš dom“ Dikasterija za laike obitelj i život Svete Stolice, pokretanja specijalnog ciklusa tematskih radijskih emisija „Argumenti“ u programu Hrvatskog katoličkog radija i uspostavljanja suradnje s Hrvatskom redovničkom konferencijom. Činimo i daljnje korake, poput priređivanja katehetskog materijala i organizacije pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenika. Ostajemo otvoreni za vaše ideje i prijedloge kako bi zajedničko koračanje u obitelji, Crkvi i društvu pa i u svijetu rada bilo što plodonosnije ne samo u sklopu aktualnog ciklusa nego i jednom kada on završi. Osobito nam je stalo da naše župe budu mjesta gdje ćete se osjećati dobrodošlo, prihvaćeno i slobodno da pridonesete poslanju Crkve svojom nazočnošću, svjedočenjem i talentima.

Neka Gospodin blagoslovi i vodi naše zajedničko koračanje po zagovoru sv. Franje Ksaverskoga koji se potaknut Duhom Božjim odvažio poduzeti daleka putovanja i za Krista pridobiti mnoge duše.

mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup                                  mons. Roko Glasnović, dubrovački biskup
predsjednik Vijeća HBK za laike                                         predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

18:30 Sveta misa - prijenos iz samostanske kapelice bl. Ozane Kotorske kod ss. dominikanki na Krugama; misno slavlje predvodi p. Jozo Čirko
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
19:40 Glazba
20:00 Kraljice Neba; Molitva za obitelj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Kolovoz 2021
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.