20231129 100426 scaled

Caritas nadbiskupije Rijeka u srijedu 29. studenog u dvorani nadbiskupijskog Caritasa organizirao je konferenciju za novinare na kojoj su predstavljene aktivnosti u protekloj godini, karitativnih ustanova i organizacija koje djeluju na području Riječke nadbiskupije: Caritas Riječke nadbiskupije sa svojim ustanovama: Hospicij, Dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sv. Ana“, Dom za osobe s demencijom, Udruga Depaul Hrvatska, Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“ i Socijalna samoposluga „Kruh sv. Elizabete“.

U evidenciji nadbiskupijskog Caritasa trenutno je preko 3000 korisnika koje primaju različite oblike materijalne ili financijske pomoć i većinom su to samci, starije osobe i samohrane majke s djecom, rekla je ravnateljica nadbiskupijskog Caritasa, Marija Faustina Kovačević. Tijekom protekle godine podijeljeno je ukupno 80.300,00 Eura novčane pomoći. Od toga: 20 stipendista dobilo je 21.300 Eura kroz program „Kumstva na daljinu“, 45 obitelji sa djecom primilo je kontinuiranu novčanu pomoć od 19.000 Eura, a preko 60 obitelji/samaca dobilo je financijsku pomoć u iznosu od 40.000 Eura. Također, podijeljeno je preko 4000 prehrambenih paketa za oko 150 obitelji/samaca. Tijekom godine nastavilo se s redovnim aktivnostima poput distribzcije potrepština za malu djecu, pomoć u rabljenom namještaju, kućanskim aparatima i bijeloj tehnici, posudba bolničkih kreveta i otropendskih pomagala, školskom priboru i bilježnicama. Do prosinca ove godine 53 socijalno ugrožene obitelji dobile su pomoć u drvima ukupne vrijednosti 8000 Eura. Od toga je preko 1200 Eura prikupljeno donacijama građana putem donacijskih kutijica koje su postavljene na nekoliko lokacija HP-a, Ljekarne Rijeka i Pekare Lišćevica, kazala je Kovačević. Uz redovne, predstavila je i dodatne aktivnosti koje je Caritas ostvario u protekloj godini te najavila za 22. prosinca letak s uplatnicom koji će se moći pronaći u Novom listu i putem kojega će ‘građani dobre volje i otvorena srca moći dati svoj doprinos za pomoć potrebitima’. Letak će izaći i u novom broju mjesečnika „Zvona“, a moći će se pronaći i u crkvama Riječke nadbiskupije.

Dosadašnju djelatnost caritasovog Dnevnog boravka za osobe s demencijom predstavila je privremena ravnateljica Doma, Kristina Klanac Badovinac, a riječkog hospicija ravnateljica Leopolda Ivković. Između ostaloga je kazala kako je za 2024. godinu u planu otvaranje Volonterskog centra koji bi, uz dosadašnje volontere u hospicijskom stacionaru, obuhvaćao i one volontere koji bi volontirali u obiteljima koje imaju palijativnog pacijenta. Također, u planu je i osnivanje Cantra za žalovanje za pružanje pomoći obiteljima oboljelih za vrijeme bolesti, kao i nakon preminuća člana njihovih obitelji, odnosno bližnjega. Pomoć bi pružali stručni djelatnici, psiholog, psihoterapeut, duhovnik i volonteri, rekla je Ivković. Na kraju je potaknula građane da posjete štand hospicija otvoren na riječkom Korzu, Trgu 128 brigade HV, i na kojemu do 3. prosinca, kao i od 11. do 17. prosinca, u vremenu od 9 do 19 sati mogu pronaći rukotvorine volontera hospicija, kao i one koje su izradila djeca Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“, djeca i roditelji DV „Kvarner“. U akciju su se uključile učenice Ženskog učeničkog doma “Marija Krucifiksa Kozulić” koje su sa sestrama Družbe Presvetog Srca Isusova zasadile božićnu pšenicu i pripremile za ovaj štand. Sav prikupljeni prihod namijenjen je radu hospicija te ovisno o iznosu prikupljenih novaca, kupovini nužnih sredstava: medicinskog kreveta, perilica ili sušilica rublja. Također, riječki hospicij „Marija Krucifiksa Kozulić“ postavit će u prosincu jaslice u dvorištu ove zdravstvene ustanove. Okvir će izraditi djelatnici, ali za figure mole dobrotvore za financijsku donaciju za kupovinu ili ukoliko pojedinci ili župe posjeduju figure veličine oko 50 cm, a koje mogu donirati hospiciju za ovu namjenu

Aktivnosti Caritasovog doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sv. Ana“ predstavila je ravnateljica Željka Frković. Govoreći o ostvarenim aktivnostima i uspoređujući prošlogodišnje i ovogodišnje upućene upite za smještaj, upozorila je na porast nasilja u obitelji u ovoj godini. U proteklih 11 mjeseci privremeni dom u ovoj karitativnoj ustanovi pronašlo je 88 korisnika (34 žena i 54 djece). Dodala je kako se ove godine navršilo 30 godina rada Doma sv. Ane što je u listopadu obilježeno prigodnim programom u Ordinarijatu Riječke nadbiskupije.

Karitativne aktivnosti u protekloj godini Udruge Depaul Hrvatska predstavila je predsjednica udruge i voditeljica Kuće utočišta, Veronika Mila Popić. Izdvojivši cjelogodišnje aktivnosti koje udruga provodi za korisnike, najavila je događaj usmjeren na povećanje svijesti javnosti o problemu beskućništva, “Jedna noć pod zvijezdama“. Održat će se u Exportdrvu 2. prosinca i obuhvatit će različite sadržaje tijekom cijelog dana, a središnji će biti spavanje na otvorenom.

Aktivnostima Socijalne samoposluge „Kruh sv. Elizabete“, čije usluge je u protekloj godini koristilo 570 korisnika, predstavila je Nela Pujić. „Mjesečno se podijeli preko 350 paketa, a na godišnjoj bazi to bude i do 4000 paketa.“, rekla je Pujić dodajući da se projekt uključilo 170 volontera koji su odradili 3800 volonterskih sati. S obzirom da je Grad Rijeka prodao prostor na Žabici kojega su koristili za skladište, uslugu pomaganja obiteljima u potrebi s odjećom i obućom, zbog nedostatka skladišnog prostora trenutno ne mogu obavljati. Pujić je pozvala građane koji imaju hranu (koja je i pred istekom trajanja) da istu doniraju Socijalnoj samoposluzi, odnosno njenim korisnicima.

Preko 700 korisnika potražilo je krevet tijekom 17 godina postojanja Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“. U ovoj godini to je učinilo 37 osoba, od toga 4 žene, rekla je zaposlenica ove riječke karitativne ustanove, Dijana Superina. U rad Prihvatilišta uključeni su volonteri kao i osobe koje probacijski ured šalje, a od aktualnih akcija Superina je najavila kako će u nedjelju 3. prosinca, nakon misa u Trsatskom svetištu, ponuditi građanima adventske vijence koje su izradili volonteri i korisnici Prihvatilišta. Sav prihod bit će namijenjen radu ove karitativne ustanove.

Na kraju, svi sudionici zahvalili su svim podupirateljima kao i volonterima koji nesebično daruju svoje vrijeme za potrebite te zaželjeli blagoslovljeno vrijeme došašća.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

15:15 Krunica - Radosna otajstva
16:00 Riječ Gospodnja - homilija p. Stjepana Fridla, glavnog urednika Radio Marije Hrvatske
16:15 Glazba
16:30 Kronika tjedna

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.