U sklopu svojih pastirskih vizitacija župama grada Zadra, zadarski nadbiskup Milan Zgrablić bio je u pastoralnom pohodu župe Presvetog Srca Isusova na Voštarnici u Zadru od ponedjeljka, 20. studenog do nedjelje, 26. studenog.

U utorak, 21. studenoga, u Crkvi sv. Frane nadbiskup se susreo s mladima koji se redovito okupljaju na susretima za mlade, kao i s krizmanicima naše Župe. Nakon pozdrava župnika fra Bojana, nadbiskup je održao mladima meditaciju o tri puta spoznaje Boga i to preko čežnje za istinom, srećom i ljubavlju. Nadbiskup je naglasio kako se Bog u Kristu objavio kao Istina, te da nam jedino on može darovati potpunu radost i sreću, kao i da je vrhunac ljubavi očitovan u križu gdje je Bog pokazao koliko voli svakoga od nas. Povezujući ovu stvarnost vjere sa životom mladih, nadbiskup ih je ohrabrio da znaju biti ustrajni u zajedništvu s Kristom obnavljajući tako lice Crkve. Nakon nadbiskupovih riječi, mladi su postavili pitanje nadbiskupu kako je on dobio duhovni poziv, koji je razlog da danas mladi odlaze iz Crkve, te zašto se danas u Crkvi ne govori toliko o zlu. Nadbiskup je u svim svojim odgovorima bio vrlo osoban, naglašavajući pritom i našu odgovornost za život Crkve, kao i potičući da se protiv zla u svijetu borimo svojim dobrim i svetim životom.

U srijedu, 22. studenog, u prostorijama naše Župe, nadbiskup se susreo s članovima Župnog pastoralnog i Župnog ekonomskog vijeća. Na početku susreta, fra Bojan je pozdravio okupljene i nadbiskupa ističući kako je u njihovoj prisutnosti očitovano i bogatstvo različitosti ove župne zajednice. Nakon pojedinačnog predstavljanja svakog pojedinog člana, nadbiskup je sve ohrabrio i pozvao da u svojem poslanju izvršavaju tri stvarnosti koje započinju slovom “S”, a to su slušanje, slavljenje i služenje. Mons. Zgrablić je istaknuo kako se slušanje odnosi i na Boga, kao i na druge koji s nama žive i djeluju; slavljenje se odnosi na našu redovitost i predanost u liturgijskim slavljima; a služenje se osobito tiče naše spremnosti biti na službu drugima, osobito siromasima i odbačenima. Po završetku radnog dijela sastanka, svi su se okupili i nastavili druženje uz zakusku oko bratskog stola, a nadbiskup je pozdravio i skupinu mladih FRAMU koja je imala svoj redoviti susret.


6 1 733x550

U četvrtak, 23. studenog, u Samostanu sv. Frane održan je susret obiteljske zajednice na kojoj je sudjelovao i naš nadbiskup Milan Zgrablić. Sve okupljene bračne parove i nadbiskupa Milana, kao i vicekancelara Marija Karadakića, na početku je pozdravio fra Bojan podsjetivši kako je ova zajednica izrasla kao plod hodočašća naše župe u Rim, gdje su mladi bračni parovi zatražili okupljanje obiteljske zajednice na kojoj bi rasli u zajedništvu s Gospodinom i međusobno. Nadbiskup je pozdravio sve okupljene te održao nagovor u kojem je posebno istaknuo kako je i naš Bog zajedništvo triju različitih osoba koje žive u jedinstvu, te ga možemo i razumijevati kao obitelj. Osim toga, mons. Zgrablić je posvjestio kako ljubav nikada nije samo osjećaj, nego je stav i odluka donoseći konkretne primjere iz naših svakodnevnih odnosa i obiteljskih stvarnosti. Osim toga, nadbiskup je pohvalio ovakvo okupljanje te napomenuo kako mu se čini da je ovo jedinstvena zajednica na području Nadbiskupije davši joj snažan poticaj i podršku potaknuvši ih na evanđeosko svjedočenje u obrani kršćanske antropologije i obiteljskog zajedništva. Nakon nagovora oca nadbiskupa bračni parovi su postavili nekoliko pitanja nadbiskupu, zadržavajući se poslije molitve i blagoslova u bratskom druženju i razgovoru.

Vrhunac pastoralnog pohoda i kanonske vizitacije bio je u nedjelju, 26. studenoga, na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja. Nakon Misnog slavlja u 9 sati nadbiskupa su u crkvi dočekala naša djeca i dječji zbor “Anđeli” predvođeni s. Beatricom, koji su pjesmom pozdravili nadbiskupa, a riječi dobrodošlice izrekla je vlastitim stihovima recitacije djevojčica Mila Batur. Nadbiskup je zahvalio na ovako lijepom iznenađenju i dočeku te je okupljenima podijelio svoj blagoslov, kao i spomen sličice.

2 733x550

Misno slavlje u 10,30 sati u zajedništvu s braćom fra Bojanom, fra Andrijom i fra Pavlom, kao i u 12 sati, predvodio je nadbiskup mons. Milan Zgrablić. Na početku obaju slavlja pozdravio je nadbiskupa župnik fra Bojan. Nadbiskup je istaknuo svoju radost što može slaviti ovu svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja s vjernicima ove župe te je zahvalio braći franjevcima i sestrama milosrdnicama na svemu što čine za ovu župnu zajednicu. U homiliji se osvrnuo na naviještenu Božju riječ podsjećajući nas kako svojom ljubavlju izgrađujemo kraljevstvo Božje već ovdje na zemlji. Na kraju Misnoga slavlja i župnik je zahvalio biskupu na dolasku u ovu župnu zajednicu podsjetivši na riječi pape Franje kako biskup mora biti ispred, u sredini i na kraju svoga stada. Upravo smo ovu milost i mi imali iskusiti ovim pastoralnim pohodom. Kao zahvalu i uspomenu za ove susrete nadbiskupu su djeca darovala svoje crteže, župljani cvijeće, a braća adventski vijenac koji je napravio naš fra Pavle.

Nakon euharistijskog slavlja u 12 sati, nadbiskup se s braćom franjevcima i sestrama milosrdnicma zadržao u zajedništvu blagdanskog stola kojeg je pripremila naša domaćica s. Celina.

 12 733x550

U svom osvrtu na pastoralni pohod otac nadbiskup je zapisao i ovo: “Pohvaljujem svu pastoralnu, duhovnu, katehetsku, liturgijsku, karitativnu i druge djelatnosti s kojima sam se ukratko upoznao u Župi. Lijepo je čuti kada župljani pohvalno i zahvalno govore o životu i djelovanju Župe, župne zajednice, župnika, župnih vikara, časnih sestara i svih drugih suradnika u župi. Radujem se što su u pastoralnom radu zahvaćene sve dobne skupine župljana i različiti oblici pastoralnog djelovanja. Zahvaljujem župniku fra Bojanu Rizvanu i njegovim najbližim suradnicima, osobito župnim vikarima fra Andriji Bilokapiću i fra Pavlu Iviću, na trudu i zauzetosti za slavu Božju i spasenje vjernika u Župi. Zahvaljujem i ocima franjevcima na čelu s provincijalom fra Tomislavom Šanko za brigu oko života Župe i otvorenosti za ustupanje prostora samostana za pastoralne potrebe župe. Hvala fra Stipi Nosiću, gvardijanu Samostana sv. Frane u Zadru”.

Zahvalni Gospodinu na svemu proživljenom kroz ove dane, svima vama preporučamo nas braću franjevce i naše sestre milosrdnice u molitve kako bismo u služenju ovoj župnoj zajednici sve činili na slavu Božju i na spasenje ljudi.

Fra Bojan Rizvan / Foto: Facebook Župa Presvetog Srca Isusova

Izvor: Zadarska nadbiskupija

Radio Marija

18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.