Vukovar 2023 01

Na 32. obljetnicu stradanja Vukovara u subotu 18. studenoga 2023. održano je i Nadbiskupijsko spomen-hodočašće što ga 24. godinu za redom organizira Đakovačko-osječka nadbiskupija. Misno slavlje na Memorijalnom groblju u Vukovaru predvodio je Giorgio Lingua, apostolski nuncij u RH u koncelebraciji s hrvatskim biskupima i brojnim svećenicima. Misi je nazočilo veliko mnoštvo naroda koje je u Koloni sjećanja hodalo od Bolnice do groblja odajući tako počast svim poginulim i stradalim te nestalim braniteljima i žiteljima Vukovara.

Vukovar 2023 02

Prije mise kod centralnog križa na groblju položeni su vijenci i svijeće, a Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit je predvodio molitvu. „O 32. obljetnici stradanja ovoga grada naša se duša obnavlja vjerom jer znamo da nam život i smrt sjaje u uskrsnuću Spasitelja našega Isusa Krista. Molimo za pokoj svih koji ovdje počivaju, onih čiji se posmrtni ostaci još traže, za pokoj svih umorenih i poginulih te za put mira u čitavoj našoj domovini Hrvatskoj i u čitavome svijetu.“

Vukovar 2023 03

Mato Gašparović, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije i ravnatelj UZUK-a u ime đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure i pomoćnog biskupa Ivana Ćurića pozdravio je sve Vukovarce i sve druge hodočasnike pristigle s različitih strana Đakovačko-osječke nadbiskupije, iz čitave domovine i iz inozemstva, kako bi svi zajedno bili dionici komemoracije i molitve za sve branitelje i civilne žrtve domovinskoga rata. Pozdravio je poštovane i drage branitelje, članove udruga proisteklih iz domovinskog rata, članove obitelji stradalih branitelja, civilnih žrtava i onih čija se mrtva tijela još uvijek traže, kako bi ih se moglo dostojno pokopati, s molitvom i pijetetom kojega zaslužuju.

Uz domaćeg nadbiskupa Đuru i biskupa Ivana u misnom su slavlju koncelebrirali Tomo Vukšić, nadbiskup vrhbosanski, Zdenko Križić, nadbiskup splitsko-makarski, Antun Škvorčević, bskup požeški, Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH, Bože Radoš, biskup Vraždinski, Fabijan Svalina, biskup-koadjutor srijemski, Ivan Šaško i Mijo Gorski, pomoćni zagrebački biskupi, te Alvaro Ernesto Izurieta Y Sea, tajnik Apostolske nuncijature u RH i preč. gosp. Krunoslav Novak, generalni tajnik HBK.

Homilija nuncija Lingue

Predsjedatelj misnoga slavlja nuncij Ligua izrekao je homiliju nakon navještenih liturgijskih čitanja. „Na ovome mjestu koje je posvećeno pronalaskom 938 tijela u velikoj masovnoj grobnici, a zatim pretvoreno u svetište, pozvani smo podignuti svoj pogled i svoje misli.“ Zatim je tumačio Psalam 22 u kojemu se vapije Bogu: Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio?. „To je molitva u trenutku očaja, koju je Isus ponovno izrekao na križu. Ta molitva na ustima Sina Božjega djeluje gotovo skandalozno. Ali i On je, postavši čovjekom, iskusio očaj svakog čovjeka pred porazom, pred smrću koja je, u konačnici, poraz ljudske pretencioznosti. To je isti onaj vapaj koji svaka osoba ponavlja kada vidi kako joj se ruše snovi, to je vapaj svakog muškarca i žene koji se osjećaju izgubljenima i kojima je „ponestalo“ nade.“

Da bol nije uzaludna nuncij je pojasnio riječima: „Ovi nas bijeli križevi, svi jednaki, pozivaju da gledamo dalje od ovozemaljskog života i da se prisjetimo konačnog značenja tih prekinutih snova. Govore nam da smrt nije kraj svega, već početak jednog novog života, zahvaljujući žrtvi Onoga koji nam je, smrću na križu, darovao istinski život. S osjećajem ljudske zahvalnosti i dubokog poštovanja prema onima koji su se žrtvovali za izgradnju zemaljske domovine, ovdje se želimo prisjetiti da je naša prava domovina na nebu.“

Zatim je nuncij podsjetio na sv. Pavla koji govori o miru: „Krist je naš mir jer on ruši zid koji nas dijeli, a to je neprijateljstvo. Razdvojeni smo zidom, nevidljivim, ali stvarnim, zidom koji smo podignuli i nastavljamo podizati između nas i njih, između prijatelja i neprijatelja, između vjernika i nevjernika, između dobrih i loših, između pravednih i nepravednih, itd. A neprijateljstvo ostaje, ponekad potaknuto skrivenom željom za osvetom, upiranjem prsta u krivce, pri čemu se zaboravlja da se mir gradi hrabrim pružanjem ruke.“

Na pitanje Kako onda možemo doći do pravog mira?- nuncij navodi: „Neće biti pravog i trajnog mira bez promjene srca, bez odgoja za mir.“ A homiliju je zaključio riječima: „Novi čovjek ne zlorabi život drugoga, on daruje svoj život. Upravo darivanjem samoga sebe pobjeđuje se neprijateljstvo i počinje vršiti volja Božja „kako na nebu tako i na zemlji“. Spominjući se žrtve pokojnika kojima danas odajemo počast, molimo Gospodina da nas učini mirotvorcima, sposobnima rušiti zidove između nas, a prije svega, u svakome od nas.“

Vukovar-2023-05.jpg

Sudionici euharistijskoga slavlja

Uz nepregledno mnoštvo naroda dionici euharistijske molitve bili su i redovnici te drugi brojni svećenici, časne sestre, visoki predstavnici hrvatskih državnih vlasti, predstavnici prosvjetnog, kulturnog, gospodarskog i političkog života, predstavnici diplomatskog zbora, župani, gradonačelnici i načelnici gradova i općina, predstavnici Hrvatske vojske i Hrvatske Policije, te djelatnici različitih službi koje su skrbile o hodočasnicima.

Vukovar 2023 06

Također je među hodočasnicima u Vukovar bila i zajednica Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu na čelu s rektorom preč. Matijom Pavlakovićem, bogoslovi i studenti laici s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, Franjevački bogoslovi iz Zagreba i brojni svećenički i redovnički kandidati i kandidatice i mnoštvo mladih, kojih je svake godine sve više prisutno na komemoraciji u Vukovaru.

Liturgijsko pjevanje animirao je zbor Župe sv. Mihaela, arkanđela iz Donjeg Miholjca na čelu s dirigenticom gospođom Silvijom Ježić Knežević i orguljašicom s. Kristijanom Kolić iz družbe Milosrdnih sestara sv. Križa.

Vukovar 2023 21

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara započelo je u dopodnevnim satima u krugu Vukovarske bolnice gdje je Darko Milas, glumac osječkog HNK imao prigodni recital u spomen na stradale, a program su pjesmom pratili Klapa “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice i Najbolji hrvatski tamburaši. Nepregledna kolona hodočasnika više od tri sata je hodala od Bolnice do Memorijalnog groblja. Procjenjuje se da je ove godine u Vukovar pristiglo 150000 hodočasnika.

Vukovar 2023 20

Tekst i foto: J. Hrehorović

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

05:40 Glazba
06:00 Kraljice Neba; Molitva prije rada
06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.