Povodom obilježavanja 7. Svjetskog dana siromaha, u nedjelju 19. studenog, riječki nadbiskup Mate Uzinić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u riječkoj prvostolnici, katedrali sv. Vida, u zajedništvu s generalnim vikarom i rektorom katedrale, Mariom Tomljanovićem. Na misnom slavlju sudjelovali su i predstavnici karitativnih ustanova koje djeluju na području Riječke nadbiskupije, zajedno s njihovim korisnicima.


2 scaled 1

Na početku propovijedi nadbiskup se zahvalio svim karitativnim udrugama i institucijama Riječke nadbiskupije koje na različite načine pomažu riječkoj Crkvi u brizi za potrebite te je u duhu biblijskih čitanja istaknuo tri bitna stava u pogledu i pristupu prema siromasima: poniznost, zahvalnost i djelotvorna ljubav (služenje).

„Među nama imamo one kojima se sreća okrenula u jednom trenutku. Nekad je bilo sve u redu, u drugom trenutku ništa više nije bilo u redu i završili su na ulici, ostali su bez doma, prijatelja, bližnjih. To se može dogoditi bilo kome od nas i zato je važno da na ovaj današnji dan, gledajući braću i sestre koji su materijalno ili na druge načine u većoj potrebi nego mi, u sebi izazovemo tri važna osjećaja. Prvo je da budemo ponizni jer nismo u jednoj situaciji u odnosu na druge zbog toga što smo bolji od drugih, nego je to jednostavno dar. Taj dar u nama potiče drugi osjećaj, to je osjećaj da znamo biti zahvalni za sve što imamo. I naravno, ono što Pavao sugerira kad govori o svjetlu, da budemo djeca dana (usp. 1 Sol 5,1-6). Kako možemo biti djeca dana u svijetu u kojem imamo toliko siromašnih oko sebe, koji pate, ako ne u ljubavi? Braća i sestre siromasi oko nas, među nama samima, pozivaju nas na djelotvornu ljubav koja se prigiba, služi.“, kazao je Uzinić.

Propovijed je zaključio osvrnuvši se na evanđeosku prispodobu o talentima, potaknuvši okupljene vjernike na hrabrost riskiranja ulaganjem primljenih talenata na izgradnju Božjeg kraljevstva, na što poziva i papa Franjo u svojoj poruci za 7. Svjetski dan siromaha, pod geslom: „Ne okreći lice od siromaha!“ (Tob 4,7).

„Kad je riječ o evanđeoskom ulomku o talentima, ovdje nije riječ o materijalnome, nego o duhovnom. Ovdje je riječ o ljubavi. Onome tko ima ljubav i djelatno ju živi, ona se uvijek nadodaje, postaje sve veća, jača, snažnija. Onaj koji je nema, polako gubi sve što ima pa i ljubav i poštovanje drugih oko sebe. Dakle, nije riječ o količini, riječ je o pouzdanju, o tome da se ne bojimo ulagati u ono što je dobro, stavljati svoje sposobnosti u službu Bogu i svojim bližnjima. Ima samo koristi od onoga što darujemo, što uložimo. Mi smo stvoreni na sliku Božju, a On nam je u Isusu Kristu pokazao kako pšenično zrno koje umire daje plod i želimo li biti plodonosni i oploditi one darove koje imamo, nemojmo se bojati umrijeti. No kako umirati? Važno je ne okrenuti glavu, kaže papa Franjo, od siromaha (usp. Tob 4,7) jer ako okrenemo glavu od siromaha, okrenut ćemo glavu od Isusa, njegovog lica. U licu siromaha nalazi se lice Isusa Krista, ali i oni u nama, našem pogledu, načinu na kojem im pristupamo trebaju prepoznati pravo lice Isusa Krista, onog milosrdnog Samarijanca koji se prigiba da bi povio, da bi spasio. Važno je učiniti ono što možemo. Ne možemo promijeniti svijet, ali ga možemo učiniti boljim onoliko koliko sami sebe učinimo boljima, pomažući svojoj braći i sestrama da se osjećaju kao ljudi, dostojanstveno i sami živeći ljudsko dostojanstvo kojega nema i ne može biti ako nismo spremni priteći jedni drugima, služeći u ljubavi.“, istaknuo je propovjednik.

Nakon misnoga slavlja uslijedio je zajednički ručak sa siromasima kao znak bratske ljubavi i međusobne povezanosti.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Oči u oči - tema: Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje!“ (Lk 1,42); ur. i vod.: Božo Barun
22:00 Obavijesti i najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 8.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.