DSC 0564

Duhovni život i pastoralna služba svećenika bila je tema trodnevne edukacije mladih svećenika iz 4 biskupije Riječke metropolije koji su se od 13. do 15. studenog okupili u Domu pastoralnih susreta u Lovranu. „Ova tema povezuje dvije stvarnosti bez kojih ne možemo vršiti svoju službu“, rekao je svećenicima na početku susreta riječki nadbiskup Mate Uzinić. „Ako ne živimo duhovnost i pastoral, promašit ćemo svoje zvanje“, istaknuo je nadbiskup te mlade svećenike potaknuo da im stalni rast u duhovnosti bude temelj za djelovanje među ljudima.

Redovito obrazovanje mladih svećenika organizirao je Metropolitanski pastoralni institut pa je sudionike pozdravio i ravnatelj Mario Gerić objasnivši im da je tema odabrana kako bi im izlaganja predavača te mogućnost da i sami iznesu svoja iskustva, pomoglo u usavršavanju svećeničkog poziva i djelovanja.

U prvom predavanju Vjekoslav Đapić, vikar za kler Riječke nadbiskupije, govorio je o duhovnosti kao izvoru za pastoralno djelovanje. Istaknuo je kako je Isus najbolji primjer pastoralnog djelovanja. „Njegov je život prepun aktivnosti, prepun susreta s ljudima. Ali možemo primijetiti da je svaka njegova aktivnost proizlazila iz molitve. Do samog kraja svog života pokazao je kako ga molitva nadahnjuje.“ Đapić je svećenicima preporučio molitve, sakramente, obrede i pobožnosti kojima će učvrstiti odnos s Bogom kako bi takvi mogli djelovati u svijetu. Citirajući papu Franju i njegovo upozorenje protiv „duhovne svjetovnosti“ istaknuo je kako svećeničko djelovanje u svijetu ne znači preuzeti mentalitet svijeta, nego obrnuto, u svijet unositi duhovnost, dimenziju odnosa s Bogom.

Ivan Stošić govorio je o vidljivoj Crkvi kao bitnoj sastavnici svećeničke duhovnosti. Istaknuo je model Crkve koji se poziva na Drugi vatikanski koncil, Crkve koja je u relaciji s Bogom i svijetom, s drugim religijama, kulturama i sekularnim društvom. Mario Gerić govorio je kršćanskom etosu, načinu života koji proizlazi iz odnosa s Bogom i susretom s njime u liturgiji. Istaknuo je kako liturgija nije sama sebi smisao nego je poziv na življenje i djelovanje u odnosu s drugim ljudima.

Goran Žan Lebović Casalonga istaknuo je potrebu molitvenog odnosa s Bogom u životu svećenika. Podsjetio je svećenike da ljudi k njima dolaze prvenstveno zbog njihovog odnosa s Bogom, ne zbog njihovih osobnosti. Istaknuo je kako je svećenicima vrhunski uzor Isus Krist te bi se poistovjećujući se s njime trebali darovati za ovaj svijet. „Svećenik je tako, poput Isusa, stalno na križu, ali Bog je taj koji daje snage za suočavanje sa svim poteškoćama.“

Završno izlaganje imao je generalni vikar Riječke nadbiskupije Mario Tomljanović koji je istaknuo važnost duhovnosti na putu svećeničke zrelosti. „To nije gotova stvarnost, nema gotove recepte. Zrelost je put i ne možemo reći došao sam do zrelosti, ali možemo govoriti o tome kako biti na tom putu, kako ići prema tome“, istaknuo je Tomljanović. „Najveća duhovnost je odnos s Bogom i s čovjekom.“ Upozorio je i na pojave koje ukazuju na nezrelost, koje između ostalog uključuju stavljanje u stalnu poziciju žrtve, pesimizam, ovisnosti ili suprotno, osjećaj nadmoći u odnosu na druge.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

10:15 Glazba
10:30 Školski sat - predstavljamo OŠ Augusta Cesarca u Špišić Bukovici; gosti: ravnateljica Ivana Simeunović, učitelji i učenici škole; ur. i vod.: Božidar Biondić
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2023
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.