U Župi sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevki, u organizaciji Poslanika Milosrđa ove župe, upriličeni su Dani Milosrđa prema karizmi bl. Marije Propetog Petković od 9. do 12. studenoga 2023. godine. Danima Milosrđa željelo se upoznati i produbiti ovu karizmu onako kako ju je živjela bl. Marija Propetog Isusa Petković, naša hrvatska blaženica.

 Dani milosrđa trešnjevka 2023 1

Svakoga devetog dana u mjesecu sestre Kćeri Milosrđa, Poslanici Milosrđa – skupina vjernika koji se nadahnjuju na karizmi bl. Marije Propetog i svi drugi štovatelji časte ovu našu Blaženicu i mole njen zagovor. Tako su i Dani Milosrđa započeli štovanjem Blaženice: molitvom krunice s njenim razmatranjem za svako otajstvo, euharistijskim slavljem i molitvom pred njenim relikvijama. U večernjem programu sudionici Dana Milosrđa mogli su pogledati dokumentarni film HRT-a, iz serije Duhovni velikani Crkve u Hrvata, pod nazivom Marija Propetog Isusa Petković, redatelja Ninoslava Lovčevića. Kroz svjedočanstva osoba koje su se susrele s bl. Marijom Propetog i prikaza njenog misijskog rada, sudionici su upoznali širenje karizme milosrđa u Hrvatskoj i svijetu.

Svakoga dana ove manifestacije sudionici su sudjelovali na euharistijskom slavlju i pobožnostima koje je vodio župnik Župe sv. Josipa vlč. Damir Ocvirk. Tijekom propovijedi ovih dana naglasio je važnost sakramenta ispovijedi i pričesti te molitve kao izvora snage za djelatno milosrđe. Istaknuo je potrebu bogaćenja u duhovnim stvarima da bi vlastite svjetiljke napunili uljem za djela ljubavi po kojima će nas Gospodin jedino prepoznati kao svoju djecu. Posvijestio je da o svakom kršćaninu ovisi život i razvoj Crkve. Radošću susreta vjernik odsijeva pripadnost Kristu i sigurnost njegove prisutnosti.

Drugog Dana Milosrđa predstavljene su nove publikacije koje je prezentirala doc. dr. sc. Katica Knezović: zbornik radova Družba Kćeri Milosrđa u stoljetnoj povijesti, koji je uredila Katica Knezović, i novo izdanje litanijskih molitava Hvale i zazivi vječnom Ocu bl. Marije Propetog Petković. Zbornik radova Družba Kćeri Milosrđa u stoljetnoj povijesti rezultat je VII. znanstvenog skupa o bl. Mariji Propetog Isusa Petković koji se održao 4. i 5. listopada 2019. godine u Blatu prigodom otvaranja jubilarne, stote godine postojanja Družbe Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje. U radovima ovog simpozija može se iščitati širenje karizme milosrđa po ovoj redovničkoj zajednici i življenje te karizme u konkretnom apostolatu. Prezentatorica je istaknula da je Blaženica bila uistinu snažna žena rođena u teška vremena, od Gospodina opremljena svim potrebnim duhovnim darovima za obnovu domovine u teškim poratnim prilikama nakon Prvog svjetskog rata te za širenje vjere u Južnu Ameriku u tijeku i nakon Drugog svjetskog rata. S nevjerojatnom lakoćom ostvarivala je sve svoje planove osiguravajući pomoć onima za koje se činilo da su ih svi ostavili. Upravo nabavkom hrane, odjeće, otvaranjem škola, zavoda, bolnica pokazivala je kako Gospodin itekako brine za svakog čovjeka te kako samo jedna žena iz “malog” Blata može milosrdnim djelima ljubavi pokrenuti tisuće i zajedno s njima pomoći tisućama. Predstavljajući VII. neizmijenjeno izdanje Hvala i zaziva vječnom Ocu, koje je dobilo novo ruho, dr. Katica Knezović je podsjetila na Blaženičino zalaganje u vrijeme Drugog vatikanskog koncila da svijet posebno štuje Boga Oca, što joj je papa putem Hvala i zaziva, koje je sama sastavila, i odobrio.

U subotu, trećeg Dana Milosrđa, uoči euharistijskog slavlja održano je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu za one koji čine djela milosrđa i one koji su potrebni Božjeg i našeg milosrđa. Klanjanjem su sudionici imali priliku zahvaliti Presvetom Trojstvu za svaki trenutak u kojem su doživjeli milosrdnu ljubav u svom životu. Također, molili su Gospodina da ih osposobi biti živa slika njegova milosrđa prema potrebnima, a potrebnima da Gospodin providi ono za čime žude.

 Dani milosrđa trešnjevka 2023 3

Na kraju Dana Milosrđa održan je dobrotvorni koncert za Zakladu „Blažena Marija Petković“. Koncertom sudionici Dana Milosrđa imali su priliku djelatno sudjelovati u karizmi milosrđa, bilo darujući svoj talent pjevanja i sviranja, bilo materijalnim darom. Dobrotvornom koncertu odazvali su se svojim pjevanjem zborovi Župe sv. Josipa na Trešnjevki: Dječji zbor Iskrice, Zbor gospođa, Mješoviti zbor, zbor Izvor i zbor Iosephus, te Mješoviti zbor Župe sv. Mirka iz zagrebačkih Šestina, kao i Zbor Župe sv. Luke evanđelista iz Novske. Svojim pjevanjem koncert je uljepšala s. M. Kristina Injić, CFM, a svojim muziciranjem na orguljama učenica Ema Martić.

Koncertom se obilježilo 20 godina od beatifikacije bl. Marije Propetog Petković. Stoga su zborovi izveli jednu pjesmu posvećenu Blaženici i jednu po svom izboru. Izbor svakog zbora pao je na pjesmu koja je manje izvođena ili novokomponirana i nije bilo problema da će se pjesme ponavljati. Ovom prilikom vidjelo se i čulo bogatstvo raznovrsnih pjesama posvećenih Blaženici koje ima malo koji svetac i blaženik našega naroda.

Koncertu su nazočile i druge skupine Poslanika Milosrđa iz Novske, Ivanić-Grada i Šestina, sestre Kćeri Milosrđa, župnik Župe sv. Mirka iz zagrebačkih Šestina vlč. Robert Šreter, kao i štovatelji bl. Marije Propetog Petković, prijatelji Zaklade BMP i župljani Župe sv. Josipa.

Provincijalna predstojnica Družbe Kćeri Milosrđa s. M. Mirjam Gadža i župnik Župe sv. Josipa vlč. Damir Ocvirk uputili su svoju zahvalnu riječ, a druženje svih sudionika koncerta nastavilo se u župnoj dvorani.

Koncert za Zakladu „Blažena Marija Petković“ organizirali su Poslanici Milosrđa župe sv. Josipa – Trešnjevka i Zaklada „Blažena Marija Petković“.

Dani Milosrđa prema karizmi bl. Marije Propetog organiziraju se već drugu godinu kako bi se upoznalo Boga koji je Milosrđe te načine na koji je Božje milosrđe pronosila svijetom bl. Marija Propetog, njene nasljednice sestre Kćeri Milosrđa te laici koji se nadahnjuju na njenoj karizmi.

Dubravka Zavrtnik/s. M. Jasna Crnković

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Vjera te tvoja spasila - gošća: Zrinka Janković; ur. i vod.: Lucija Marić
22:00 Obavijesti i najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2022
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.