Daruvar 3

U Daruvaru je 13. studenog 2023. biskup Antun Škvorčević blagoslovio novu zgradu Veteranskog centra. Svečanosti su prisustvovali predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić, saborski zastupnici Vladimir Bilek, Josip Đakić i Miro Totgergeli, župan bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić, daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček, brojni drugi uglednici, te branitelji i članovi obitelji poginulih branitelja i predstavnici udruga iz Domovinskog rata. Veteranski centar smješten je neposredno uz Daruvarske toplice, opremljen je s 200 ležajeva te će njime godišnje proći više od tri tisuće branitelja, članova njihovih obitelji i drugih stradalnika Domovinskog rata, a pružat će im se psihosocijalna i medicinska pomoć.

Nakon himne Republike Hrvatske i prigodnih pozdrava, moderatorica svečanosti Karmen Valenta pročitala je nekoliko ulomaka kratkih priča iz Domovinskog rata učenika s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Zatim je glazbenu točku „Daruvare, mili grade“ izvela Barbara Suhodolčan Vrbički uz klavirsku pratnju Tomislava Parmača.

Na početku se okupljenima obratio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i pozdravio sve prisutne. Ministar Medved je istaknuo kako je ovo značajan dan jer se uspješno privodi kraju ovaj projekt. Prije šest godina, kada se razvijali ideju o uspostavi centara, cilj je bio da se na konkretan način iskaže zahvalnost braniteljima, uspostavom jedinstvenog mjesta gdje će dobiti sveobuhvatnu potporu kojom će se povećati kvaliteta njihovih života. Stoga je prvo otvoren Dom hrvatskih veterana u Lipiku kroz koji je dosad prošlo više od 3.500 korisnika, a na temelju tih iskustava uspostavljen je smjer razvoja centara, u kojima se pruža individualna skrb na temelju potreba svakog korisnika. Kazao je da će korisnici u Daruvaru dobivati psihosocijalno ali i tjelesno osnaživanje s ciljem očuvanja zdravlja te edukaciju kroz radionice, treninge i predavanja. Napomenuo je da je Daruvar izabran ne samo kao oaza mira, već se Vlada vodila i za time da se centri uspostavljaju na mjestima koja su pretrpjela velika ratna stradanja, te vjeruje da će centri na tim mjestima potaknuti i gospodarski razvoj.

Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček rekao je kako Veteranski centar osim pomoći braniteljima i stradalnicima pruža priliku za razvoj i kvalitetniji život ljudi na daruvarskom području. Podsjetio je kako se s ponosom prisjećamo 1991. godine kada je Daruvar sa susjednim općinama bio među prvima u Hrvatskoj koji su u potpunosti oslobođeni operacijama Hrvatske vojske i policije. Stoga ovaj projekt ispisuje novu stranicu u povijesti Daruvara.

Zatim je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić zahvalio Vladi RH na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom koji su omogućili da ovo zdanje bude ostvareno. Izrazio je nadu da će ovaj centar biti od velike pomoći svima onima koji će ovdje dolaziti na rehabilitaciju, ali i pokrenuti čitav grad u gospodarskom smislu.

Nakon što je Klapa sv. Mihovila izvela glazbenu točku „Diči se zemljo“, predsjednik Vlade Andrej Plenković u prigodnom obraćanju rekao je da se prigodom njegova posljednjeg posjeta ovom mjestu ovdje nalazilo košarkaško igralište te je bilo teško povjerovati da će u tako kratkom roku ovdje niknuti ovako moderno znanje. Zahvalio je ministru Medvedu koji je prepoznao važnost ovog projekta, kao i svima koji su omogućili da ovaj projekt bude ostvaren. Spomenuo je kako će se ovdje pružati pomoć braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, ali i izrazio nadu da će centri poput ovog biti i pokretači gospodarskog razvoja u svojim krajevima, čemu svjedoči i činjenica da je ovo najveće ulaganje u Daruvaru u posljednjih četrdeset godina.

Predsjednik sabora Gordan Jandroković kazao je da mu je drago biti na ovom mjestu u koje će dolaziti hrvatski branitelji, provoditi vrijeme, a centar će stvoriti i nova radna mjesta. Osvrnuvši se na događaje u svijetu, od ruske agresije na Ukrajinu do rata na Bliskom Istoku, kazao je kako je prošlo mnogo godina od Domovinskog rata te tek sada postajemo još više svjesni dužnosti iskazivanja zahvalnosti svim hrvatskim braniteljima, posebno onima koji su izgubili život braneći svoju domovinu i slobodu.

Slijedio je obred blagoslova nove zgrade, u pozdravu je biskup Antun kazao: »Draga braćo i sestre, napose cijenjeni hrvatski branitelji, članovi obitelji poginulih, nestalih ili preminulih branitelja, poštovani predstavnici javnog života! Okupili smo se da bismo otvorili Veteranski centar u Daruvaru. Pred nama je veoma lijepo zdanje, koje bi trebalo biti u službi zdravlja i dostojanstva hrvatskih branitelja. Dok zahvaljujemo svima koji su pomogli njegovu izgradnju, podsjećamo se na riječi Psalmiste: „Ako Gospodin kuće ne gradi, uzalud se muče graditelji, ako Gospodin grada ne čuva, uzalud stražar bdije!“ Želimo zazvati Božji blagoslov na ovo zdanje, na sve njegove korisnike i djelatnike, kako bi ono što poduzimaju bilo praćeno njegovom pomoću. Neka nam Božja riječ koju ćemo poslušati raspoloži srce za molitvu.«

Na temelju naviještenog evanđelja o izgubljenom sinu biskup Antun je u homiliji istaknuo: »Poznato Vam je da svatko od nas može zalutati na našim ljudskim putovima koje smo izgradili i ne stići k cilju. No, postoji još veća opasnost da zalutamo zbog opredjeljenja vlastite slobode, te završimo u slijepoj ulici besmisla i životne bezizlaznosti. Onaj koji je došao k nama iz Božjeg zajedništva života, Isus Krist, uvjerava nas u evanđelju, kako ni jedno ljudsko opredjeljenje slobode, kolikogod ono bilo tragično, nije bezizlazno, jer postoji Otac koji nas čeka raširenih ruku i milosrdna srca praštanjem otvara nove mogućnosti postojanja, ne dopušta da njegovo stvorenje propadne. Čuli ste kako Otac daje točnu dijagnozu mlađega sina: otišavši od njega na put vlastite sebičnosti on je postao žrtva samoga sebe, izgubljen i mrtav. Savjest mu je progovorila o Božjim mogućnostima života te je on – promislivši o svemu – odlučio vratiti se Ocu, koji ga prima u zagrljaj milosrđa. I tako se dogodilo ono što može ostvariti ljubav: On bijaše izgubljen i nađe se, mrtav i oživje! Osobita mi je želja, draga braćo i sestre, da ovaj Veteranski centar liječi ranjena tijela i duše naših hrvatskih branitelja, koje mogu ostvariti stručnjaci za ta područja, ali da se pri tom nađe i program za njihov duh možda ranjen sebičnošću i zlom, koju ne može izliječiti ni jedan čovjek, nego samo Bog snagom svoga Duha ljubavi. Radujem se što služenje Crkve pri tom može biti od velike pomoći našim hrvatskim braniteljima. Učinimo da ovaj Veteranski centar bude ustanove u kojoj hrvatski branitelji imaju mogućnost susresti same sebe po ispitu svoje savjesti i naći odgovor u Isusu Kristu i njegovoj ljubavi koja je moćna pobijediti i samu smrt. Neka otkriju važnost svoje savjesti po riječima našega duhovnog velikana Tina Ujevića, koji u svojim Rukovetima autofragmenata ovako piše:

„Ispit savjesti! Pomislite ovaj čudnovati slučaj! Naći se ovako jednoga dana sam, bez igdje ikoga u svojem životu, bez učitelja, bez prijatelja; zatvoriti se, i to zaključati se u sobu koju nijeste platili, zasjesti za stol, nagnuti ruke na lakte. Napolju vije kiša ili vije vjetrina, ili je velika magla. Na staklima je vlažni dah kao tanka koprena. Deder, da sada, sami samcati sa svojim mislima obnovimo sliku svijeta u sebi, upravo da je stvorimo, da pomislimo kakav mora da je on u svojoj cjelini i svojim pojedinostima, a naročito da se dosjetimo, da se domislimo, kakvi su pravi zadaci našeg duha.

Otkrio sam za svoj račun jednu nesumnjivu stvar — da je za mene život savjesti moj pravi život. Da je moj život, moja duša, ono što tako zovemo moje pravo biće, i da prema tome nema za me drugog života nego je ovaj unutarnji. Sva je moja povijest: savjest. Prema tome za mene je pravi mislilac tek onaj mislilac koji cijelu ljudsku sudbinu promatra kroz vedrine i pijanstva ljudske duše. Prema tome ispit savjesti nije za mene ništa drugo nego najiskrenije, najdublje, najizrazitije očitovanje mojega života, vrhovni trenutak moje životne sabranosti i isredsređenja.

Ni jedne godine, dana ni trenutka ne bih htio biti isti, stati, nego uvijek u duševnoj struki: najmanje su važne naše maske i etikete.

Čovjek može da pati, dugo da pati. I da ne izdrži! Može biti bešćutan i prema sebi i drugima. Može biti surov, neiskazano surov. Može biti jedinstveno glup, glup bez metafore. Može da bude rana, rana koja peče i sebe i druge. Može da bude svatko i svašta. I da ne izdrži! Čovjek može da bude tašt. Granitni stup taštine. Obelisk oholosti. Može biti bijedan, sitan, kao dopušen, slinav čik. I da ne izdrži! Ali ne može biti bez savjesti! Ispita savjesti! Kad tad ona ga dočeka u njemu samome, bilo kad, ona se u njemu ispravi poput starodrevnog žreca, zrela od memorije, koščata od lucidnosti, prekipjela od želje za istinitošću, zdravljem istine…Nju može. možda, da izdrži.“

Neka Bog pomogne da svaka savjest naših hrvatskih branitelja ne osudi ni jednoga od njih, nego ih dovede do lijeka koji joj pruža najbolji poznavatelj čovjeka, Isus Krist, svojom pobjedničkom ljubavlju na križu, praštanjem i milosrđem«, kazao je biskup Škvorčević. Nakon što je blagoslovio novouređeni prostor, biskup je zajedno s prisutnima razgledao zgradu Veteranskog centra.

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

17:00 Mudrosti i duhovnosti svetih otaca - tema: Kršćanski pisac Tertulijan; ur.: dr. sc. don Ivan Bodrožić; vod.: Zdravka Andrijašević
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.