IMG 6534

U dvorani Poslovnog inkubatora PISMO 2 u Novskoj održan je 9. studenog 2023. nacionalni susret učitelja i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika katoličkih škola u okviru projekta „Ready-STEM-Grow“. Na susretu je sudjelovao požeški biskup Antun Škvorčević, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, zamjenik gradonačelnice Novske Siniša Kesić, predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole Ivica Žuljević, ravnatelji katoličkih škola Požeške biskupije zajedno s drugim ravnateljima osnovnih škola i odgojno-obrazovnim djelatnicima.

Projekt “Ready-STEM-Grow” financira se iz sredstava Financijskog mehanizma EGP-a i Državnog proračuna Republike Hrvatske. Nositelj projekta je Požeška biskupija, a partneri u projektu su Katolička osnovna škola u Novskoj, Katolička osnovna škola u Virovitici, Katolička osnovna škola u Požegi, NORA – razvojna agencija Grada Novske i International Development Norway.

Program je otvorio zbor Katoličke osnovne škole iz Požege, nakon čega su uslijedili pozdravni govori ravnatelja Katoličke osnovne škole u Novskoj Krunoslava Jurakovića, zamjenika gradonačelnice Novske Siniše Kesića, ravnateljice Uprave za odgoj i obrazovanje Vesne Šerepac te požeškog biskupa Antuna Škvorčevića.

Zahvaljujući na riječima pozdrava, ravnateljica Šerepac je istaknula kako je STEM područje izuzetno važno za oblikovanje mladog čovjeka. Spomenula je kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja u svom radu surađuje s odgojno-obrazovnim ustanovama koje imaju veliku ulogu vezanu uz rad u dodatnim programima koje pojedine škole u Republici Hrvatskoj ostvaruju, a posebno sa školama koje se ističu unutar STEM područja. Dodala je kako se nastoji popularizirati navedeno područje te Ministarstvo pomaže u usavršavanju svih dionika odgojno-obrazovnog procesa. Zaključila je kako je važno da se svaki STEM projekt prezentira javnosti da bi se i tim putem upoznali druge prosvjetne djelatnike s važnošću spomenutog projekta.

U svom govor biskup Antun je uputio najprije pozdrav nazočnim učenicima predstavnicima katoličkih osnovnih škola Požeške biskupije. Rekao je da se raduje i današnjem susretu s njima u Novskoj u ovako važnoj prigodi kao što je promišljanje o što boljem sustavu posredovanja znanja mladim naraštajima. Spomenuo je da ga uvijek ohrabruje što učenici u našim katoličkim školama ne ocjenjuju sebe školskim ocjenama, tvrdeći da su „dobro“, „vrlo dobro“ ili „izvrsno“, nego ocjenom „super“. To je najtočnija i najbolja ocjena kad se život ocjenjuje polazeći od Boga. Dokle god ostajemo samo na razini znanja, život ne uspijeva progovoriti svom svojom snagom i u svojim različitim dimenzijama. A upravo je to pitanje: „Kako život u Hrvatskoj? Kako mi u Hrvatskoj? Kako mi u našem odgojno-obrazovnom sustavu?“; i konačno: „Kako mi u našim katoličkim školama?“, ustvrdio je biskup. Rekao je da je ohrabren ne samo time što ova djeca i njihovi roditelji znaju što hoće kad su se upisali u katoličke škole, nego i riječima gospođe Vesne Šerepac iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i riječima zamjenika gradonačelnice, koji su uz stjecanje znanja u školi, istaknuli i važnost odgoja. Ohrabren sam također djelovanjem nastavnika, koji nastoje pristupati životu, ne samo sa znanstvene razine, nego i s naslova vjere. »Znanost pristupa stvarnosti razumom i otkriva puno toga, ali ograničeno. Kad razumu pristupi vjera, koja je gledanje našega budnog srca, onda se ostvaruje cjelovit pristup životu i čovjeku kojem se veoma radujem«, ustvrdio je biskup. Pojasnio je da jednodimenzionalan čovjek, proizvođač da bi trošio, i potrošač da bi proizvodio, ne može doseći one dimenzije smislenosti svoga postojanja, koje dohvaća kad cjelovito promišlja život i nastoji ga ostvarivati. Osvrćući se na zadaću da u katoličkim školama prenosimo znanje učenicima, biskup je istaknuo kako je potrebno učiniti sve što možemo da bismo to ostvarivali što kvalitetnije – i učitelji, i uz njihovu pomoć i suradnju roditelja i učenici. Rekao je da je u tom pogledu projekt “Ready-STEM-Grow” od posebne vrijednosti i značenja.

Međutim, naglasio je kako je još izazovnije pitanje kako oblikovati mladog čovjeka da se u njemu život ostvaruje u nekoj punini i na razini koja nije naša, nego Božja, jer je on izvor života. Još je istaknuo kako govoreći o „oblikovanju“ mladog čovjeka ne misli prvenstveno na neko naše djelo, nego njegovo ostvarivanje Božjim djelovanjem, da on potpomogne njegovu slobodu u opredjeljivanju za vrijednosti koje istinski očovječuju. Treba, dakle, otvoriti prostore ne samo znanja, nego i vjere, da u njih uvedemo Božju prisutnost. Svjestan zahtjevnosti posredovanja znanja s naslova znanosti, i oblikovanja mladog čovjeka s naslova vjere, biskup je ustvrdio da kad se te dvije razine nađu zajedno, blagoslovljeno je to za naše buduće naraštaje, te je svima nazočnima, osobito učiteljima i vjeroučiteljima zahvalio što to razumiju, i što u katoličkim školama nastupaju polazeći od svoje stručnosti, koju neprestano oplemenjuju i produbljuju svojim vjerničkim pristupom. Pojasnio je da u tom procesu oblikovanju mladog čovjeka nema mjesta nikakvom nametanju, nego da treba pomoći mladim ljudi, da se u slobodi opredijele za vrijednosti života i čovjeka, osobito u kontekstu suvremenih događanja, u kojima kao da čovjek sve manje vrijedi. Naime, o čovjeku se puno priča, o njegovim pravima, slobodama, a u stvarnosti, primjerice u ratovima koji se trenutno vode, s pravom se pitamo što je i tko je čovjek danas u Gazi ili u Ukrajini? Drugim riječima, mladom čovjeku današnjice, kao uostalom i u prijašnjim razdobljima, valja pomoći da razumije tko je on u dimenzijama onostranosti, tko je s obzirom na određene vrijednosti života, među kojima je i stvarnost koju nazivamo mir. A mir se po socijalnom nauku Katoličke Crkve, događa i rađa iz pravde ili pravednosti, podsjetio je biskup, zaključivši da je mir djelo pravde. Još je rekao da ga oduševljava tvrdnja svetoga Pisma da će se „pravda i mir zagrliti“. To se zbilo u Isusu Kristu, te Apostol podsjeća da je On mir naš. Stoga valja vjerničkim srcem proučavati što je pravda i što je mir, jer su to stvarnosti koje mi sami sebi ne možemo darovati, nego Bog, ako računamo s njime i u odgoju mladih ljudi. Svima nazočnima biskup je poželio puno radosti. Zahvalio je svima onima koji su potpomogli ostvarenje STEM projekta.

Program je nastavio zbor roditelja učenika Katoličke osnovne škole u Virovitici, koji je odsvirao i otpjevao jednu pjesmu. Potom je voditeljica projekta Mara Stipić Bagarić ukratko predstavila njegova postignuća. Ravnatelji katoličkih osnovnih škola iz Požege, Virovitice i Novske predstavili su zatim svoje škole s kratkim osvrtom na spomenuti projekt. Nakon kratkog odmora, program je nastavljen sudjelovanjem zbora Katoličke osnovne škole iz Novske s izvedbom pjesme „Dani“, a zatim je uslijedio okrugli stol na temu „Obrazovanje za budućnost“ na kojem su sudjelovali Marijan Pavelić, povjerenik za pastoral mladih Požeške biskupije, Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje, Josip Blagojević, učitelj matematike u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi te Ivana Ećimović, učiteljica kemije u Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj. Nakon toga glazbenu točku na gitari i braču izveli su učenici Katoličke osnovne škole u Novskoj Rafaela Mitrović i Andrija Jež. Zahvalom okupljenima susret je zaključio predstojnik Ureda za katoličke škole Požeške biskupije Ivica Žuljević, a potom je uslijedio zajednički domjenak te posjet Parku prirode Lonjsko polje.

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba
12:30 Spomendar – ur.: dr. sc. Agneza Szabo
12:50 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2020
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.