izložba don frane 5

U sklopu obilježavanja desete obljetnice smrti don Frane Šimata (1935.-2013.) koja će se obilježiti 13. 11. 2023,. u Gradskoj knjižnici u Vodicama, 10. 11. upriličena je i otvorena Izložba „Don Frane Šimat“. Izložba pokazuje svećenički život, rad i službu pokojnog don Frane Šimata od njegovog svećeničkog ređenja 6. III. u Đakovu i mlade misu u rodnom Tisnu 24. IV. 1960., te njegovih službi u župama u kojima je službovao: Vrpolje, Rogoznica, Katedralna župa sv. Jakova i sv. Križa u Šibeniku i župe Vodice, sve do 2013. kada je preminuo.
Izložba pokazuje fotografije, novinske članke, časopise, župne listiće „Glas Katedrale“ u Šibeniku i „Okit“ u Vodicama koje je dugo godina izdavao i uređivao don Frane Šimat. Na izložbi su prezentirane i publikacije o Vodičkoj crkvenoj i kulturno-povijesnoj baštini koje su izdane u njegovo vrijeme. Izložba pokazuje i predmete kojim se u pastoralnom radu služio, kao pionir računalne tehnike, napose diskete i CD na kojima su pohranjeni podaci i materijali koji su služili u pastoralnom radu i izradi baze podataka kojom raspolaže Župa Vodice.
Izložba je koncipirana po temama i pokazuje život i svećeničko služenje don Frane Šimata koje ga prikazuju kao: Svećenika Božjega, djelitelja sv. Otajstava, čovjeka Crkve i s Crkvom, duhovnika, odgojitelja i učitelja; primjera i uzora mladima, čovjeka tehnike koji je živio u korak s vremenom i svijetom; obnovitelja i graditelja, intelektualca i čovjeka kulture, domoljuba i istaknutog i priznatog građanina koji je tri puna nagrađen nagradom za svoje djelovanje; naposljetku kao čovjeka i svećenika vjere koji je živio i svjedočio svoju vjeru nadahnjujući se i sljedeći Gospodina Isusa Krista u snazi njegova sv. Križa i pobožnosti i ljubavi prema BDM koja ga je pratila u mnogim župama u kojima je službovao.
Otvorenju izložbe prisustvovali su članovi obitelji i rodbine don Frane Šimata, njegov nećak i nećakinje, mnogobrojni građani i župljani Vodica kao i drugi koji su bili povezani s njim.
Na početku otvaranja izložbe, ravnateljica knjižnice Sanja Radin-Mačukat ukratko je prikazala život, službe i svećenički rad don Frane Šimata.
Izložbu je otvorio, župnik Vodica, don Franjo Glasnović naglasivši:“ Jedan život, a napose život don Frane, koji je bio osebujan, snažan i proživljen u epohalnim povijesnim trenutcima i periodima i Crkve i Domovine, nemoguće je izraziti u ovih malo riječi, ni tisuće ne bi bile dovoljne. Zato parafrazirajući staru izreku, da slika govori tisuću riječi, želja i intencija nam je bila da ovom Izložbom, sa stotinama slika , kroz različite teme, s predmetima koje nam je on ostavio, makar u manjoj mjeri iznesemo i pokažemo ono što je i kako je živo kao: Svećenik Božji, u Crkvi i s Crkvom, djelitelj svetih Otajstava, odgojitelj i učitelj, intelektualac, obnovitelj i graditelj, uzor i primjer mladima, čovjek tehnike koji je živio u korak s vremenom i svijetom, domoljub i istaknuti i priznati građanin, koji je svoje nadahnuće tražio, svećenički život i vjeru živio, prožet Svetim Križem Gospodinovim i pobožnošću i vjerom prema Blaženoj Djevici Mariji.“
Svojim pjevanjem, župni zbor, pod vodstvom s. Klare Pavlović , obogatio je otvaranje izložbe.

tekst: don Franjo Glasnović

foto: facebook Gradska knjižnica Vodice

Izvor: Šibenska biskupija

Radio Marija

16:45 Glazba
17:00 "Korak naprijed" - emisija branitelja HVIDRA-e Virovitičko-podravske županije; gosti: Mihael Puljić, voditelj projekta „Korak naprijed“ i Nela Krznarić, jedna od predavačica; vod.: Božidar Biondić
17:45 Glazba
18:00 Sveta misa - prijenos iz župe Bezgrešnog začeća BDM u Maču; misno slavlje predvodi preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 8.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.