SvMartinnaMuri 17

Župljani Župe sv. Martin na Muri za proslavu župnog blagdana u subotu, 11. studenog, pripremaju se trodnevnicom. Drugog dana trodnevne duhovne priprave u četvrtak, 9. studenog, župljani su sudjelovali na pobožnosti, misi, „Martinskoj procesiji“ s lanternama te igrokazu pred župnom crkvom. Drugi dan trodnevnice započeo je pobožnošću Milosrdnom Isusu, a potom je uslijedila misa koju je predslavio župnik vlč. Mladen Gorupić.

U homiliji je iznio nekoliko crtica iz života sv. Martina biskupa te istaknuo kako je svoju službu obnašao 27 godina. „Njegovo stolovanje obilježit će širenje kršćanskog nauka jer će mnoga galska plemena pridobiti da prijeđu na kršćanstvo, a također će se odupirati građanskim vlastima koje su pokušavale zadirati u crkvene poslove. Kao biskup Martin je uveo, za to doba, velike novosti. Većina biskupa djelovala je po gradovima i većim mjestima, a Martin je svoju biskupsku skrb posvetio selima i seljacima. Stoga je otvorio svojevrstan centar za odgoj budućih svećenika, a koji bi danas mogli nazvati prvim sjemeništem u Galiji pa čak i u Europi. Polagao je mnogo i na zajednički život te je tražio da njegovi svećenici žive što je moguće povezanije, u nekoj vrsti zajednice“, rekao je župnik.

Na kraju propovijedi naglasio je da je sv. Martin uočio kako bez dobre naobrazbe nema uspjeha te je od svećenika tražio da čitaju crkvena djela. „Martina su posebice voljeli siromašni i izopćenici s kojima je osjećao bliskost. Ondašnja elita nije ga odveć simpatizirala jer ju je često opominjao i pozivao na pravdu, poštenje i solidarnost. Zbog toga je doživljavao razna poniženja i vrijeđanja, ali je još za života smatran najvećim francuskim biskupom. Preminuo je 397. dok je bio u posjetu jednom selu. Tri dana kasnije na njegovom sprovodu ispratilo ga je bezbroj seljaka i siromaha te oko dvije tisuće redovnika i redovnica“, kazao je vlč. Gorupić. Homiliju je zaključio molitvom za zagovor sv. Martina.

SvMartinnaMuri 1

Nakon mise uslijedila je tradicionalna povorka - Martinska procesija na čelu koje je bio sv. Martin na konju - od župne crkve do kapelice u Vrhovljanu za vrijeme koje su župljani pjevali, a vrtićka i školska djeca nosila upaljene lanterne. U povorci su sudjelovala djeca iz dvaju vrtića - Smješko i Ribica, učenici Osnovne škole Sv. Martin na Muri, „Rimljani“ - kulturno-povijesna sekcija Hrvatske kulturno umjetničke udruge Sveti Martin te članovi DVD-a Sveti Marin na Muri.

Po povratku povorke pred župnu crkvu uslijedio je igrokaz - rezanje plašta. Naime, prema legendi, dok je sv. Marin još bio vojnik putem je susreo promrzlog siromaha i odrezao mu komad svog plašta kako bi se zaodjenuo. Iste noći Martin je vidio Isusa zaogrnutog u taj plašt i od tada se posvetio Njemu i postao biskup. Sv. Marina za zagovor mole vojnici, siromasi, prosjaci, putnici i vinogradari.

Poslije igrokaza dijelili su se kolači i poslastice koje su pekle majke i bake za sve sudionike, osobito za najmlađe.

Posljednji dan trodnevnice započinje pobožnošću Majci Božjoj, a završava misom.

Svečana proslava župnog blagdana bit će u subotu, 11. lipnja, u 11 sati u župnoj crkvi, a nakon mise uslijedit će blagoslov novoobnovljenog župnog dvora.

Tekst i foto: Branimir Gubić

Izvor: Varaždinska biskupija

Radio Marija

00:30 Psihologija i duševno zdravlje - ur. i vod.: p. Mijo Nikić
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.