MG 8916

Misu zadušnicu povodom 33. godišnjice mučeničke smrti vlč. Antuna Grahovara, župnika sisačke župe Pohoda BDM, predvodio je u četvrtak, 9. studenog u crkvi sv. Marije Kraljice Mira u Sisku, biskup Vlado Košić. U koncelebraciji bili su generalni, domaći župnik vlč. Ivan Faletar i više svećenika.

Na počeku biskupa i sve okupljene te posebno obitelj i prijatelje pokojnog Grahovara pozdravio je župnik Faletar.

U homiliji biskup je podsjetio kako je danas i blagdan Posvete Lateranske bazilike, koja je papina katedrala i prema tome majka svih crkava na svijetu te kako ovim blagdanom mi pokazujemo svoju povezanost i odanost ljubav Svetom Ocu papi koji u ime Kristovo vodi Crkvu.

Govoreći o vlč. Grahovaru biskup je posvjedočio kako je on bio jednostavan, skroman i pošten svećenik koji je imao dobre odnose sa svima, pravoslavnima i muslimanima. „Upravo je zato bilo neobično da je on stradao i da je tako okrutno mučen i ubijen. Posebno se brinuo o potrebitim i siromašnim koji nisu imali nikoga. On ih je posjećivao i pomagao. Pa ipak, izabran je da bude žrtva i da podnese mučeničku smrt. Ovo sve se dogodilo na početku Domovinskog rata kada je započela takozvana balvan revolucija. Trebalo je unijeti nemir i prestrašiti naše ljude. Zato je izabran svećenik, ovdje u Sisku, da se njemu oduzme život, a kako bi vjernici doživjeli nesigurnost i strah. Njegov ubojica je uhvaćen nakon Domovinskog rata. Bio je suđen i u zatvoru, ali nije nam poznato da mu se postavilo pitanje s kojim motivom i tko je bio taj koji je naručio to ubojstvo. Taj osjećaj straha i nesigurnosti koji se od njegove smrti nadvio nad Sisak i okolicu do dana današnjeg ostaje u našim srcima. Molimo se za tog dobrog župnika i da njegova žrtva bude na korist i zalog budućnosti ovoga grada, i naše biskupije“, poručio je biskup i dodao kako je ovo ubojstvo navijestilo ratna stradanja našeg naroda.

Osvrnuvši se na Evanđelje biskup je podsjetio da sv. Ivan opisuje kako je Isus došao u Hram jeruzalemski i iz njega istjerao trgovce. „To je bilo mjesto gdje je trebalo doći ponizne duše i kajati se za svoje grijehe i prinositi žetve. Ali ne na taj način da se kupuje i prodaje i da se želi to mjesto iskoristiti za svoju korist. Zato ih je Isus rastjerao. Inače nismo vični gledati ga takvoga jer ga zamišljamo kao blagog proroka koji je imao samilosti za grešnike, bolesne i izgubljene, a ovdje bičem tjera prodavače i želi da se hram Božji ne zlorabi: Ne činite od kuće oca moga pećinu razbojničku, rekao je. Kad su ga pitali kojim pravom i vlašću to čini on govori: Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići. Oni tada nisu razumjeli da je govorio o hramu svoga tijela. To su tek kasnije shvatili apostoli, da je on hram i mjesto gdje se treba Boga štovati, a oni su ga raspeli na križ i za tri dana on je uskrsnuo. I sveti Pavao govori u Poslanici Korinćanima da je hram Duha Svetoga svaki čovjek u kojem boravi Duh Božji. Ovo nam govori da je Bogu stalo do svakog čovjeka i da u svakom čovjek on stanuje. Zato je svako ubojstvo, pa i župnika Tončija, u nebo vapijući grijeh“, zaključio je biskup.

Na kraju biskup je pozvao okupljene da se utječu u zagovor svećeniku mučeniku Tončiju.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba
12:30 Spomendar - ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
12:50 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 8.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.