MG 8845

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 9. studenoga u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje na temu „Koncelebracija: povijesno – liturgijsko – pastoralna perspektiva“ održat će predstojnik biskupijskog Ureda za liturgiju mr. sc. Hrvoje Zovko.

Uvodeći okupljene u temu predavanja predavač je istaknuo važnost koncelebracije činjenicom da se radi o prvom obredu potpuno obnovljenom prema načelima koncilske konstitucije o svetoj liturgiji Sacrosanctum Concilium [Ecclesiae semper, 7. ožujak 1965.]. Kontinuitet koncelebracije ima u većoj ili manjoj mjeri neprekinutu liniju u Crkvi istoka i zapada sve do danas te je koncilska vizija i postkoncilska reforma, prije suočavanja s pitanjima kako činiti uglavnom rubricističke naravi, usmjerila pogled u pitanje što se čini i zašto.

Prva stoljeća poznaju gotovo samo koncelebrativan način slavljenja mise u kojemu biskup s đakonima, te prezbiterima i narodom čini ono što je Krist činio te se u celebraciji koja je čin zajednice prikazuje i realizira jedinstvo Crkve. U zapadnoj Crkvi na gotovo tisuću godina, osim u prilikama prezbiterskog i biskupskog ređenja, nestaje koncelebracije, sve to 1965 godine. Crkva prestaje biti subjekt slavlja te se celebracija svodi na čin posvete koji čini isključivo svećenik. Predavač je temu koncelebracije sagledao kroz četiri aspekta.

Prvo je nakon uvoda obrađeno terminološko pitanje pojma (kon)celebracije. Zatim se suočilo s fenomenom kroz povijena razdoblja gledajući razvoj, a temeljeći se na biblijskim, patrističkim i liturgijskim izvorima. Treći korak bio je liturgijska reforma te Drugi vatikanski koncil i postkoncilska reforma s nastojanjem povratka ad fontes po pitanju koncelebracije. Na kraju je, analizirajući izabrane dijelove aktualnog Misala, a napose njegovih Općih uredaba, otvoreno pitanje pastoralne perspektive i aktualne problematike koncelebrirane svete mise. Nakon predavanja uslijedila je zanimljiva diskusija.

U drugom dijelu susreta biskup Košić je izvijestio o aktualnostima i nadolazećim događajima u biskupiji. Podsjetio je kako će uskoro s radom krenuti Katolička osnovna škola u Sisku i Katolička gimnazija u Popovači te je pozvao svećenike da o tome obavijeste svoje vjernike, posebno zainteresirane roditelje kao i s činjenicom da 1. prosinca kreću predbilježbe za upis. Poseban osvrt dao je na aktualni biskupijski sinodalni hod čiji je prvi dio u završnoj fazi, a u korizmi kreću prva zasjedanja.

Najavio je i kako će uskoro biti imenovani članovi Sinode njih ukupno 110. Biskup je i najavio 14. obljetnicu ponovne uspostave Sisačke biskupije koja će biti obilježena 5. prosinca te posvetu novog oltara i blagoslov u potresu stradale crkve u Gori 8. prosinca. Susret ovogodišnjih stipendista i prijatelja Zaklade „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“ održat će se 9. prosinca, a blagoslov u potresu stradale crkve u Maji 17. prosinca.

Na kraju svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih ureda.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

03:30 Čitamo knjigu - papa Franjo: Nebo na zemlji
04:00 Glazba
04:30 Nadom nošeni - tema: Otpornost, mladi i programi mentalnog zdravlja; gošće: Marija Pongrac, magistra socijalne pedagogije, edukantica logoterapije i dr. sc. Mirta Vranko, magistra socijalne pedagogije, psihoterapeut; ur. i vod.: Krešimir Lovrić, dr. med.
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IX. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 9. DAN BORBA S...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.