p1240653 1

U srijedu, 8. studenoga u župi Svetoga Jakova u Dicmu Donjem susreli su se župnici Kliškoga dekanata na dekanatskom susretu kojemu je prisustvovao i splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić.

Susret je započeo klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom u župnoj crkvi sv. Jakova i Ane. U nadahnutoj meditaciji dekan don Vlado Strikić je govorio o svećeničkim zvanjima i otvorenosti svećenika poticajima koji dolaze iz povezanosti s Isusom Kristom kroz molitvu i meditaciju o Riječi Božjoj.

Radni dio susreta održan je u župnoj dvorani. Na početku susreta sve nazočne pozdravio je dekan don Vlade Strikić, a na poseban način pozdravio je oca nadbiskupa što je uzveličao dekanatski susret svojim prisustvom.

U svojem obraćanju nadbiskup je istaknuo da je njegova velika želja bila posjetiti i upoznati, što je bolje moguće svećenike, župnike, vjernike i duhovne prilike u povjerenoj mu nadbiskupiji. „Tako mi se činila odlična prilika prisustvovati dekanatskim susretima različitih dekanata s područja nadbiskupije. Na tim susretima vjerujem da ću steći uvid u duhovna gibanja naše nadbiskupije. Želja mi je bila upoznati sve župe, no ne vjerujem da bi to bilo moguće za vremena moga mandata, zbog velikog broja župa. Svakako, dekanatski susreti su odlična prilika za tako nešto. Drago mi je biti ovdje s vama, dragi župnici, i drago mi je da je upravo Kliški dekanat prvi dekanat koji vizitiram“, istaknuo je nadbiskup.

Na početku radnog dijela svi župnici predstavili su sebe, pastoralni rad i pastoralne prilike u svojim župama. Župnici koji su prisustvovali susretu bili su redom: don Vlade Strikić, dekan Kliškog dekanata i župnik Sv. Jakova u Dicmu Donjem, don Miro Šestan, župnik župe Klis, don Ivan Čubelić, župnik župe Sv. Mihovila u Dugopolju, don Zdravko Vučak, župnik u Krušvaru i Ercegovcima, don Jozo Varvodić, župnik u Bisku, fra Miroslav Modrić, župnik u Prugovu, don Marin Marčić, župnik u Muću Donjem, don Ivica Barišić, župnik u Muću Gornjem, don Boris Vidović, župnik u Koprivnu i Konjskome te don Nikola Golemac, koji je bio u odsustvu zbog zdravstvenih razloga, ali čiji je pastoralni rad ukratko predstavio dekan, don Vlade Strikić.

Povodom zasjedanja XVI. redovite biskupske sinode o temi sinodalnosti u Crkvi, prigodno je odabrano da središnja tema kolokvija bude posvećena sinodalnosti Crkve. Tematsko predavanje o sinodalnosti i sinodalnom hodu održao je župnik župe sv. Mihovila u Dugopolju, don Ivan Čubelić. Ukratko je opisao povijesni nastanak sinode. Naime, do sada je održano 15 općih sinoda biskupa, 11 specijalnih i 3 opće izvanredne. U listopadu 2021. godine papa Franjo označio je početak sinodalnog hoda koji je trajao tri godine te je bio podijeljen u tri „hoda“ – dijecezanski, kontinentalni i sveopći, a obuhvatio je razna savjetovanja pod motom „pojedinci u slušanju drugih, a svi u slušanju Duha Svetoga“.

Od 4. do 29. listopada ove godine u Rimu se održalo prvo opće zasjedanje XVI. redovite biskupske sinode o temi „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“. Govor o sinodalnosti nije pokušaj da se nasilno demokratizira Crkva ili da se u nju uvede parlament koji će demokratskim putem izglasavati istine vjere. Zasjedanjem Sinode o sinodalnosti Crkva se vraća na temeljnu intuiciju Drugog vatikanskog koncila, a to znači da se ponovno oživljava onaj odnos između Božjeg naroda i učiteljstva Crkve, kako je to zamislio Drugi vatikanski koncil u dogmatskoj konstituciji „Lumen gentium“.

Nakon tematskog izlaganja svećenici su ostali sa svojim pastirom u razgovoru o sinodi i pastoralnim problemima na svojim župa. Poslije kolokvija svećenici Kliškog dekanata, zajedno s nadbiskupom, otišli su u prostorije župne kuće gdje su nastavili druženje na zajedničkom ručku.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

17:00 Sjaj Istine - ur. i vod.: don Josip Mužić
17:45 Glazba
18:10 Molitva - Večernja
18:25 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.