korice

Izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost iz Zagreba nedavno je izdala knjigu pod nazivom “Praksa vjere za kvalitetan život. Živjeti dobro u svjetlu vjere”, autora Nikole Vranješa, svećenika Riječke nadbiskupije i profesora pastoralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ova knjiga predstavlja teološko-pastoralno djelo čiji je glavni cilj osvjetljavanje poveznica između kršćanske vjere i teme kvalitete života. Standard života, dobar život, ispunjen život, ostvaren život, sve su to sinonimi koje na neki način i do neke mjere u suvremenom društvu i kulturi predstavlja jezična kovanica kvaliteta života. Zato ne čudi da upravo ona predstavlja jedno od glavnih područja interesa suvremenih ljudi. Ova knjiga želi ukazati na činjenicu da i kršćani trebaju živjeti kvalitetno i promicati kvalitetan život, ali da ga oni primarno promatraju iz perspektive svoje vjere. Istinska vjera im ne priječi živjeti kvalitetno, već ih potiče da sa svime što je pozitivno u suvremenoj kulturi pronađu poveznice i tako vjeru pokažu kao jednu od ključnih dimenzija uistinu kvalitetnog življenja. Ova knjiga pokazuje koje su to poveznice, te kako danas spajati vjersku s različitim drugim dimenzijama života u cilju istinski kvalitetnog i cjelovitog življenja.

Knjiga, osim popisa skraćenica i uvoda na početku, te zaključka, popisa literature, izvadaka iz recenzija, kazala imena i sadržaja na kraju, donosi tri glavna poglavlja. U prvom poglavlju pod nazivom Kvaliteta života iz teološko-pastoralne perspektive ponajprije donosi temeljna terminološka određenja pojmova. Ukazuje se najprije na filozofsko značenje kvalitetnog života, a potom na teološke dimenzije njegova značenja. Na temelju uočenih poveznica i razlikovanja autor razrađuje pitanje odnosa pastorala ili crkvene prakse vjere i teme kvalitetnog života. Na temelju poduzetog razlučivanja dolazi se do zaključka da je naznačeni odnos više nego važan za istinski vjerski život i dobru crkvenu praksu, osobito u suvremenim okolnostima.

Drugo poglavlje naslovljeno je: Aktualni teološko-pastoralni naglasci u promicanju kvalitetnog života. Ovo poglavlje razrađuje ponajprije neka od najvažnijih područja života uopće, a koja u isto vrijeme predstavljaju neizostavne elemente pastoralnog djelovanja. Od njih se razlučivanje kreće prema nekim drugim tipično teološkim, ali i tipično ljudskim sastavnicama ljudske egzistencije koje je vjera pozvana osvijetliti novim svjetlom u vidu kvalitete. Tako se u ovome poglavlju razlučuje odnos kvalitete života i teme zajedništva, zatim obitelji, župe, liturgije, molitve, duhovnosti, karitasa, volontarijata i dr. U odnosu na te teme izdvajaju se elementi koji su danas posebno aktualni s obzirom na pitanje unaprjeđenja kvalitetnog življenja.

Treće poglavlje nosi naslov: Određeni izazovi i perspektive unaprjeđenja kvalitete života u povezanosti s vjerom. Specifikum ovog poglavlja krije se u činjenici isticanja izazovnijih stvarnosti za život u vjeri po pitanju kvalitete. Neke su od tih stvarnosti općeljudske, a vjerski im je život pozvan dati produbljeno značenje, dok su neke također općeljudske, ali u vjerskom životu nisu dovoljno uvažavane po pitanju kvalitete. Tako se u ovome poglavlju razlučuju pitanja zdravlja, patnje, bolesti, smrti, nesigurnosti (osobito u doba covida-19), krize, ali i rada, odmora, putovanja, sporta, zabave, hobija i umjetničkog izražavanja. Cilj je ovoga poglavlja pokazati kako sve te stvarnosti povezati s vjerom i živjeti kvalitetno u svima njima.

Na kraju knjige donesen je zaključak koji pokušava objediniti njezinu poruku. Važno je za istaknuti da se u njemu iznova prepoznaje nastojanje isticanja glavnih naglasaka razlučivanja koje spaja temu kršćanske vjere s temom kvalitetnog života. Još jednom se pokazuje da vjera životu može i treba dati posebnu notu kvalitete, ali da i ona sama može biti obogaćena i produbljena u susretu s mnogim općeljudskim stvarnostima koje za većinu ljudi predstavljaju preduvjet kvalitetnog življenja.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.