Misno slavlje povodom Dana Policijske kapelanije „Bl. Miroslava Bulešića“ predvodio je u ponedjeljak, 6. studenoga u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana u Fažani, porečki i pulski biskup u miru Ivan Milovan.

Svetoj misi prisustvovali su predstavnici Policijske uprave istarske, predvođeni načelnikom Alenom Klabotom, predstavnici Obalne straže i vatrogasaca, a svojim nastupom uveličala ga je Policijska klapa Sv. Mihovil.

Uvodnim pozdravom okupljenima se obratio fažanski župnik i policijski kapelan preč. Ilija Jakovljević. On je svim djelatnicima Policijske uprave istarske čestitao Dan policijske kapelanije bl. Miroslava Bulešića. ”Pozdravljam sve djelatnike naše Uprave i molim da nas naš istarski zaštitnik bl. Miroslav zagovora u našem životu. Njegov život nam može biti primjer kako voljeti domovinu, služiti bratu čovjeku i živjeti svoju vjeru”, rekao je preč. Jakovljević. Uputio je pozdrav i nekadašnjem kapelanu, vlč. Ivi Boriću, koji je sada policijski kapelan na Banovini te mons. Franu Musiću, biskupskom vikaru za MUP te mu se zahvalio što nastoji iz godine u godinu biti dionikom slavlja povodom Dana kapelanije bl. Miroslava Bulešića.

 19 1

Na početku homilije, biskup je podsjetio, kako je na ovaj dan, 2015. godine posvećena crkva u Valbandonu. U tom je vidu, podsjetio na simboliku samog obreda posvete crkve kao svečanog, javnog obreda u kojem se na poseban način oltar i zidovi mažu svetim uljem, te tako crkva postaje sveto mjesto posvećenja preko mise i sakramenata. „Crkve se posvećuju da bi se i posvećivalo ljude koji se u njoj okupljaju i koji se srcem žele približiti Bogu“.

Osvrčući se na prvo misno čitanje, propovjednik je naglasio, kako je Crkva „izabrani narod Božji u kojoj je ugaoni kamen Isus Krist, kojega nitko ne može iskorijeniti, a u temelju Crkve su apostoli, oni su prvi navjestitelji. Na vjeru apostola nadograđujemo se mi, osobito po sakramentu svetoga krštenja. Obred krštenja, uvijek se shvaća kao temeljni čin posvećenja za Boga. Tako da na temelj posvećenja što nam ga Bog daruje, u duhu Bog nam daje svoga duha da možemo iznutra biti slični Bogu, da možemo odrastati i djelovati kao Božji prijatelji.“

Biskup je podsjetio na riječi pape Ivana Pavla II. koji je isticao poziv na svetost svih kršćana. „Papa je spomenuo, krstiti se, znači imati odluku ići prema svetosti. Kad se krsti odrasla osoba pita ga ‘želiš li se krstiti’, to znači ‘želiš li postati svetim čovjekom’“.

Nadalje, govoreći o Božjoj objavi, posvijestio je, kako je njezin vrhunac u osobi Isusa Krista, koga su ljudi doživljavali kao beskrajnu dobrotu, uzor svetosti i milosrđe. „Kršćanstvo je poziv na nasljedovanje Isusa Krista, Njegove riječi i primjera.“

Biskup je naglasio, kako prvog studenoga slavimo blagdan svih svetih, a odmah slijedi spomen svih vjernih mrtvih, tj. svih onih koji su bili najbolji učenici Isusa Krista, koji su na vrhunski način nasljedovati njegov primjer, pa su nam u životu veliki primjer i veliki zagovornici.

Također je podsjetio na životopis Pape Ivana Pavla II., u kojem čitamo kako se kao mali dječak znao noću buditi, i tad je vidio oca na koljenima i u molitvi. „To je sigurno jako djelovalo na malog dječaka koji je doživljavao primjer u njegovu odrastanju kao vjernika.“

10 1024x683

U završnom dijelu homilije, biskup Milovan još je jednom naglasio kako smo svi posvećeni krštenjem pozvani, ne samo da nosimo ime kršćanin, nego da se i trudimo nasljedovati primjer Isusa Krista. „To znači cijeniti svoje dostojanstvo, i biti svjesni da smo Božji ljudi, jer grijeh razara čovjeka, a nasljedovanje Isusa ga čini više čovjekom. Jer, vrhunac nasljedovanja Isusa je biti čovječan, odnosno prevedeno riječi evanđelja ‘ljubiti Boga svim srcem ljubiti bližnjeg kao braću i sestre’“.

Na kraju mise okupljenima se obratio načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot. Zahvalio je biskupu Milovanu na propovjedi i policijskom kapelanu preč. Jakovljeviću na pomoći i duhovnoj podršci koju pruža djelatnicima Policijske uprave istarske. ”Svi mi koji smo odabrali policijski poziv svjesni smo njegove težine i izazova koje donosi. Od teških emotivnih situacija do zahtjevnih fizičkih intervencija. Stoga je policajac policajcu rame potpore i među sobom smo jedna velika policijska obitelj. U obitelji vlada jedinstvo i sloga. I naša policijska obitelj teži tome, a u tome nam pomažete i Vi, Ilija, svojim savjetima, duhovim obnovama i podrškom. Naši policijski službenici u svakom trenutku u Vama mogu pronaći potporu, ali i utjehu, prijatelja i savjetnika”, rekao je načelnik policijske uprave i čestitao svim djelatnicima Dan policijske kapelanije bl. Miroslava Bulešića.

Txt: G. Krizman

Foto: fb Nova Bolja Fažana

Izvor: Porečko-pulska biskupija

Radio Marija

06:50 Glazba i meditacije
07:30 Molitva - Jutarnja
07:45 Glazba
08:00 Čestitamo rođendane

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.