whatsapp slika 2023 11 04 u 13 21 34 9f738aff

U organizaciji Splitsko-makarske nadbiskupije u subotu 4. studenoga počela je nova, 19. sezona Ministrantske malonogometna lige „Ivan Merz“.

Ministrantska malonogometna liga (MMNL) započela je misom u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu koju je predvodio don Franjo Frankopan Velić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije u koncelebraciji s povjerenikom za ministrante Splitsko-makarske nadbiskupije i duhovnikom bogoslova don Jurom Vrdoljakom, don Ratomirom Vukorepom, kancelarom Splitsko-makarske nadbiskupije don Radojkom Vidovićem, župnikom župe sv. Mateja na Ravnim Njivama, don Ivanom Odrljinom, župnim vikarom župe sv. Pavla apostola na Pujankama te mladomisnikom don Ivanom Šestom, župnim vikarom župa Presvetog Srca Isusova na Visokoj. Na misi je prisustvovalo više od 150 ministranata sa svojim župnicima, kapelanima i voditeljima.

P1240441

U uvodnom dijelu don Franjo Frankopan Velić prenio je pozdrave novoga splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita mons. Zdenka Križića. Ministrantima je opisao važnost i značaj kapele u kojoj se slavila sveta misa za početak Ministrantske malonogometne lige. Naime, oltar na kojem se slavila misa isklesan je za papin dolazak i pastoralni posjet Splitu i Solinu 1998. godine te je na njemu blagopokojni sveti papa Ivan Pavao II. prvi slavio svetu misu. Nakon te mise oltar je preseljen u kapelicu splitskoga sjemeništa gdje se i danas nalazi. „Vi ministranti služite upravo kod oltara i imate tu časnu službu koju, vjerujem, s radošću vršite. Kako je važno služiti Isus i svećenicima kod oltara, jer bez vas bi nama svećenicima bilo puno teže, isto tako važno je služiti jedni drugima u svakodnevnom životu“, kazao je na početku potaknuvši prisutne na čin kajanja.

U homiliji generalni vikar je istaknuo kako je Ministranska malonogometna liga lijepa prilika da ministranti upoznaju druge ministrante, s drugih župa s kojima dijele iste ideale. „Kao što dobro znate u nogometu postoje određena pravila. Prvo pravilo je da je nogomet timska igra. Bez međusobnog pomaganja ne možeš očekivati pobjedu. I Crkva je zajednica vjernika. Mi vjernici ne možemo očekivati 'pobjedu' u duhovnom životu ako ne želimo pomoć zajednice Crkve. Vi imate važnu službu unutar te zajednice. Svećeniku je potreban narod, a u liturgiji je posebno potreban pomoći vas ministranata. Kao što na nogometnom igralištu svatko ima svoju ulogu i 'poziciju' tako i u Crkvi svatko ima svoju ulogu i 'poziciju'. Kada svatko izvrši svoj zadatak tada možemo očekivati da će zajednica funkcionirati skladno“, kazao je Velić.

„Također u nogometu je važan trener. Bez njega tim ne bi funkcionirao. Važno je da nogometaš sluša svog trenera i slijedi njegova uputstva. Tako i u duhovnom životu važno je koga slijedimo i koga slušamo. U zajednici Crkvi trener je Isus. On nam pomaže da odnesemo pobjedu u utakmici života. On najbolje zna kakva je naša kondicija, kada trebamo trenirati i na koju će nas poziciju staviti“, zaključio je.

Na kraju mise prisutnima se obratio povjerenik za ministrante don Jure Vrdoljak koji je svima poželio blagoslovljeno druženje tijekom utakmica. Zatim je pozvao za ambon glavnoga voditelja Duju Gale koji je dao najvažnija uputstva ministrantima.

whatsapp-slika-2023-11-04-u-13-21-31-6f9e3c2b.jpg

Nakon mise započeo je i natjecateljski dio lige u dvorani Nadbiskupskoj sjemeništa. Novost ove godine je da se liga odvija u dvjema glavnim skupinama. Prva skupina su ministranti s područja većega dijela Splitsko-makarske nadbiskupije. Drugu skupinu čine 5 ekipa s područja Neretvanskog dekanata. Tako se ove godine natječe ukupno 24 župne ministrantske ekipe i to iz župa Cista Provo i Svib, Ravne Njive, Strožanac, Konkatedrala, Kman, Kraljica Mira Makarska, Podstrana, Pujanke, Brda, Sućidar, Visoka, Vranjic, Kamen, K. Kambelovac, Blatine/Škrape, Veli Varoš, Trstenik, K. Stari, Sv. Kajo Solin, Sv. Nikola Metković, Sv. Ilija Metković, Sv. Franjo Metković, Kraljica neba i zemlje Ploče, župa Rogotin i Desne.

whatsapp slika 2023 11 04 u 13 21 31 72f19b56

Dana 30. listopada određena su kola te napravljen cijeli sustav igranja za ovu sezonu. Neretvanski dio MMNL-a će se odigrati na način da će dvije najbolje župe otići u Split na završnicu koja se odviti na način „kup sistema“. Devetnaest župa iz Splitsko-makarske nadbiskupije (bez Neretvanskog dekanata) podijeljeno je u tri skupine.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

06:15 Nakane Apostolata molitve za studeni; Krunica - Radosna otajstva
06:40 Glazba
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
06:50 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj Slavna sveta Katarino, djevice i mučenice, pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću. Daj mi snage i hrabrosti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.