KOS susretsknjizevnikom 06112023 6

Povodom Mjeseca hrvatske knjige Katolička osnovna škola sv. Uršule organizirala je „susret s književnikom“ u ponedjeljak, 6. studenog, u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra u Varaždinu.
S katoličkim autorom i piscem za djecu i mlade Nevenom Drozdekom susrelo se dvjestotinjak djece ove katoličke osnovne škole kao i nekolicina nastavnika te ravnateljica s. Damjana Mihaela Barbarić. Inicijatorica ovog susreta bila je knjižničarka s. Irena Jozić, koja svake godine nastoji organizirati jedan ovakav susret povodom Mjeseca hrvatske knjige.

„Gledajući literaturu u našoj knjižnici, svidjela mi se knjiga autora Nevena Drozdeka, suradnika Glasa Koncila, koji je napisao knjigu 'Sveci na malčice drugačiji način'. Knjiga je zanimljiva i mislim da će biti poticajna učenicima. Voljela bih da se ovakva literatura više čita jer su nam sveci dobar uzor, a ova knjiga napisana je na zanimljiv način, blizak učenicima“, kazala je s. Irena.

Neven Drozdek, katolički je autor i pisac za djecu i mlade koji pokušava pisati katoličku duhovnu literaturu u suvremenom ruhu kako bi je suvremena djeca mogla čitati kao što čitaju drugu literaturu. „Cilj je da im bude bliska, zanimljiva i duhovita, a kroz to onda ponuditi duhovne, religijske, sakralne sadržaje i teme“, poručio je Drozek.

Susret je bio namijenjen govoru o književnosti, duhovnim temama, ali bilo je riječ i o povijesti i filozofiji. „Ovaj naš susret bio je spoj zajedničkog druženja, učenje i prijateljstva“, svjedoči katolički autor. Kaže kako je do susreta s djecom došlo zahvaljujući sestrama uršulinkama koje, kako ističe, čine velike stvari za djecu i grad Varaždin kroz odgojni proces, ali i svjedočeći svojim primjerom.

Istaknuo je pojavu hiperinflacije što se tiče dječje literature. „Objavljujemo oko 200 naslova godišnje za djecu, a kvaliteta je jako pala. S druge strane, duhovne literature za djecu ima malo. Da bismo mogli pisati duhovnu literaturu, treba imati određeno životno iskustvo i obrazovanje. Takvih autora ima malo, ali nastojimo biti dobri“, svjedoči.

Kao autor za djecu i mlade, ali i kao roditelj, naglašava da je danas najveći problem u odnosu djece i roditelja nedostatak komunikacije i kvalitetno provedenog zajedničkog vremena. „Za djecu treba imati vremena i pokazati interes za njih. Razgovarajte s djecom kao s odraslima. Posvetite im svoju pažnju. Djeca će to prihvatiti i to će na njih ostaviti velik, pozitivan i dubok dojam“, poručio je.

Inače, Drozdek je vanjski suradnik Glasa Koncila i u Malom koncilu vodi kolumnu. Glas Koncila objavio mu je i nekoliko knjiga koje je predstavio na ovom susretu.

Tekst i foto: Branimir Gubić

Izvor: Varaždinska biskupija

Radio Marija

12:15 Mali koncert
13:00 Čitamo knjigu - časni sluga Božji fra Ante Antić: „Miljokazi na putu života“ - pisma vjernicima; priredili: Ivan Macut i Dinko Aračić
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.