Dakoni 2 640x427

Bogoslovi Zadarske nadbiskupije: Rudi Juras, Antonio Oltran i Tin Vidov, budući ređenici za đakonat Zadarske nadbiskupije, izrekli su Ispovijest vjere u petak, 3. studenog, u kapeli Nadbiskupskog doma u Zadru, pred zadarskim nadbiskupom Milanom Zgrablićem, ususret svom đakonskom ređenju koje će biti u subotu, 11. studenoga, u crkvi sv. Šime u Zadru.

Budućim đakonima nadbiskup Zgrablić uputio je snažnu i ohrabrujuću pastirsku riječ, izražavajući im podršku na putu prema svećeništvu. Izrazio je radost zbog susreta s njima u trenutku kojega nalaže Crkva, a treba ga izvršiti prije nego kandidati prime red đakonata kojeg Crkva stavlja pred njih.

„Ne zaboravite ono što ste kroz toliko godina promišljanja i preispitivanja sebe duboko osjetili u sebi. Nikad ne zaboravite da u vašem životu Bog mora imati primat. Bog je prvi od kojega sve proizlazi. Bog nam daruje život preko naše obitelji, Bog nas poziva u svoju službu, on polaže u naše srce ono što mi želimo, zašto ste vi uopće poželjeli biti svećenici, zašto ste poželjeli otići u sjemenište. To ste poželjeli jer je to iznutra Netko u vama potaknuo. Vi to niste naučili, niste to negdje pročitali, nego ste duboko unutar sebe osjetili želju i poticaj da idete tim putem. Taj poticaj je Gospodin koji čini, koji tako djeluje u našoj duši“, rekao je mons. Zgrablić budućim đakonima, istaknuvši da je uvijek potrebno osluškivati Duh koji govori u nama.

„Da toga Duha slušamo, razlučujemo, da preispitujemo što Gospodin od nas želi i traži. Je li to neki moj hir? Jer, zbog naših ograničenosti, naših slabosti i grijeha, taj glas nekad dovoljno možda ne razumijemo u životu“, izrazio je nadbiskup razumijevanje za ljudsku narav.

No, kroz niz godina studija, promišljanja, kroz sud Crkve koja ih je izabrala i dopustila da mogu pristupiti redu đakonata, učinivši to i na temelju preispitivanja njihovih odgojitelja i ljudi koji ih poznaju i dali su svjedočanstvo, nadbiskup je ohrabrio kandidate da su na pravom putu kamo ih Gospodin zove. Mons. Zgrablić poželio je da bogoslovi sve to prepoznaju u svom životu.

„To je cijeli jedan proces koji nije završen sada, u ovom trenutku, nego ga trebate nastaviti cijelog svog života – slušati Duha Svetoga koji djeluje u vama“, potaknuo je kandidate mons. Zgrablić, naglasivši da su svi vjernici pozvani slušati Duha Svetoga kako je djelatan u nama, u našem životu.

Nadbiskup je poželio da budući đakoni nikad više u svom životu ne posumnjaju da ih Bog zove. „Vi to želite već toliko godina, toliko godina se za to pripremate. Toliko godina ste na to mislili. Da vas Bog ne zove, dao bi vam znak da niste za to.

Zato, nemojte više sumnjati u vaš poziv, da je Bog svoj posebni pogled svrnuo na vas i da je rekao: Želim te, zovem te. Pozivam te da budeš u mojoj službi, da budeš bliže meni. Da živiš sa mnom, da živiš moja otajstva. Želim se tobom poslužiti, tvojim jezikom, tvojim srcem, tvojim rukama, tvojim iskustvima, da Gospodina koji je najveće dobro možemo živjeti, svjedočiti, darivati u tajnama naše vjere, u sakramentima koji se podjeljuju ljudima. Neka vam Gospodin dadne da ustrajete na putu kojeg ste započeli prema vašem pozivu“, poručio je mons. Zgrablić kandidatima.

Dakoni Nadbiskup 2 1280x858

Nadbiskup je istaknuo i potrebu oslanjanja na snagu i duh Gospodina, a ne na pouzdanje u vlastite snage. „Ne bojte se! Kad čovjek ide u nešto nepoznato, to mu može biti strano, teško, može se bojati, što je prirodno, jer u sebi imamo ljudsku narav. Ali, ne zaboravite da niste pozvani da vi činite nešto oslanjajući se samo na sebe, da činite djela svojim snagama, svojim sposobnostima, svojim znanjem i talentima. Nego, kad djelujemo u Božje ime, tada nam Bog zaista i daje ono što nam je potrebno u određenom trenutku. Potrebna nam je milost, znanje, mudrost od Boga. Ako smo duboko povezani s Gospodinom, ako živimo u Božjoj ljubavi, nema straha živeći naš poziv. Ne bojte se učiniti taj korak i pristupiti Gospodinu, u ono na što vas on poziva i Crkva šalje. Gospodin će vam dati potrebno! Gospodin vas onda i krijepi potrebnim milostima za tu službu i dar“, osnažio je mons. Zgrablić.

Ohrabrio je kandidate i poticajima koje je svojevremeno bio izrekao biskup bl. Miroslavu Bulešiću kad je Bulešić izrazio bojazan pred svoje đakonsko ređenje.

„Biskup je bl. Miroslavu tada rekao: ‘Ne boj se. Imaš sredstva koja ti je Bog dao. Posluži se sredstvima i ne boj se ići dalje u tu službu’. Tri sredstva koja nam Gospodin daruje i kojima se moramo svaki dan služiti su: euharistija, Časoslov i krunica“, naglasio je mons. Zgrablić, pojašnjavajući u čemu se sastoji snaga tih sredstava.

„Prvo sredstvo je euharistija. Euharistija je veliki dar, najveći dar kojeg Gospodin nama daruje, uz kojega smo pozvani intimno živjeti, biti blizu S Gospodinom. Isus je ostavio taj sakrament da trajno bude s nama. U euharistiji nam daje svoju riječ, tu nas hrani svojim otajstvom, da se sve više suobličujemo Isusu. Neka vam euharistija bude najvažnija stvarnost u životu! Ništa nemojte staviti ispred euharistije, nego neka sve u vašem životu bude usmjereno na euharistiju“, potaknuo je mons. Zgrablić, rekavši im da se služe snagom i darom i drugih sakramenata.

„Druga stvarnost je Časoslov. Imate liturgijsku molitvu, molitvu Crkve koju prihvaćate svojim ređenjem kao obvezu koju ćete svaki dan vršiti. Ta obveza je znak važnosti te molitve koju ne smijete zapustiti. Ta molitva je Bogom nadahnuta. Njen sadržaj čine riječi uzete iz Svetog Pisma, iz Psalama. Sadržaj Svetog Pisma najviše se nalazi u Časoslovu. Kad molimo Časoslov, molimo istoga Duha koji je nadahnjivao pisce koji su to pisali. Čitajući, usvajajući te molitve, usvajamo ta iskustva, taj isti Božji duh koji je i njih nadahnjivao. Zato je jako važno da ne zapostavite tu molitvu“, potaknuo je zadarski nadbiskup.

„Treće sredstvo je krunica. Krunica je važna jer krunica je razmatranje otajstava Isusovog života. Razmatramo Isusov život u povezanosti s Marijom koja mu je bila najbliža. Nitko kao Marija nije bio toliko blizak Isusu i nikad mu neće i ne može biti bliži, kao što je bila Marija koja je Isusa začela, rodila, koja je cijeli život bila uz njega i sva otajstva s Isusom je duboko proživjela. Dakle, biti povezan s Marijom. Ona nam je sigurni vodič da hodamo Kristovim putem i da suobličujemo sebe Kristu, što je zadatak svakog kršćanina“, poručio je mons. Zgrablić.

„Euharistija, Časoslov i krunica su najveća snaga i najveće oružje kojim vas Gospodin oprema da se ne trebate ničega bojati, da hrabro idete naprijed u svojoj službi. Ne bojte se! Gospodin će vam dati snage u svakom trenutku u vašem životu. I ne samo da će vam dati snage, nego, Gospodin će vas i ispuniti mirom i radošću, jer ćete osjetiti da je vaša duša ispunjena i sita; da ste bogati i da vam je Bog darovao posebnu milost u vašem životu. Zato ćete moći Gospodinu zahvaliti“, poručio je nadbiskup Zgrablić budućim ređenicima.

Biografije budućih đakona

Rudi Juras rođen je 1. ožujka 1978. u Zadru, kao drugo dijete od oca Jadrana i majke Karmele rođ. Mujan. U šesnaestoj godini primio je sakramente kršćanske inicijacije u rodnoj župi sv. Lovre u Kalima. Osnovnu školu pohađao je u Kalima i Preku, a u Zadru je završio srednju strukovnu školu. Više godina bio je zaposlen u poduzeću koje se bavi marikulturom. Dolaskom don Josipa Radića za župnika u župi sv. Lovre u Kalima 2005., potaknut njegovim propovijedima, Rudi se počinje dublje zanimati za vjeru i intenzivnije razmišljati o životu i svom životnom zvanju. Ulazi u molitvenu zajednicu Euharistijskog Srca Isusova i Marijina koju je don Josip osnovao u župi Kali. Nakon određenog vremena, u Jurasu sazrijeva odluka o svećeničkom pozivu. Postaje svećenički kandidat i bogoslov Zadarske nadbiskupije. Počekom 2019., kao bogoslov Zadarske nadbiskupije, postaje član Javnog vjerničkog društva Omnia Deo. Teološki studij završio je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu, gdje je diplomirao 2023. godine.

Antonio Oltran rođen je 3. ožujka 1999., kao peto dijete Branka i Nade rođ. Bašić. Kršten je iste godine u rodnoj župi sv. Anselma u Ninu. Po završetku osnovne škole, 2013., upisao je strukovnu školu Vice Vlatkovića u Zadru, kao sjemeništarac u Nadbiskupskom sjemeništu ,,Zmajević“. Nakon položene državne mature, kao bogoslov Zadarske nadbiskupije, upisao je Filozofsko-teološki fakultet u Rijeci. Diplomirao je 2022. godine.

Tin Vidov rođen je 27. svibnja 1996. u Zadru, kao prvo dijete u obitelji Borisa i Elze rođ. Perin. Kršten je iste godine u rodnoj župi sv. Lovre u Kalima. Nakon završene osnovne škole u Kalima i Preku, upisuje Hotelijersko-turističku i ugostiteljsku školu u Zadru te maturira 2015. godine. Kao bogoslov Zadarske nadbiskupije, 2018. upisuje Filozofsko-teološki fakultet u Rijeci, gdje i diplomira u rujnu 2023. godine.

Tekst i foto: Ines Grbić

Izvor: Zadarska nadbiskupija

Radio Marija

17:00 Sjaj Istine - ur. i vod.: don Josip Mužić
17:45 Glazba
18:10 Molitva - Večernja
18:25 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.