papa zastava cathopic naslovna
 
Motuproprijem Ad theologiam promovendam papa Franjo je osuvremenio Statut Papinske teološke akademije pozivajući ju na „hrabru kulturnu revoluciju“ kako bi bila proročka i vodila dijalog u svjetlu Objave.
 
 

Sinodalnoj, misionarskoj i Crkvi 'koja izlazi' može odgovarati samo teologija 'koja izlazi', koja može proročki tumačiti sadašnjost otkrivajući nove putove za budućnost, u svjetlu Objave. U toj je perspektivi papa Franjo apostolskim pismom u obliku motuproprija Ad theologiam promovendam, s nadnevkom od 1. studenoga 2023., odlučio osuvremeniti Statut Papinske teološke akademije. Akademija, koju je kanonski ustanovio papa Klement XI., 23. travnja 1718., s ciljem da teologiju stavi u službu Crkve i svijeta, tijekom godina se razvila kao skupina znanstvenika pozvanih istraživati i dublje proučavati teološke teme od posebne važnosti.

Sada je po mišljenju pape Franje došlo vrijeme za reviziju pravila koja reguliraju njezine aktivnosti kako bi ih učinila prikladnijima za poslanje koje naše vrijeme nameće teologiji. Otvarajući se svijetu i čovjeku, s njegovim problemima, njegovim ranama, njegovim izazovima, njegovim potencijalima, teološka misao treba stvoriti prostor za epistemološko i metodološko promišljanje; stoga je pozvana na hrabru kulturnu revoluciju. Potrebna nam je teologija koja je u svojoj bîti kontekstualna – piše Papa – kadra čitati i tumačiti evanđelje u uvjetima u kojima muškarci i žene svakodnevno žive, u različitim zemljopisnim, društvenim i kulturnim sredinama.

Dijalog s različitim tradicijama i disciplinama

Teologija se treba razvijati u kulturi dijaloga i susreta među različitim tradicijama i različitim spoznajama, među različitim kršćanskim vjeroispovijedima i različitim religijama – stoji u apostolskom pismu – treba se otvoreno suočavati sa svima, vjernicima i nevjernicima. To je pristup transdisciplinarnosti – pojašnjava Papa – Zbog toga se teologija mora koristiti novim kategorijama koje su razvili drugi oblici znanja, kako bi prodrla i prenosila istine vjere i prenosila Isusovo učenje u današnje jezike, s originalnošću i kritičkom sviješću.

Pastoralno obilježje

Osim toga, valja razmotriti prinos koji teologija može dati aktualnoj raspravi o ‘preoblikovanju misli’, pokazujući da je ona prava kritička spoznaja jer je mudrosna spoznaja, znanje koje ne smije biti apstraktno i ideološko, nego duhovno – napominje Sveti Otac – stasalo na koljenima, u klanjanju i molitvi; znanje koje je transcendentno i, istodobno, pozorno na glas narodâ. Ono što Papa traži jest „pučka“ teologija, milosrdno upravljena otvorenim ranama čovječanstva i svega stvorenoga, te utkana u brazde ljudske povijesti, kojoj proročki naviješta nadu u konačno ispunjenje. Praktički, za papu Franju teologija u cjelini treba poprimiti „pastoralni ton“, te, dakle, teološko promišljanje treba polaziti od različitih sredina i konkretnih situacija u koje su ljudi uronjeni, stavljajući se u službu evangelizacije.

 


Izvor: Vatican News - tc; aa

Foto: Pixabay

Radio Marija

17:45 Glazba
18:10 Molitva - Večernja
18:25 Glazba
18:30 Sveta misa - prijenos iz samostanske kapelice bl. Ozane Kotorske kod ss. dominikanki na Krugama; misno slavlje predvodi p. Jozo Čirko

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2029
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.