014treći dan

Trećeg dana hodočašća vjernika Šibenske biskupije, u utorak 10.listopada, hodočasnici su obilazili brojne rimske trgove i crkve. Središnji dio dana bio je pohod bazilici svetog Ivana Lateranskog i bazilici Santa Maria Maggiore. U Gospinoj bazilici šibenski biskup Tomislav Rogić na glavnom oltaru predvodio je misno slavlje. Homiliju je imao generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.

Poručio je kako Crkva nastavlja Marijino djelo na zemlji. Ona vjerom začima i rađa Spasitelja svijetu. Zmaj ognjeni trajno želi proždrijeti i ukloniti djelo Crkve, ali ne uspijeva. Zato Crkva u Mariji na nebu okrunjenoj vidi sliku same sebe koja će na nebu također doživjeti pobjedu i proslavu, kazao je mons. Mlakić.

Naglasio je kako Crkva danas prolazi kroz krizu. Usporedio je vjersko stanje kod starozavjetnih Izraelaca sa stanjem u današnjoj Crkvi. „Očito je da smo i mi poput Židova izgradili puno idola koje smo obukli u ruho vjere i crkvenosti, te umjesto u Boga počeli u njih stavljati svoje pouzdanje. Jedan od njih je svakako lažni ugled Crkve koji su mnogi pokušavali sačuvati zataškavanjem grijeha svećeničkog zlostavljanja i zloupotreba duhovnog autoriteta koji su činili najodgovorniji u njoj.

Kada su ti grijesi i njihova zataškavanja počela izlaziti na vidjelo, događa se nepojmljiva sramota i srozavanje ugleda Crkve u svijetu. Mnogi je zbog toga napuštaju. Zbog zlodjela pastira mnogi više u Crkvi ne vide istinsko Božje lice, lice milosrđa, ljubavi i dobrote. Očito je da je i za nas došlo vrijeme propadanja lažnih idola, i da nastaje Vrijeme opomene, otriježnjenja, obraćenja i pročišćenja, vrijeme u kojem trebamo uvidjeti svoje grijehe i zablude, te sami iznova otkriti pravo lice Crkve. Jer Crkva nam je svima potrebna, ali Crkva koja će biti vjerna Kristu i činiti onoza što ju je Krist ustanovio, poručio je mons. Mlakić.

Naglasio je kako Isus, utemeljitelj Crkve, ne ostavlja vjernike u toj nesreći same. On nam jamči svoju prisutnost i poziva da u Mariji gledamo putokaz nade i utjehe. Kao što je Kovčeg Saveza bio putokaz Božjem narodu na putu kroz pustinju prema Obećanoj Zemlji, tako je nama uz Isusa Gospa putokaz prema pročišćenju Crkve do njezine savršene slike koja će se u punini pojaviti u nebesima. Zato je častimo kao putokaz nade i utjehe Božjem putničkom narodu, kao sliku savršenstva njegove Crkve. To će kazati da svi mi u njoj, Gospi dušom i tijelom na nebo uznesenoj, možemo vidjeti svoju budućnost. Kao što je Bog iskazao tako uzvišenu milost Mariji, učinit će sa svakim od nas. Zato trebamo promatrati i slaviti Mariju, i nasljedovati njezinu nepokolebljivu vjeru. Ona je s živom i zrelom vjerom sve to vjerovala i u tomu sudjelovala, kazao je mons. Mlakić.

020treći dan

Upozorio je kako su čito je da smo i mi poput Židova izgradili puno idola koje smo obukli u ruho vjere i crkvenosti, te umjesto u Boga počeli u njih stavljati svoje pouzdanje. Jedan od njih je svakako lažni ugled Crkve koji su mnogi pokušavali sačuvati zataškavanjem grijeha svećeničkog zlostavljanja i zloupotreba duhovnog autoriteta koji su čnili najodgovorniji u njoj. Kada su ti grijesi i njihova zataškavanja počela izlaziti na vidjelo, događa se nepojmljiva sramota i srozavanje ugleda Crkve u svijetu. Mnogi je zbog toga napuštaju. Zbog zlodjela pastira mnogi više u Crkvi ne vide istinsko Božje lice, lice milosrđa, ljubavi i dobrote. Očito je da je i za nas došlo vrijeme propadanja lažnih idola, i da nastaje Vrijeme opomene, otriježnjenja, obraćenja i pročišćenja, vrijeme u kojem trebamo uvidjeti svoje grijehe i zablude, te sami iznova otkriti pravo lice Crkve. Jer Crkva nam je svima potrebna, ali Crkva koja će biti vjerna Kristu i činiti ono za što ju je Krist ustanovio.

Isus, utemeljitelj Crkve, ne ostavlja nas u toj nesreći same. On nam jamči svoju prisutnost i poziva da u Mariji gledamo putokaz nade i utjehe. K kao što je Kovčeg Saveza bio putokaz Božjem narodu na putu kroz pustinju prema Obećanoj Zemlji, tako je nama uz Isusa Gospa putokaz prema pročišćenju Crkve do njezine savršene slike koja će se u punini pojaviti u nebesima. Zato je častimo kao putokaz nade i utjehe Božjem putničkom narodu, kao sliku savršenstva njegove Crkve. To će kazati da svi mi u njoj, Gospi dušom i tijelom na nebo uznesenoj, možemo vidjeti svoju budućnost. Kao što je Bog iskazao tako uzvišenu milost Mariji, učinit će sa svakim od nas. Zato trebamo promatrati i slaviti Mariju, i nasljedovati njezinu nepokolebljivu vjeru. Ona je s živom i zrelom vjerom sve to vjerovala i u tomu sudjelovala.

045treći dan

Izvor: Šibenska biskupija

Radio Marija

10:30 Sveta misa - prijenos iz bazilike sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu
11:30 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 8.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.