AL1A7371

Župa Materinstva BDM na splitskim Brdima, nakon trodnevne priprave, proslavila je svoj blagdan u nedjelju, 8. listopada. Blagdan je ostao na drugu nedjelju listopada, kao spomen na osuđujuću presudu kardinalu Stepincu 1946. godine, koja je pročitana upravo na ovaj blagdan. Krašićki zatvorenik umro je dvije godine prije isteka kazne, ali je zato upravo na taj blagdan 1962. godine započeo najvažniji događaj Katoličke crkve u XX. stoljeću – Drugi vatikanski koncil, na kojem je sudjelovao i utemeljitelj župe na Brdima, mons. Frane Franić.

Središnje misno slavlje ove, desete godine u novoj župnoj crkvi, predvodio je hvarski biskup mons. Ranko Vidović. Kao iskusni pastoralac biskup Ranko je sa župnom obitelji u prepunoj crkvi uspostavio i naravnu vezu ljudskog razumijevanja, ali i onu nadnaravnu kao pastir u Kristovoj Crkvi. Osvrćući se na evanđeoski odlomak koji opisuje scenu pod križem, kada Marija postaje univerzalna majka svih vjernika, biskup je naglasio tri stvari. Na prvom mjestu marijansku poslušnost izraženu u njezinom Fiat! Bez obzira na okolnosti, od trenutka začeća, preko osamljenosti betlehemskog odbijanja prihvatiti je neposredno prije poroda, bijega u Egipat pred Herodom, povratka u neizvjesnost novog početka u Nazaretu, sve do susreta na križnom putu i prihvaćanja novog i drugačijeg majčinstva pod križem. Križ je blagoslov, najljepše što nam je Bog dao, kao znak spasenja. Često na neshvatljiv način, upravo preko križa nas Bog jača, krijepi, vodi na više, povezuje međusobno i sa sobom, naglasio je biskup Ranko. Nastavio je tumačeći Marijino majčinsko posredništvo, očitovano u njezinom interventu u Kani. Što god vam rekne učinite! Ona je ta koja moli, a njezina je molitva uvijek uslišana. Marija moli: Vina nemaju! Sine, nedostaje im radosti, boli ih, brak im se raspada, obitelj im je pred rasulom, ne znaju što učiniti i kako dalje…

Opisujući vlastito djetinjstvo, koje je bilo označeno bolestima, biskup je opisao način reagiranja njegove vlastite majke: Prekriži se sine i moli Gospu, a i majka će je moliti. I uvijek je mogao zaspati. Majka je upućivala i otkrivala otajstvo Majke, zemaljska majka veličinu i prisutnost one nebeske Majke. Pozvao je roditelje da s djecom i za djecu mole, da početak i kraj dana bude obilježen zajedničkom molitvom, a ne neizostavnim mobitelima ili čine drugim jednako nevažnim. Na koncu, biskup je naglasio primjer roditelja koji nisu znali što sa svojim neposlušnim sinom. Nakon bezbroj ispada te poziva ravnatelja škole s posljednjim upozorenjem, tjerajući svoga sina pred sobom od škole prema kući, otac ga je putem uveo u crkvu, doveo pred Gospu i zavapio: Ne znam što ću, Majko, ni s njim ni sa sobom! Evo ti ga, tvoj je, ti ga uzmi i vodi! Događaj mu je opisao upravo taj dječak, godinama poslije, nakon što je ušao u bogosloviju, postao svećenik i u misijama zaređen za biskupa. Marija Majka može i hoće. I zato je svatko od nas, kao sv. Ivan pod križem, treba od tog časa uzeti k sebi.

Na kraju misnog slavlja župnik don Darko Matijević zahvalio je biskupu Ranku na dolasku, nakon pet godina, kada je zadnji put bio na Brdima kao župnik župe Gospe od Otoka u Solinu. Čestitajući svim župljanima i gostima blagdan, župnik je pozdravio i nazočne časne sestre Družbe Marije Kraljice svijeta, sestre Službenice milosrđa – Anćele te prenio pozdrave trogirskih benediktinskih koludrica. Također, pozdravio je prve susjede iz osnovne škole, koje je predstavljala ravnateljica gospođa Katarina Zelić, vjeroučiteljice i bivši ravnatelj danas umirovljenik gosp. Ante Kovačević. Posebno oduševljenje vjernika izazvao je svojim dolaskom brđanski i splitsko-makarski patrijarh, kako ga je nazvao biskup Ranko, prvi župnik župe na Brdima, don Alojzije Bavčević.

Slavlje je nastavljeno oko obiteljskog stola, gdje su se pridružili i drugi svećenici iz splitskog konkatedralnog dekanata.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

12:10 Glazba
12:30 Spomendar - ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
12:50 Glazba
13:00 Ne brinite se tjeskobno - tema: Ljudska prava, slobode i Jacques Maritain; ur. i vod.: Ante Belić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 8.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.