2310 Caritasi misa palijativa nasl

Na svečanom misnom slavlju u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u ponedjeljak 9. listopada susreli su se predstavnici Caritasa iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine koji borave u Dubrovniku na svom godišnjem susretu i članovi obitelji, njegovatelji i zdravstveni djelatnici koji brinu za palijativne bolesnike i koji su ovom misom započeli Tjedan palijative u Dubrovniku. Euharistiju je predvodio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, a propovijedao je predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup mons. Bože Radoš.

U koncelebraciji su bili ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik, ravnatelj Caritasa Bosne i Hercegovine mons. Tomo Knežević i drugi svećenici među kojima su bili predsjednici i ravnatelji nad/biskupijskih Caritasa iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine. Ostali ravnatelji i ravnateljice kao i djelatnici Caritasa su također sudjelovali na ovom misnom slavlju.

Na početku je okupljene pozdravio dubrovački biskup Glasnović iskazavši im dobrodošlicu na Isusovu gozbu ljubavi te osobito pozvao na molitvu za sve bolesnike i djelatnike raznih ustanova koji brinu o njima. Naglasio je kako je teško obratiti se i pobjeđivati sebe, baš kao što u čitanju dana Jona bježi od Gospodina, no iako nije lako Isus nam želi darivati ljubav – da budemo poslušnici i djelitelji te njegove ljubavi drugima.

Biskup Radoš je, tumačeći evanđelje koje je govorilo o Milosrdnom Samarijancu, istaknuo nekoliko važnih poruka. Poručio je kako je Isus uvijek neočekivan i pričajući zakonoznancu prispodobu o Milosrdnom Samarijancu želi unijeti novost u njihovo zaključivanje i poremetiti tijek kojeg oni očekuju.

U prispodobi i svećenik i levit zaobilaze teško ranjenog čovjeka koji je upao među razbojnike, o čemu je biskup Radoš kazao: „Možemo o tom čovjeku razmišljati kao o mamcu, da su ga razbojnici tu stavili kao jednog od njih da namami druge, a želeći sačuvati hramsku čistoću oni ga zaobilaze. Tako i mi, ako želimo nekog zaobići, uvijek možemo naći razloge za to, pa čak i vjerske, duhovne, evanđeoske, crkvene naravi, kao što to ova dvojica čine. No, nešto je dublje u njima od vjerskog razloga. Treći koji dolazi, on ga vidi.“

Rekao je, uz ostalo, kako se u ovoj prispodobi može vidjeti i lijepa slika Isusa liječnika, onog koji obilazi bolesnike, kao što to rade i zdravstveni djelatnici: „Vi ne liječite bolesnika na daljinu, nego ga dolazite vidjeti. Prvi znak ljubavi je približiti se čovjeku, pregledati ga, doći ga vidjeti. Početak blagoslova, početak liječenja, početak vraćanja dostojanstva je otići bolesniku. Iz pogleda slijedi stanje sažaljenja koje je slično onome koje majka ima za svoje dijete – majčina utroba koja reagira suosjećanjem i zaštitom.“

Nema više definicije bližnjega u krugu obitelji, zajednice, krvnog srodstva ili vjerskih osjećaja, nego pomagati svima koji su u potrebi – bližnji je onaj koji iskazuje milosrđe, protumačio je propovjednik.

Potaknuo je djelatnike Caritasa, kao i zdravstvene djelatnike, ali i sve vjernike, da nasljeduju Isusove riječi. „Palijativa nema granica, nego pomažete da onaj koji je bolestan ima dostojan put prema smrti, prema vječnom životu. I na nama, koji smo djelatnici Caritasa, jest to da ponovno čujemo Isusove riječi, da nam on pročisti srce i ulije svježinu. Ne govori o tome previše, nego: ‘Idi, pa i ti čini tako!’, po tome ćemo biti Isusovi učenici.“

Misu je pjesmom animirao sastav Speramus.

Poslije mise predsjednik Caritasa Dubrovačke biskupije i generalni vikar mons. Ivica Pervan okupljenima je predstavio Moćnik dubrovačke katedrale i Biskupsku palaču gdje je nastavljeno druženje.

Caritas Dubrovačke biskupije domaćin je godišnjeg susreta predsjednika te ravnatelja i ravnateljica Caritasā iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine, dok Tjedan palijativne skrbi organizira palijativna skrb Doma zdravlja Dubrovnik i Odjel za palijativnu skrb Opće bolnice Dubrovnik.

Tea Kuzek Marević

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

21:01 Vjera te tvoja spasila - gošća: Martina Prskalo; ur. i vod.: Lucija Marić
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.