s orlovima 1

U subotu, 7. listopada, održan je u Zagrebu prvi susret sudionika programa ‘S orlovima u visine!’ – tjelesno-duhovnog razvoja po uzoru na bl. Ivana Merza u organizaciji Postulature bl. Ivana Merza. Susret je započeo u 14.00 sati u prostorijama NK Zagreba. Uz sudionike formacije susretu su nazočili postulator kauze bl. Ivana Merza p. Božidar Nagy, Ivan Mesarek, tajnik Postulature i koordinator programa, te trener Ignacije Valečić, prof. cin.

 
 
 

„Kristovo svjetlo blista u Ivanu Merzu. Njega vam dajem danas kao svjedoka Kristova i zaštitnika, i suputnika na putu u vašoj povijesti. On će od danas biti uzor mladeži, primjer vjernicima svjetovnjacima. Ime Ivana Merza bilo je za cijeli jedan naraštaj mladih katolika program života i djelovanja. Ono to mora biti i danas!“

Potom se sudionicima obratio Ivan Mesarek, koordinator programa, rekavši kako je u temelju Orlovske organizacije bila Zlatna knjiga, priručnik i vade-mecum koju je za njezine članove priredio Ivan Merz. Bl. Kardinal Alojzije Stepinac bio je u mladosti također i član Orlovske organizacije. U jednom svome pismu za tu knjigu kaže: „Naša Zlatna knjiga – to ti je suho zlato!“

„Iako je napisana davno, jasno je da načela i ideali koje izlaže Zlatna knjiga  itekako vrijede i danas“, završio je svoje obraćanje Mesarek.

Na kraju se sudionicima obratio Ignacije Valečić, profesor kineziologije i voditelj tjelovježbenih aktivnosti unutar programa „S orlovima u visine“. Naglasio je važnost brige o tijelu, jačanju volje kroz tjelovježbeni napor, skladnost i ljepotu tijela kako bi ono bilo pravi odraz duše, što je i bl. Ivan Merz predlagao. „Kako bismo ispravno započeli  moramo imati definiran i jasni cilj. Na našem prvom susretu ćemo se upoznati i odraditi lakši trening, a već sljedeći puta ćemo napraviti inicijalno testiranje motoričkih sposobnosti kako bi svatko od vas znao od čega kreće i da kroz rad na sebi popravi svoje tjelesne mogućnosti.“.

Prije završetka ovoga uvodnog susreta pater Božidar Nagy je podsjetio da je 7. listopada važan povijesni datum kada se sjećamo pomorske bitke kod Lepanta i pobjedu kršćanske mornarice nad invazijom Osmanlija. Bilo je to 7. listopada 1571. godine. Sveta liga je pobjedu izvojevala uz veliku pomoć molitve Gospine krunice na koju je papa Pio V. pozvao cijeli kršćanski svijet. Nakon pobjede u zahvalu Gospi odredio da se 7. listopada slavi blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice. Zatim je ovaj prvi dio susreta završio kratkom molitvom Bl. Gospi Kraljici sv. Krunice i bl. Ivanu Merzu.

s orlovima 3

 

Sljedeći susret održat će se u srijedu 11. listopada, kada će predavanje održati dr. sc. Saša Ceraj, ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije. Tema predavanja je ‘Ivan Merz i Orlovska tjelovježba’. O toj temi dr. Ceraj izradio je i obranio svoju doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Premda je program već formalno započeo, zainteresirani mladići još uvijek se mogu uključiti s prijavom  OVDJE.

Dojmovi sudionika s prvoga susreta

U nastavku pročitajte i nekoliko prvih dojmova nakon prvog susreta programa ‘S orlovima u visine’.

Na program sam se prijavio iz više razloga, a najviše me privuklo to što je ovaj program na neki način nastavak rada bl. Ivana Merza. Također me privukla i jedinstvena kombinacija duhovnog, tjelesenog i intelektualnog rasta te mogućnost stvaranja poznanstva i prijateljstva s drugim mladim katolicima koji svoju vjeru shvaćaju ozbiljno i žele živjeti za Krista po uzoru na bl. Ivana. Program bih preporučio svim katoličkim muškarcima, osobito onima koji se bore s duhovnom lijenošću, ovisnostima ili osjećaju da su zapostavili ove dimenzije kod sebe. Svima onima koji su zapostavili svoje tijelo, ne rade na razumijevanju katoličke vjere niti na svojoj duhovnosti, ovaj program bi im itekako koristio, posljedično i njihovim bližnjima. – Jakov Z.

Svidio mi se spoj duhovnog i tjelesnog rada na sebi, pogotovo znajući da je bl. Ivan Merz bio jedan od začetnika takvog programa. Zajedništvo koje se tamo osjeti čini cjelokupan program još zanimljivijim, a profesionalna edukacija i asistencija trenera omogućila nam je da naučimo pravilno izvoditi vježbe u teretani. Veselim se budućim treninzima i duhovnim predavanjima p. Božidara. Preporučio bih svim muškarcima koji žele izaći iz zone komfora, ali im je to teško samima. – Vjekoslav B.

Na program ‘S orlovima u visine’ prijavio sam se kako bi usavršio svoje fizičke, intelektualne i duševne sposobnosti te kako bi se osposobio za katoličkog muškarca koji će svojim znanjem, blagošću i ljubavlju po uzoru na bl. Ivana Merza nastaviti odgajati mladež u sredini u kojoj budem posijan. Isto tako, želim nasljedovati Merzove kreposti te beskompromisno, hrabro i odlučno sudjelovati u formiranju katolika kako bi ih pripremio da od Boga prime poslanje koje je On za njih pripravio. Već na prvom susretu dobio sam nagovještaj zajedništva oko kojeg se trude diplomirani kineziolozi, mnogi volonteri kao i pater Nagy, koji nas svojom brigom i prisutnošću podupire u našim nastojanjima i duhovnoj formaciji. Program bi preporučio svakom tko se želi formirati u čvrstog katoličkog muškarca te istovremeno osjetiti zajedništvo, radost i slogu. – Tin S.

Program ‘S Orlovima u visine’ zrači potencijalom jer jasno ukazuje na stvarnu potrebu za temeljnijim obrazovanjem mladih laika u području duhovnosti i tjelesne aktivnosti. Na uvodnom susretu me oduševila zajednička igra jer sam spoznao koliko još mogu rasti u fizičkoj kondiciji, timskom duhu i hrabrosti u svakoj situaciji. Iz tog susreta proizašao je jasan cilj i jak motiv da posvetim više vremena tjelesnom vježbanju i vjerujem da će sada to biti lakše u ovakvom formatu. – Nino N.

Prije svega se želim zahvaliti svima koji sudjeluju u realizaciji ovog programa. Smatram kako je ideja odlična i da se razvija jedna jako lijepa priča. Prof. Ignacije je zaista kvalitetan trener i lijepo je vidjeti da predano radi sa svima nama. Sviđa mi se koncept povezivanja  tjelovježbe i duhovnosti te smatram kako nam je svima potrebno dodatno usavršavanje. Radujem se budućim predavanjima na kojima ću, vjerujem, puno toga naučiti o različitim stvarima o životu, ali i više o samom Ivanu Merzu. – Antun K.

Od svoga djetinjstva volio sam sport, enciklopedije i učenje novih znanja, a ta navika mi je ostala i kada sam odrastao. Kako sam proučavao živote i misli raznih mislilaca od filozofa i znanstvenika pa do  svetaca i blaženika radi boljeg življenja života tako sam došao i došao do života Ivana Merza. Kad sam čuo za ovaj program i saznao o čemu se radi, ovaj program je bio nešto čemu sam težio, a to je živjeti vjeru uz tjelovježbu i obratno. Savjetujem svim muškarcima koji žele produbiti svoju vjeru i poboljšati svoje tijelo i duh da upišu se na program. – Nikola B.

 


Izvor: ivanmerz.hr

Radio Marija

16:15 Glazba
16:30 Kronika tjedna
16:40 Glazba
17:00 Sjaj Istine - ur. i vod.: don Josip Mužić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.