20231001 115231 velika

Slavlje župne svetkovine BDM od sv. Krunice u Ličkom Lešću 1 listopada predvodio je gospićko-senjski biskup i novoimenovani Splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić.

Proslava župne svetkovine započela je procesijom kroz glavna ulazna vrata crkve koja je bila ispunjena mnoštvom vjernika. Na čelu procesije išli su ministranti s kadionicom, križem i svijećama. Na samom početku Misnog slavlja župnik vlč. Ivica Miškulin pozdravio je nadbiskupa Križića. Uz župnika domaćina na Svetoj Misi koncelebrirali su preč. Mišel Grgurić, biskupov tajnik i kancelar Gospićko-senjske biskupije, don Jure Ladešić, umirovljeni svećenik u Otočcu i umirovljeni svećenici iz Svećeničkog doma u Gospiću, mons. dr. Milan Šimunović i vlč. Mile Rajković. Asistirao je bogoslov Karlo Špoljarić.

Nadbiskup Križić u svojoj propovijedi osvrnuo se na titulu danu Blaženoj Djevici Mariji u Lauretanskim litanijama.

„ Naslov: „Blažena Djevica Marija od svete krunice“ Marija je dobila iza velike kršćanske pobjede nad Turcima kod Lepanta 1571. Kršćani su molili jedan oblik krunice puno stoljeća prije ovog događaja, ali pravi zamah je ta molitva dobila nakon ukazanja Djevice Marije koje je imao sveti Dominik 1208. Svecu se ukazala Djevica Marija u vremenu kada se on teško borio sa krivovjerstvom koje se sve više širilo u Crkvi. On je propovijedanjem pravovjernog nauka nastojao suzbiti krivovjerja, ali uspjeh nije bio veliki. Tada mu se ukazala Gospa sa krunicom u ruci te mu rekla: „S ovim ćeš oružjem pobijediti“. Od tada je ovaj svetac sve više među pukom širio ovu pobožnost i iskusio kako je moćna molitva svete krunice.“

Propovijedajući nadbiskup Križić osvrnuo se i na povijesni podatak samog nastanka današnje svetkovine koja se u župi slavi. „Kada se spremala odlučujuća pomorska bitka protiv Osmanlija papa Pio V je pozvao sve kršćane da tu bitku podrže molitvom krunice. Kršćani su, iako malobrojniji, tu izvojevali veliku pobjedu 7 listopada 1571. Papa Pio V je, kao zahvalnost Djevici, uveo na taj datum, za cijelu Crkvu, blagdan „Marije pobjednice“. Slijedeći papa Grgur XIII je promijenio naziv blagdana u: „Blažena Djevica Marija od svete krunice“ i taj je naziv ostao do danas. S tim je papa htio istaknuti da je pobjeda kršćanske vojske ostvarena, prije svega, snagom molitve krunice koju je kršćanski puk molio. Vojnici koji su preživjeli došli su poslije u Marijino svetište u Loreto zahvaliti Gospi koju su prozvali „Pomoćnicom kršćana“, zaziv koji je potom ušao u Lauretanske litanije.“

Na samom kraju propovijedi nadbiskup Križić pozvao je na svakodnevnu molitvu i utjecanje u zagovor Majci Mariji. „I ovaj blagdan BDM od svete krunice je poziv svima nama da nađemo više mjesta za molitvu u svom životu. Nitko se od nas ne može ispričati da nema vremena. Kad netko nešto voli, kada osjeća da će mu to koristiti, za to će i naći vremena. Ako se slučajno ne može naći pola sata vremena za molitvu, može se naći 3-4 minute. Ako netko ne može moliti cijelu krunicu, može jednu deseticu, ili može sa srcem jedan „Očenaš“, jednu „Zdravo Mariju“ i „Slava Ocu“, ili pak nešto svojim riječima u dvije-tri minute. Sigurno će iskusiti koliko dobra ovo donosi. Marija, kao majka, želi štititi i pomagati svoju djecu, ali i djeca moraju učiniti nešto sa svoje strane da bi im se pomoglo. Bezbroj je vjernika koji imaju iskustvo Marijina zagovora i njezine pomoći. Nisu bez razloga njezina svetišta nakrcana zahvalama Djevici za pomoći i uslišanja. Molimo Gospodina to to iskuse i župljani ove župe i svi koji pohađaju ovu crkvu posvećenu Isusovoj i našoj majci.“

Na samom kraju Misnog slavlja župnik vlč. Ivica Miškulin zahvalio je još jednom nadbiskupu Zdenku Križiću na dolasku, prisjetivši se događaja kako je nadbiskup Križić dolaskom u Gospićko-senjsku biskupiju među prvim župama posjetio upravo ovu župu BDM od Svete Krunice. U ime župljana, članovi Pastoralnog vijeća poklonili su predvoditelju slavlja nadbiskupu Križiću sliku Gacke doline, kako bi se nadbiskup Križić prisjetio Gacke doline i njezinih vjernika i na novoj službi u Splitu kada krajem mjeseca preuzme upravljanje Splitsko-makarske nadbiskupije. Nadbiskup Križić zahvalio se župniku i župljanima i obećao i dalje svakodnevno moliti za vjernike Gospićko-senjske biskupije u kojoj je kao mjesni biskup proveo sedam godina. Nakon blagoslova nadbiskup i svećenici zadržali su se na prostoru ispred župne crkve u ugodnom druženju i razgovoru s vjernim pukom.

Izvor: Gospićko-senjska biskupija

Radio Marija

21:01 Vjera te tvoja spasila - gošća: Zrinka Janković; ur. i vod.: Lucija Marić
22:00 Obavijesti i najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.