2 29

U prigodi spomendana sv. Faustine Kowalske, u četvrtak, 5. listopada, svetu misu je u crkvi Majke Božje od Milosrđa, li žiteljima Pule bolje poznatoj kao Misericordia, predvodio vlč. Rikard Lekaj, župnik pulske katedralne župe. Misu su glazbeno animirali članovi Katoličke Udruge Radnici Milosrdnog Isusa koji su ujedno i suorganizirali obilježavanje tog spomendana.

U prigodnoj homiliji, propovjednik se kratko osvrnuo na svetičin život koja je rođena kao Helena Kowalska 25. kolovoza 1905. godine kao treće od desetero djece. Već u djetinjstvu je osjetila duhovni poziv, da ju Krist zove u redovništvo.

Vlč. Lekaj je naglasio, kako je zapisano da se „odlikovala ljubavlju prema molitvi, marljivošću pri radu, poslušnošću i osjećajnošću prema siromašnima“.

Govoreći o molitvi, propovjednik je posvijestio, kako se primjećuje na katehezama da današnja djeca ne znaju moliti, no, kad nauče moliti, ako se zaljube u molitvu, postanu evangelizatori u svojim obiteljima i tako se preko njih roditelji vraćaju izvoru života, tj. Kristu.

To je poziv svima nama da imamo ljubav prema molitvi, da molimo s vjerom, sa srcem. Iz molitve rađa se poslušnost u odnosu prema Bogu, a to znači biti poslušan Bogu, biti spreman odgovoriti na Božji poziv. Molitva rađa i poniznost, rađa svetost, ljubav i milosrđe, rekao je propovjednik.

Nadalje, govoreći o svetičinu životu, podsjetio je, kako roditelji isprva nisu prihvatili njezino promišljanje o duhovnom pozivu. Ona je na koljenima došla pred Krista i pred Oltarskim sakramentom molila što joj je činili, a Gospodin je bio vrlo jasan i konkretno joj rekao „idi u Varšavu i tamo stupi u samostan“, i tako je postala redovnica. U samostanu je 22. veljače 1931. imala prvo viđenje Milosrdnog Isusa.

„To je i nama poticaj da dolazimo pred Presveto, da molimo i tražimo Božju volju“.

Ukazujući na misno evanđelje i Isusovu molitvu, propovjednik je naglasio, kako malenost o kojoj govori Isus, je zapravo poniznost. „Bog se objavljuje malenima. On je kroz cijelu povijest spasenja i Crkve govorio malenima i poniznima, a takva je bila i sv. Faustina. No, poslanje koje je Bog sv. Faustini nije završilo njezinom smrću. Njezina misija i dalje se nastavlja, ono djelo koje je Bog započeo s njom nije se završilo: mnoštvo svakoga dana u 15 sati moli krunicu Milosrdnog Isusa, Božjega Milosrđa“ rekao je propovjednik, te nastavio „pozvani smo svakodnevno moliti za Božje milosrđe, moliti za one koji su se udaljili od Gospodina, za one koji Ga još nisu upoznali. Ali mi smo pozvani svojim životom, svojim primjerom živjeti Božju ljubav i Božje milosrđe onako kako je živjela sv. Faustina. Bila je zaljubljena u Krista, nije živjela nešto svoje, neko svoje evanđelje, već Kristovo. I mi smo pozvani živjeti onako kako je Gospodin govorio i kako nam i danas govori preko Crkve, preko Evanđelja“.

Vlč. Lekaj je podsjetio, kako je sv. Faustina iscrpljena i oslabljena od tuberkuloze i žrtve koju je podnosila za spas grešnika umrla u samostanu u Krakowu 5. listopada 1938. U tom vidu je ukazao na znakovitost: preminula je u 33. godini kao i Isus. Umrla je mlada, ali je dopustila da Bog učini veliko preko nje.

Velik je Onaj koji je bio prisutan u njezinu životu, a to je Isus. Bog želi djelovati, želi činiti čuda, ako smo mi maleni Krist je u nama i čini velika djela. Molimo i mi večeras zagovor sv. Faustine za naše obitelji da postanu mjesta, škola molitve. Molimo da se naša djeca zaljube u molitvu. Molimo neka nas zagovara da postanemo maleni, ponizni, a da Krist raste u nama, rekao je propovjednik, te na kraju homilije potaknuo i na molitvu za nova zvanja, svećenika i redovnička zvanja, jer „ako istinski molimo za obitelji da se otvore za životu, rađaju se i zvanja. Neka nam Bog podari zvanja za našu biskupiju i za Crkvu“.

Dva desetljeća prisustva sestara Milosrdnog Isusa u Istri (2000. – 2020.)

Običaj obilježavanja datuma vezanih uz duhovnost sv. Faustine Kowalske, njezina spomendana, spomendana njezina duhovnika bl. Mihaela Sopoćka te blagdana Božjega Milosrđa u Puli je vezan, uz ostalo, uz dva desetljeća boravka i djelovanja u Porečkoj i Pulskoj biskupiji sestara Milosrdnog Isusa, reda kojeg je bl. Sopoćko osnovao prema uputama sv. Faustine. Ona je kao mlada djevojka odabirom duhovnog zvanja ušla u Družbu sestara Naše Gospe od Milosrđa, zato je za proslave značajnih datuma odabrana ta filijalna crkva katedralne župe, majke Božje od Milosrđa.

Sestre Milosrdnog Isusa u Porečkoj i Pulskoj biskupiji djelovale su od 2000. do 2020. godina, nakon čega su otišle u Sisačku biskupiju. Za boravka u Istri živjele su u sklopu Doma za starije osobe sv. Polikarp, gdje su inaugurirale i održavale, za javnost otvorenu kapelu sv. Polikarpa, kamo su brojni vjernici Pule rado odlazili na misu. Ondje su se za mise, sukladno mogućnostima, izmjenjivali razni pulski svećenici, uz ostale i umirovljeni svećenici iz Svećeničkog doma Betanija te svećenici iz Sjemeništa Redemptoris Mater. Iz djelovanja sestara Milosrdnog Isusa izniknula je Katolička udruga Radnici Milosrdnog Isusa koja je aktivna i danas, te Štovatelji Božjega Milosrđa.

Tekst i foto: G. Krizman

Izvor: Porečko-pulska biskupija

Radio Marija

08:15 Biti Tvoja riječ - ur. i vod.: Božidar Biondić
08:45 Glazba
09:00 Riječ Gospodnja - homilija p. Stjepana Fridla, glavnog urednika Radio Marije Hrvatske
09:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.