03 10 kbf nova akademska godina5 scaled

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu u ponedjeljak, 2. listopada 2023. održana je inauguracija u novu akademsku godinu. Program je započeo misom zaziva Duha Svetoga koju je predvodio nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Đuro Hranić u koncelebraciji s v. d. dekana, izv. prof. dr. sc. Ivicom Pažinom, v. d. prodekana izv. prof. dr. sc. Borisom Vulićem, izv. prof. dr. sc. Davorom Vukovićem te rektorom Bogoslovnoga sjemeništa prof. dr. sc. Stjepanom Radićem i ostalim profesorima fakulteta.

U svojoj homiliji, propovjednik Pažin prisutne je potaknuo na promišljanje o navještenom evanđeoskom ulomku iz Matejeva evanđelja u kojemu Isus ističe: „Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Tko god se dakle ponizi kao ovo dijete, taj je najveći u kraljevstvu nebeskom. I tko primi jedno ovakvo dijete u moje ime, mene prima.“ Pojasnio je kako učenici raspravljaju o tome tko je od njih najveći u Kraljevstvu nebeskom, a sve to se događa na putu za Jeruzalem, mjestu gdje će Isus proći svoju patnju. Učenici traže odgovor na svoje pitanje, a to je pitanje o njihovoj sreći, o njihovu dobru. Krist im za odgovor daje lice djeteta. Propovjednik je zatim uputio: „Moramo biti svjesni da su za društveni poredak onoga vremena djeca bila beznačajna stvarnost. Time Krist otkriva srž svojega navještaja: sve ono najvažnije u životu što nam je najpotrebnije možemo dobiti samo kao dar. Dijete je ponizno i ne stidi se tražiti pomoć. Ništa ne može tako otvoriti nebeska prostranstva ovoj zemaljskoj stvarnosti, kao ono što je za svijet beznačajno!“

Pozvao je sve prisutne da u ovoj akademskoj godini postanu svjesni svoje beznačajnosti, da budu ponizni kao djeca. „Teologija nije samo znanost, ona je i poziv. Teologija je obrana malenosti. Potrebno je iskusiti teologiju na koljenima kako bismo ostvarili dobro za cjelokupnu zajednicu“, rekao je v. d. dekana i svoju homiliju zaključio riječima: „Pošalji nam svoga anđela da nas čuva na putu i dovede na mjesto, koje si nam priredio!“

Program inauguracije nastavljen je u Dvorani biskupa Antuna Mandića. Sve prisutne pozdravila je tajnica fakulteta Tihana Kuterovac te pozvala nadbiskupa da održi pozdravnu riječ. Nadbiskup Đuro u svom je govoru naglasio kako nitko od prisutnih nije ovdje svojom voljom već je Gospodin djelovao svojim Duhom u njihovim srcima. „On je potaknuo na odaziv i sazvao nas ovdje. Svatko od nas osjeća da nismo mi birali Gospodina, već je on izabrao nas. On s nama gradi ovu mjesnu Crkvu i mjesne Crkve iz kojih dolazimo. Treba svakoga od nas, svatko mu je vrijedan. Time što nas je pozvao i skupio, daje nam i zadaću i poslanje, i traži da budemo odgovorni za tu zadaću. Trebamo biti otvoreni za ono što Gospodin želi od nas“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup i potaknuo sve prisutne da budu otvoreni jedni za druge jer se samo zajednički može graditi Crkva.

Pozdravnu riječ uputio je i v. d. dekana, prof. dr. I. Pažin. Zahvalio je prošlogodišnjoj upravi na svemu što je učinila za fakultet te je predstavio prodekane: izv. prof. dr. sc. Borisa Vulića, v. d. prodekana za nastavu i studente, izv. prof. dr. sc. Šimu Šokčevića, v. d. prodekana za znanost i međufakultetsku suradnju i izv. prof. dr. sc. Davora Vukovića, v. d. prodekana za financije i organizaciju poslovanja. Uputio je sve prisutne u najvažnija tekuća događanja vezana za organizaciju fakultetskoga života, a posebno je pozdravio nove studente prve godine. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu započinje i studij Propedeutike, psihoterapije i teoterapije kojemu je v. d. dekana također poželio uspješan i plodonosan rad.

Okupljenima se obratila i predsjednica Studentskoga zbora Maria Dragomirović. Predstavila je novi sastav Zbora, ideje i želje te pozvala studente na otvorenost i susretljivost. Nakon toga predstavila je i studentski časopis Teofil za 2022./2023. godinu.

Tekst i foto: Maria Dragomirović

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

06:02 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za studeni; Krunica - Radosna otajstva
06:40 Glazba
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj Slavna sveta Katarino, djevice i mučenice, pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću. Daj mi snage i hrabrosti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2028
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.