SvFranjo VZ 2

Povodom svetkovine sv. Franje Asiškog te obilježavanja 10. obljetnice varaždinske Socijalne samoposluge „Kruh sv. Antuna“ u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu u srijedu, 4. listopada, misu je predslavio varaždinski biskup Bože Radoš u zajedništvu s predsjednikom Caritasa Varaždinske biskupije mons. Antunom Perčićem, dekanom istočnovaraždinskog dekanata preč. Stjepanom Najmanom te petnaestoricom svećenika iz dekanata.
Pozivajući se na Zbornu molitvu, biskup Radoš rekao je da poput sv. Franje „danas želimo promatrati živu sliku Kristovu da bismo mogli bolje i ljepše vidjeti Krista. Najljepša Kristova slika je ona na križu na kojem se pokazuje Božja ljubav. Franjo se tako približio raspetom Kristu, da je odsjaj njegova bića bio na Franjinu krilu, rukama, u njegovu životu i pokazivao se kao živi Krist koji hoda i koji nam želi navijestiti Radosnu vijest“. Potom je biskup nastavio tumačiti riječ Božju te govorio o vrednotama koje je sv. Franjo živio. „On ne privlači samo nas, nego svakog čovjeka pa i onog koji mrzi Crkvu. Kad se takvi susretnu s njim, za njih je Franjo simpatičan, veliki svetac, veliki čovjek čija veličina živi u autentičnom življenju evanđelja“, poručio je mons. Radoš. Čestitao je 10. obljetnicu Socijalne samoposluge „Kruh sv. Antuna“ te im zahvalio što po njihovim rukama varaždinski čovjek u potrebi svaki dan dobije kruh za stol. Zahvalio je i franjevcima u varaždinskom samostanu koji svojim primjerom nastoje živjeti ono što je Franjo naučavao.

Na kraju misnog slavlja gvardijan varaždinskog samostana fra Dragan Grizelj čestitao je svetkovinu sv. Franje braći u samostanu želeći im mir i ustrajnost te im zahvalio na pastoralnoj službi koju vrše u varaždinskom samostanu. Zahvalio je i bolesnoj braći koja po svojoj molitvi, žrtvi i trpljenju pridonose posvećenju Crkve i spasenju svijeta. Zahvalio je i na brižnoj ljubavi onih koji služe bolesnicima. Čestitao je i zahvalio Franjevačkom svjetovnom redu i franjevačkoj mladeži „jer su franjevcima primjer oduševljenog i radosnog franjevačkog nasljedovanja Isusa Krista.“ Zahvalio je i prijateljima i volonterima Socijalne samoposluge „Kruh sv. Antuna“ na donacijama i uloženom vremenu. „Uz sve poteškoće, oskudicu i nedoumicu, Bog se pobrinuo da smo opstali do sada i da nas je blagoslivljao i pratio. Sveti Franjo se zaista za nas na poseban način brine“, naglasio je fra Dragan. Zahvalio je i predstavnicima Grada i Županije što prate duhovnu, kulturnu i karitativnu djelatnost franjevaca u Varaždinu. Potom je riječi hvale izrekao i vjernicima koji dolaze u franjevačku crkvu, kao i svima koji sudjeluju i pridonose liturgijskim slavljima te svim franjevačkim dobročiniteljima. Zahvalu je uputio i župniku i dekanu preč. Stjepanu Najmanu, mons. Perčiću, svećenicima iz dekanata. Zahvalio je i biskupu na pastirskoj riječi koju je uputio u homiliji, ali i na pastirskom praćenju i podršci franjevcima i njihovom samostanu. „Obojimo ovaj Grad Isusom Kristom. Neka naša ljubav i dobrota pokažu koliko volimo Boga i čovjeka“, poručio je na kraju gvardijan.

Zahvalu je uputio i Zdenko Viljevac, voditelj sekcije Socijalna samoposluga pri Franjevačkom svjetovnom redu sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu. Čestitao je 10. obljetnicu svima koji su prepoznali ovu inicijativu te iznio podatke koji govore o radu i pomoći Socijalne samoposluge u proteklih 10 godina.

Tekst: Branimir Gubić
Foto: Anita Treščec

Izvor: Varaždinska biskupija

Radio Marija

13:00 Čitamo knjigu - Alfred Schneider: Mariologija
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - II. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 2. DAN FATIMSKA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.