Župa bl. Alojzija Stepinca u Dugoj Resi proslavila je svoju župnu svetkovinu u utorak 3. listopada, na dan proglašenja kardinala Stepinca blaženikom. Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Tomislav Šagud, župnik Župe Presvetoga Trojstva u Zagrebu-Prečko, u koncelebraciji sa župnikom Župe Presvetoga Trojstva u Barilovićkom Cerovcu vlč. Ivanom Tompićem, upraviteljem župa sv. Vida u Ladvenjku i sv. Josipa i Gospe Lurdske u Barilovićkom Leskovcu vlč. Tomislavom Krajačićem, te župnikom domaćinom vlč. Željkom Nestićem.


Na početku misnoga slavlja vlč. Šagud kazao je kako kršćanstvo stavlja naglasak na mučeništvo, "na koje Isus poziva svakoga tko želi ići Njegovim stopama i tko želi doći tamo gdje je On. Pšenično zrno ako ne umre, neće donijeti ploda. I mi smo pozvani postati mučenici, svatko na svoj način, kao i blaženi Alojzije Stepinac, koji nas je okupio oko Krista."

U homiliji vlč. Šagud rastumačio je naviješteno evanđelje: "Isus najavljuje da će On, poput zrna, biti zakopan u zemlju i da će poslije uskrsnuti i donijeti obilat rod, a taj rod je spasenje cijelog čovječanstva. Na kraju dodaje i uvjet za one koji se žele spasiti - nasljedovati i ići u smrt kako On ide", kazao je propovjednik i dodao: "Isusov život nam govori da je Božja volja vrhovni princip kojeg se trebamo držati, bez obzira na to koliko nas možda koštalo."


Istaknuo je kako se grijeh nikada ne isplati jer on uvijek ima veću cijenu od istine. "Uvijek će doći posljedice i uvijek će đavao doći naplatiti svoje", poručio je vlč. Šagud i nastavio: "Isus nas poziva da počnemo gledati na događaje oko sebe iz perspektive vječnosti, iz perspektive Neba." Naglasio je kako su mučenici oni koji su izgubili svoj život zbog vjere, oni koji nisu bili spremni na kompromise s đavlom.


"Stepinac je bio dovoljno mudar da može gledati stvari iz perspektive vječnosti. Sve one burne događaje gledao je iz perspektive vječnosti i znao je da je čovjeku jedini put u život beskompromisno držanje Božjih zapovijedi. Njegovo je poslanje bilo da kao pastir svjedoči Kristovu ljubav prema svakome čovjeku, bez obzira kojoj skupini ljudi ili naciji pripadao", kazao je vlč. Šagud.

Propovjednik je podsjetio da umiranje možemo shvatiti i kao odricanje od onoga što držimo životno važnim, što smatramo izvorom našega života. "Pozvani smo biti spremni sve žrtvovati zbog Krista. To je ujedno i uvjet ako želimo biti Njegovi učenici: umrijeti sebi, umrijeti svojim željama, svojoj sebičnosti i lažnim sigurnostima, svim onim lažnim duhovnim navezanostima kojih se možda ovoga trena držimo."


Vlč. Šagud zaključio je rekavši da umiremo kako bismo ispraznili svoje srce i kako bi u njemu bilo "što više mjesta za Isusa, a On je zaista vrijedan svakoga truda i boli."

Na kraju misnoga slavlja župnik vlč. Nestić zahvalio je vlč. Šagudu na predvođenju trodnevnice i svečanog misnog slavlja te svima koji su sudjelovali u pripremi i proslavi župne svetkovine.

 
Župnoj svetkovini prethodila je trodnevna duhovna priprava, a bogati program trodnevnice započeo je u subotu 30. rujna radionicom za djecu o bl. Alojziju Stepincu. Uslijedilo je cjelodnevno klanjanje, pokorničko bogoslužje te prilika za svetu ispovijed, pobožnost Blaženiku i misno slavlje. Nakon mise uslijedila je kateheza o škapularu te klanjanje pred Presvetim koje je animirao zbor mladih "Plamen".


U nedjelju 1. listopada, nakon večernjeg misnog slavlja, svečano je obilježena 25. obljetnica beatifikacije kardinala Stepinca, 15 godina postojanja Župe te 20. rođendan zbora mladih "Plamen". Prigodan program za okupljene župljane pripremili su mladi. Posljednjeg dana trodnevnice, nakon pobožnosti bl. Alojziju Stepincu, slavljena je sveta misa tijekom koje su blagoslovljeni škapulari i medaljice za pedeset i troje župljana koji su odlučili obući karmelski škapular. Uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje su animirali mladi.


Tekst: Župa bl. Alojzija Stepinca, Duga Resa

Radio Marija

18:00 Sveta misa - prijenos iz župe Bezgrešnog začeća BDM u Maču; misno slavlje predvodi preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Glazba
19:45 "DOĐI GOSPODINE ISUSE" - adventsko razmatranje don Marija Akrapa, svećenika zajednice "Omnia Deo"

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 8.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.