gospa krunica sv dominik london naslovna

„Tvoj narod na putu“ duhovna je inicijativa Svjetska obitelj Radio Marije kojom želimo odgovoriti na poziv naše nebeske Majke na molitvu i dobra djela. Inicijativa je započela u izazovnim vremenima pandemija i odvojenosti, kako bi se svakome, bez obzira na situaciju, pružila mogućnost hodočašća i zajedničke molitve krunice. U sklopu ove prekrasne inicijative, Marijin narod putem valova Njezinog radija putuje u velika marijanska svetišta diljem svijeta, gdje se uz pjesmu i razmatranja moli krunica na različitim jezicima u zajedništvu Svjetske Obitelji Radio Marije.


U subotu 7. listopada u 16:00 h u sklopu inicijative "Tvoj narod na putu" prenosit ćemo krunicu iz marijanskog svetišta Kraljice Krunice i sv. Dominika u Londonu.

Povijesna katolička crkva i biskupijsko svetište Kraljice krunice i sv. Dominika u kojoj žive i služe braća dominikanci smještena je u Londonu u ulici Southampton Road, nedaleko od  parkova Primrose Hill i Hampstead Heath.

Ova prekrasna crkva – prva u svijetu sa zasebnim oltarima i kapelama za svako otajstvo krunice – ujedno je lokalna župna crkva i biskupijsko svetište Svete krunice u Nadbiskupiji Westminster.

2016. godine kardinal Vincent Nichols proglasio je crkvu biskupijskim svetištem s misijom promicanja krunice. Hodočasnici su svakodnevno dobrodošli u crkvi gdje mole ružarij na 15 oltara posvećenih otajstvima krunice - radosnim, žalosnim i slavnim.

gospa krunica sv dominik london mozaik

Crkva Kraljice Krunice i Sv. Dominika (lijevo); unutrašnjost crkve (desno)

 

Krunica i sv. Dominik

Krunicu kakvu mi danas molimo ustanovio je sveti Dominik, utemeljitelj Reda dominikanaca koji je rekao: “Jednog će dana Gospa preko Svete Krunice i škapulara spasiti svijet.” Njemu je Blažena Djevica Marija dala obećanja svima koji budu srcem molili svetu krunicu.

Dominikanci, kao i kartuzijanci, kao sastavni dio svoga habita nose punu krunicu na pojasu koja broji punih stotinu i pedeset zrnaca za svaku ‘Zdravo Marijo’ u svakoj od 15 desetica u tradicionalnoj Krunici. Ovako nošena krunica simbolizira snagu marijanske molitve u koju je osnivač dominikanskog Reda, sv. Dominik, toliko vjerovao, kao i u presudnu Marijinu ulogu u povijesti spasenja. Noseći krunicu na isti način kao i sv. Dominik, svi su dominikanci kroz stoljeća nasljedovali svojeg utemeljitelja u istom uvjerenju i svjedočenju.

Dominikancu Jakovu Sprengeru (+1496.) pripisuju podjelu otajstava, a dominikanac Alan de la Roche (+1478.) predložio je da se moli u tri dijela po pet otajstava s razmatranjima o radosti, žalosti i slave Isusova otkupiteljskog djela, za koja kaže da su “duša te molitve”, pa ga drže utemeljiteljem današnje krunice.

Dominikanac, papa Pio V., tumači i potvrđuje 1569. godine ovakav oblik krunice, koji je očuvan sve do naših dana. Kod Dominikanaca postoji legenda o postanku Krunice. Predaja govori da se Majka Božja ukazala godine 1208. u bukonskoj šumi blizu Toulusee Dominiku, utemeljitelju Reda propovjednika.

Gospa mu je rekla neka propovijeda i širi molitvu Krunice, koja će biti štit strijelama neprijatelja, bedem Crkvi, te da će molitelji u svako doba steći velike milosti, jer će Nju uvijek naći spremnu za pomoć i obranu.

U izvješćima dominikanskih redovnica iz krugova mistike XIV st. uz rijeku Rajnu u Njemačkoj, zvanu “rajnska mistika”, stoji da se u moljenju krunice držalo tri pedesetice, to jest. 150 Zdravomarija.

Sv. Pio V., papa, dominikanac, – molio je s narodom krunicu za vrijeme bitke kod Lepanta 1571. godine i pobjedu kršćanskog brodovlja nad turskom velesilom pripisao Blaženoj Djevici Mariji. U znak zahvalnosti za ovu veliku i važnu pobjedu kršćanstva, koja se zbila u Prvu nedjelju listopada, tada s nadnevkom 7. listopada, Papa Pio V. je 1572. ustanovio blagdan Gospe od pobjede, a njegov nasljednik papa Grgur XIII. 1573. godine preimenovao je blagdan te se sve do danas slavi i naziva “Blagdan Kraljice sv. krunice”.

Isti papa Papa Pio V. (1566-1572) Apostolskim pismom (Breve) Inter desiderabilia od 29. lipnja 1669. odredio je da nitko ne smije osnivati bratovštine sv. Krunice osim Vrhovnog Učitelja dominikanskog reda ili onih kojima on to povjeri. Tako je apostolat Krunice Crkva službeno povjerila Redu propovjednika i taj polog je za dominikance karizmatski dar. - Međugorje News

Saint Dominic Receives the Rosary

Pridružite nam se u molitvi Krunice svega svijeta na različitim jezicima i budite dio molitvenog zajedništva velike Obitelji Radio Marije diljem svijeta!


Foto: By No Swan So Fine - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94440356 (naslovna)

By Plautilla Nelli - Advancing Women Artists Foundation, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31037769 (Sv. Dominik prima krunicu od Gospe)

Radio Marija

12:30 Spomendar – ur.: dr. sc. Agneza Szabo
12:50 Glazba
13:00 Živjeti s Marijom – tema: „Marijin dar svijetu“ – osvrt djelatnika Radio Marije Hrvatske na dvodnevni posjet Erbi, mjestu nastanka Radio Marije; ur. i vod.: Nevenka Mišić i Katarina Tkalčić
13:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.