rosaria zbirka krunica 2

U Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu 27. rujna predstavljena je zbirka krunica Rosaria urednice Kristine Tabak. Knjiga sadrži 81 različitu krunicu, povijest krunice, litanije, osnovne molitve te razne molitve Blaženoj Djevici Mariji i drugim svecima.

Na promociji Rosarie redovni profesor s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu Vladimir Dugalić istaknuo je važnost krunice u svakodnevnom životu:

"Krunica je smještena unutar te opće religijske fenomenologije, ali se ističe vlastitim značajkama u skladu sa specifičnim kršćanskim zahtjevima. Krunica je metoda razmatranja koja putem molitve ponavljanja potiče želju za sve potpunijim suobičavanjem Kristu, istinskom ? našeg života. Ponavljanje Zdravomarija uvodi nas zapravo u proces dubokog sjedinjenja s Kristovim otajstvom te krećemo na put dobokog sjedinjenja koje ima za cilj uvesti nas sve dublje u Kristov život."
Urednica zbirke krunica Rosaria Kristina Tabak posvjedočila je što ju je potaknulo na ovo iznimno djelo. Bio je to događaj iz Domovinskog rata u kojoj je njezin otac moleći krunicu na prvoj liniji bojišta sreo neprijateljskog vojnika. Pritom nije ispuštao krunicu iz ruku."

"I upravo to je moć krunice -  da je bila u ruci puška, vjerojatno moj otac ne bi nikad došao s ratišta, a možda ni taj čovjek se ne bi vratio svojoj obitelji. Ovako je tata u ruci ostavio krunicu, vratio se nama, i upravo to je ono što je meni ostavilo najdublji trag i najdublji temelj kao djetetu, to mi je najveći poziv u životu - da svojoj djeci u nasljeđe ostavim upravo krunicu."

O

rosaria zbirka krunica 1

Objasnila je i simboliku fotografije na naslovnici zbirke krunica Rosaria. Riječ je o liku Gospe iz Borova čiji kip je nastradao tijekom Domovinskog rata.

"Sasvim slučajno sam na tu sliku naletjela na internetu i onda sam pročitala govor fratra pri otvorenju crkve u Borovom Naselju. U jednom dijelu govora fratar podsjeća na srednjovjekovnu molitvu gdje Isus kaže:

Ja nemam svoje ruke, ja nemam svoje oči, ja nemam svoja usta,
Ali vi ste moje oči, vi ste moje ruke, vi ste moja usta.

I upravo zato je ova Gospa na naslovnici, jer nema oči, ruke i usta. U trenutku prelaska tenka preko crkve taj kip je nastadao, ali i dan danas je ostavljen ovakav kakav je bio '91. I upravo na to nas poziva ova knjiga i to je bio moj motiv - da prikupim te krunice da bi svatko od nas kroz molitvu postao njene oči, njene ruke i njena usta."

Klanjateljica Krvi Kristove sestra Augustina Barišić rekla je da je svoju nećakinju Kristinu Tabak pratila molitvom od rođenja. Istaknula je da su ljudi uvijek bili u potrazi za životnim blagom, a životnim blagom nazvala je i ovu zbirku krunica. Prepričala je i zgodu o zarobljeniku logora u Manjači koji je svakodnevno trpio mučenja.

"Liječnik ga je pitao: 'Kako ste mogli izdržati tako strašne bolove bez injekcije ili barem tablete?' I nisam mogla vjerovati odgovoru, a u meni te riječi odjekuju i sada: 'Doktore, moja injekcije i tableta protiv bolova, kao i apaurin za spavanje bila je krunica. Kad sam imao najjače bolove, ja sam na prste molio krunicu dok nisam nakratko utonuo u san, i tako iz dana u dan i iz noći u noć, sve do sada.'"

Zbirka krunica Rosaria podijeljena je u dvije tematske cjeline. Prvo poglavlje posvećeno je molitvama uz Gospinu krunicu, a drugo donosi pobožnosti povezane s raznim drugim krunicama. Jedan od posebnih dodataka je i slikovni prikaz pojedinih krunica, koji omogućava lakše razumijevanje načina na koji se krunice mole.


Foto: ET; preuzeto s IKA

Radio Marija

11:00 Sveta misa - prijenos iz svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici
12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba
12:30 Spomendar – ur.: dr. sc. Agneza Szabo

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.