FSC 0290

Fra Mateo Vujčić, bogoslov Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, položio je svečane redovničke zavjete u nedjelju 1. listopada u samostanskoj crkvi Svetog Franje u Puli.

Euharistijsko slavlje predvodio je provincijalni ministar fra Miljenko Hontić, u koncelebraciji s fra Martinom Jakovićem vikarom Provincije, fra Đurom Hontićem župnikom Župe sv. Ivana Krstitelja i gvardijanom samostana u Puli, definitorima fra Josipom Petonjićem, fra Vladimirom Vidovićem i tajnikom Provincije fra Zlatkom Vlahekom te odgojiteljima fra Stjepanom Brčinom i fra Zvonimirom Pervanom uz ostalu braću suslavitelje. Na misi su sudjelovli članovi obitelji, rodbine i prijatelje svečanozavjetovanika.

U homiliji je fra Miljenko, tumačeći Evanđelje dana, koje govori o očevom pozivu na rad u vinograd dvojice sinova, pozvao sve prisutne da se ugledaju u „trećeg sina“ – Sina Božjega o kojem govori apostol Pavao u čitanju.

„Upravo takav primjer upoznavao je i slijedio fra Mateo u svojem odgojnom hodu do svečanih zavjeta i taj Kristov primjer dao mu je snage da i on može izreći svoj svečani ‘Evo me!’ Gospodinu, do kraja života po primjeru sv. Franje Asiškog. Ta njegova spremnost očituje se i u odabranom motu ili geslu koje je fra Mateo izabrao za ovaj dan i stavio na spomen sličicu svečanog zavjetovanja, a to je citat iz knjige proroka Miheja: ‘Objavljeno ti je čovječe što je dobro, što Bog traži od tebe; samo činiti pravicu, milosrđe ljubiti i smjerno sa svojim Bogom hoditi’“, istaknuo je.

FSC 0237

Propovjednik je, nadovezujući se na izabrani citat, naglasio da je najvažnija stvar u životu upoznati Božju volju, koja je u Starom zavjetu objavljivana preko proroka i svetih ljudi, a u Novom zavjetu preko Sina Božjega, Isusa Krista. „On, nakon što nas je svojom smrću i uskrsnućem otkupio, poslao nam je svoga Duha koji nas upućuje, prosvjetljuje i jača da znamo i možemo činiti dobro i pravicu te ljubiti milosrđe. Neka nam i ovi svečani zavjeti našeg fra Matea budu poticaj da se i mi svaki dan obraćamo Gospodinu i odazivamo na njegove pozive ljubavi. Družimo se s Božjom riječju i molimo jedni za druge da budemo postojani u nasljedovanju Sina Božjega kako bi i sami postali pravi sinovi Božji“, rekao je fra Miljenko.

Uslijedio je obred zavjetovanja u kojem je fra Mateo u ruke provincijalnog ministra položio svoje zavjete u Redu franjevaca konventualaca, te se tako do kraja svoga života predao u službu Bogu, franjevačkom bratstvu i braći ljudima.

Nakon svečanog blagoslova na kraju mise, slavlje je nastavljeno u samostanskom blagovalištu i klaustru za obiteljskim stolom.

FSC 0500

Fra Mateo Vujčić osnovnu i srednju školu završio je Puli. Nakon srednje škole odlučio se pristupiti franjevačkom redu te period novicijata provodi u Asizu. Nakon studija teologije, udovoljavajući njegovoj molbi da bude primljen u red franjevaca konventualaca, odlučeno je da polaganje vječnih zavjeta bude upriličeno u starodrevnom franjevačkom samostanu u Puli, njegovom rodnom gradu.

OFMCONV

Izvor: Porečko-pulska biskupija

Radio Marija

12:50 Glazba
13:00 Knjiga koja me približila Bogu - tema: M.C. Ziesche: Konačna sloboda; gošća: Ružica Lice, vjeroučiteljica; ur. i vod.: Brigita Konsuo Peček
13:45 Glazba
14:00 Jubilate Deo - emisija o gregorijanskom koralu; tema: Adventski ordinarij, himni i o-antifone došašća; ur.: Tihomir Prša; vod.: Dalija Mock

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.