hks misa naslovna

U ponedjeljak 2. listopada 2023. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) započela je XIV. akademska godina misom Zaziva Duha Svetoga, svečanim akademskim činom i predstavljanjem sveučilišnih studija studentima prve godine sveučilišnih prijediplomskih i diplomskih studija.

Sveto misno slavlje u crkvi Svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, kojem su prisustvovali  prorektori, pročelnici, profesori, djelatnici i studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta, predvodio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački i prvi rektor HKS-a, u koncelebraciji s rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom, generalnim tajnikom Hrvatske biskupske konferencije, vlč. Branimirom Jagodićem, sveučilišnim kapelanom, vlč. Filipom Šešekom, povjerenikom za mlade Zagrebačke nadbiskupije, prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem, sa Sveučilišnog odjela za komunikologiju te doc. dr. sc. Odilonom Singboom s Katedre za teologiju.

Svojim skladnim pjevanjem sveto misno slavlje animirao je Pjevački zbor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Chorus Unicath i okupljeni članovi akademske zajednice HKS-a. Mons. Ivan Šaško pozdravio je okupljene u ime Velikog kancelara mons. Dražena Kutleše, zagrebačkog nadbiskupa i metropolite, zaželjevši svima dobar početak nove akademske godine i zaželjevši dobrodošlicu svima koji su se pridružili akademskoj obitelji HKS-a koji je obilježen trostrukom odlikom: sveučilišnom, hrvatskom i katoličkom. “Ovo je slavlje ispunjeno nadom i otvorenošću prema Božjim putovima. Ovdje usklađujemo svoje planove i želje s Božjom voljom i njegovim nadahnućima. Ovo slavlje višestruko pokazuje da nikada nismo sami. Tomu je tako ne samo po blizini naših bližnjih i po molitvi Crkve, nego još dublje – što danas posebno razmatramo – po svetim anđelima čuvarima koji šire otvaraju obzore našega života i prisutnosti”, istaknuo je mons. Šaško.

U svojoj homiliji osvrnuo se i na specifičnosti Hrvatskog katoličkog sveučilišta te je podijelio savjet svojeg mentora prof. A. M. Triaca o tome kako se susretati s onima koji nam zbog svjedočenja katoličke vjere pristupaju neprijateljski raspoloženi: “Kako započinje vaša akademska godina? Susretom u crkvi, molitvom i pjesmom kojom zazivamo darove Božjega Duha, znamenom križa i pozdravom u kojemu su: milost, ljubav i zajedništvo, slušanjem Božje riječi i obredima koji sva naša životna iskustva, naše čežnje i nade povezuju u smisao, spajajući prolazno i vječno, ljudsko i božansko. Ne treba nas čuditi da je takav akademski početak nekima može djelovati čudno, premalo znanstveno, premalo neutralno, a previše oslonjen na nejasne kriterije i prepušten nepouzdanim metodama. Možda ćete takva razmišljanja susresti i među svojim profesorima i među svojim kolegicama i kolegama. U studentskim danima moj studijski pratitelj, mentor, po sebi vičan dubokim teološkim raščlambama i ujedno oblikovan jednostavnom pobožnošću (prof. A. M. Triacca) ostavio mi je dragocjen savjet. Kada smo razgovarali o susretima u kojima se nađemo kao vjernici a osobito kao svećenici, znajući da nam sugovornici nisu prijateljski raspoloženi, on mi je rekao: ‘Znaš, prije takvih razgovora i susreta, najprije zamolim svoga anđela čuvara da se susretne s njegovim ili njihovim anđelom čuvarom; da najprije oni rasprave što je bitno, a tada imam povjerenja da će i naš razgovor donijeti dobar plod’. Od tada se redovito i rado obraćam svojemu anđelu čuvaru”, zaključio je mons. Šaško.

Rektor Tanjić zahvalio je mons. Šašku na predvođenju svetog misnog slavlja te je zahvalio anđelima čuvarima Hrvatskog katoličkog sveučilišta: “Hvala im na vodstvu i što svake godine čine čuda za našu sveučilišnu zajednicu. S nama je i novi povjerenik za mlade vlč. Filip Šešek, koji će pomagati u našim aktivnostima, a hvala i drugim sveučilišnim “anđelima” – anđelima ministrantima, anđelima pjevačima i svima koji su pomogli da imamo ovoliko lijepo misno slavlje. Svima želim da u novoj akademskoj godini jedni drugima ne budemo prepreka, već anđeli čuvari te se iskreno nadam da će nam nova akademska godina izmamiti osmijeh na lica, bez obzira na sve izazove koji nam predstoje”, izjavio je rektor Tanjić.

U Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta svečanom akademskom činu prisustvovali su studentice i studenti sveučilišnih prijediplomskih i diplomskih  studija povijesti, sociologije, psihologije, komunikologije, sestrinstva i medicine, uz studente Erasmus+ programa koji su došli iz Poljske, Ukrajine, Italije i Turske.

Prorektor za nastavu prof. dr. sc. Roko Mišetić pozdravio je okupljene nastavnike i studente te im je zaželio dobrodošlicu, istaknuvši važnost međusobne suradnje studenata, voditelja godišta, profesora, pročelnika Sveučilišnih odjela i sa starijim kolegama.

U ime Studentskog zbora studente je pozdravio student diplomskog studija povijesti Stipe Markota, predsjednik Studentskog zbora. Uz riječi dobrodošlice, studente prvih godina upoznao je s predstavnicima i tijelima Studentskog zbora te ih pozvao na suradnju, jer je njihov najvažniji cilj rada biti maksimalno dostupan studentima te podići svijest o tome kako im se sve kolegice i kolege mogu obratiti s bilo kakvim problemom ili izazovom.

Kao predstavnik sportske zajednice HKS-a okupljenima se obratio Vid Belčić, student Sveučilišnog odjela za komuniukologiju koji je istaknuo: “Sveučilište od svojih samih početaka njeguje sportske aktivnosti te potiče i studente i djelatnike na bavljanje fizičkom aktivnošću. Sport je neizmjerno važan za cjeloviti razvoj pojedinca, kao i za očuvanje kako fizičkog tako i psihičkog zdravlja. Stoga vas pozivamo da se uključite u naše sportske aktivnosti te da zajedno predstavljamo vrijednosti našeg Sveučilišta na timskoj i individualnoj razini sportskih natjecanja”. 

Aktivnosti pjevačkog zbora Chorus Unicath predstavio je viši asistent Sveučilišnog odjela za psihologiju dr. sc. Borna Dominik Ćepulić, pozvavši studente na skore audicije za zbor.

Sveučilišni kapelan vlč. Branimir Jagodić, predstavio je Sveučilišnu kapelaniju, najavivši skori početak nove “sezone” aktivnosti te je istaknuo da su vrata kapelanije uvijek otvorena za sva njihova pitanja, probleme, potrebe za duhovnim ili “ljudskim” razgovorom.

U ime čitave akademske zajednice Hrvatskog katoličkog sveučilišta sve okupljene pozdravio je prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, zahvalivši im što su izabrali Hrvatsko katoličko sveučilište za mjesto svog studiranja. “U središte rada Hrvatskog katoličkog sveučilišta stavljamo naše studente i njihovo znanje, njihov studij, ali i odgojnu i duhovnu dimenziju koja je potrebna za njihovu svakodnevicu i za njihov budući život. Našim studentima želimo prenijeti poruku da je učenje i znanost bitna, ali da je sveučilište i prostor promišljanja, traženje puta razvoja cjelokupne osobe. Stoga su, osim nastave, u ponudi Sveučilišta mnoge aktivnosti,  ali i ponuda Sveučilišne kapelanije. Naš sveučilišni kapelan velečasni Branimir brine za duhovni život i na raspolaganju vam je za vaš duhovni rast, kao i svi mi svećenici na Sveučilištu. Naš je cilj također ponuditi studentima izvrsnost. Izvrsnost se manifestira kroz naše studijske programe, odnos prema studentima, posvješćivanje primljenog znanja i njegove primjenjivosti u svakodnevnom životu… Odgojna i duhovna dimenzija, izvrsnost, male grupe, povezanost – sve je to dio naše unicathnosti po čemu se mi razlikujemo od drugih Sveučilišta. Želja nam je da do odgojne i obrazovne izvrsnosti dođemo zajedno. Zato, radujmo se zajedno rastu našeg Sveučilišta, novim programima, projektima i aktivnostima i neka nam je sretna i blagoslovljena ova 14. akademska godina na našem Sveučilištu!”, zaključio je rektor.

Nakon svečanog akademskog čina studenti su se uputili na susrete s pročelnicima, voditeljima godišta i nastavnicima koji će im predavati i koji će ih pratiti tijekom studija.

Svečanim akademskim činom moderirao je Antonio Bebek, student Sveučilišnog odjela za komunikologiju HKS-a. 

Svim našim studenticama i studentima želimo puno Božjeg blagoslova u novoj akademskoj godini!


Izvor: Hrvatsko katoličko sveučilište

Radio Marija

01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba
03:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo; tekst čitaju Petra Ćurlin i Ivan Zaradić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.