n2307 08 Mljetovanje 2023 60

Devetu godinu zaredom u polju Bobovište na otoku Mljetu održan je duhovno – edukativno – ekološki program „M-ljetovanje“ u organizaciji Studentskog katoličkog centra Dubrovnik (SKAC_DU) za mlade od 20 do 35 godina.

Kroz srpanj i kolovoz u maloj oazi skrivenoj od očiju promatrača i slučajnih prolaznika kroz četiri termina na programu je sudjelovalo dvjestotinjak studenata i mladih radnika koji su svoje vrijeme i sposobnosti darovali prirodi i drugima oko sebe. Jedna od glavnih karakteristika programa „M-ljetovanje“ je osvještavanje o brizi za zajednički dom – Zemlju, stoga je čitav program nadahnut papinom enciklikom „Laudato sii“, a ovogodišnje tema kateheza koje su se svakodnevno provodile glasila je “U početku stvori Bog” kroz koje su sudionici promišljali o ljepoti stvaranja te ljepoti svega onoga što je Bog darovao u ljudima i prirodi oko nas.

Sudionici „M-ljetovanja“ kroz sedmodnevni program sudjelovali su na raznim edukativnim radionicama u organizaciji Nacionalnog parka Mljet, Javne vatrogasne postrojbe Mljet, Dubrovačke biskupije i SKAC-ovih volontera i suradnika. Stečeno znanje kroz fizički rad u polju i šumi, uz vodstvo i nadzor radnog koordinatora, primjenjivali su u praksi. A mnogi od njih u završnim evaluacijama upravo su tu komponentu rada istaknuli kao najvrijednije iskustvo jer su je doživjeli kao priliku za stjecanje novih znanja, probijanje vlastitih granica, bolje upoznavanje sebe, ali i ljudi oko sebe.

Na svakom terminu „M-ljetovanja“ sudjelovala su dva do tri duhovnika, koji su se zajedno s animatorima brinuli oko duhovnog djela programa. Jutarnje molitve uz more, svakodnevna euharistijska slavlja na otvorenome, meditacije u osami, kave s duhovnikom i večernje grupne kateheze samo su dio ovog ljetnog programa.

A gdje ima mladih uvijek ima i dobre zabave, tako da je večer završavala uz dobru pjesmu i gitaru, dok se često u popodnevnim satima igralo trešete, odbojke, badmintona, boćanja ili vaterpola. Jednom tjedno sudionici su odlazili i na otočić sv. Marije u Nacionalnom parku Mljet gdje ih već tradicionalno dubrovački biskup počasti sladoledom. Ove godine mlade su na prvom terminu posjetili mons. Roko Glasnović, dubrovački biskup i mons. Ivica Pervan, generalni vikar Dubrovačke biskupije i rektor zborne crkve sv. Vlaha u Dubrovniku.

U organizaciji i realizaciji „M-ljetovanja“ sudjelovalo je šezdesetak volontera, predavača i voditelja edukativnih radionica. Među njima su bili: Mario Dabelić iz Javne vatrogasne postrojbe Mljet, Jakov Nodilo i Osvin Pečar iz Nacionalnog Parka Mljet, Igor Trogrlić iz Dubrovačke biskupije te šest svećenika: Hrvoje Katušić, župnik župe sv. Josipa u Veloj Luci; Ivo Markić, voditelj ureda za mlade Dubrovačke biskupije i župni vikar župe sv. Mihajla u Lapadu; Toni Šinković, župnik župe sv. Roka u Jesenicama; Domagoj Markić, mostarsko – duvanjski svećenik trenutačno na studiju u Rimu; Josip Šimatović, upravitelj svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini te Stjepan Ivan Horvat, misionar Krvi Kristove i magistar bogoslova.

Tekst i foto: SKAC_DU

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

10:30 Sveta misa - prijenos iz bazilike sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu
11:30 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 8.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.