diklić misa josip 1

Vlč. Bruno Diklić, svećenik Đakovačko osječke nadbiskupije na poslijediplomskom studiju crkvene glazbe u Rimu predvodio je misu srijedom 27. rujna 2023. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Koncelebrirao je mons. Antun Sente, ml., rektor, a pjevanje su animirali članovi župnog zbora Sveti Josip pod ravnanjem s. Blandine Rakarić KBLJ.
diklić misa josip 2

U prigodnoj homiliji vlč. Bruno je između ostalog kazao kako se mi kao vjernici možemo olako »naviknuti« na Boga i na prakticiranje vjere čak do te razine da više ne primjećujemo ljepotu i snagu kršćanstva. Možemo se naviknuti i na grijeh, suživjeti se s njime, dopustiti si da on postane dio nas, naša navika do te razine da ga više ni ne smatramo grijehom. A naša kršćanska vjera nije i ne smije biti tek stvar navike, nekakav uhodani obrazac ponašanja, dosadna i ravnodušna. Vjerujemo u Boga koji sve čini novo, kako će papa Franjo reći: »Naš Bog je Bog koji stvara novost, jer je Bog iznenađenja.«

diklić misa josip 3

Stoga smo došli večeras u ovo drago svetište hrvatskoga naroda kako bismo pod okriljem sv. Josipa ponovno otkrili ljepotu naše vjere, njezinu novost i mladost koja nikada ne stari te kako bismo svoje živote otrgnuli navici grijeha i zaboravu Boga. To je istina naše vjere: kad mi zaboravljamo na Boga, on vjeran ostaje. Grijeh nikako ne može uništiti Božju naklonost i ljubav prema čovjeku. Bog je vjeran svojim obećanjima i ne zaboravlja ih.

diklić misa josip 4

Pobožnost sv. Josipu pomogla je sv. Vinku Paulskom čije spomendan danas slavimo da shvati kako nije dovoljno samo »ne zaboravljati« već je potrebno i konkretno djelovati! Eto nam dviju poruka današnjega slavlja. Ne smijemo zaboraviti Božja silna djela u našim životima! Uvijek iznova obnavljajmo u sebi spomen na njih i od njih crpimo snagu za život. Ali ojačani tim iskustvom i mi sami trebamo postati Božji suradnici kako bi po nama svijet iskusio Božju brigu i dobrotu, odnosno istinu da Bog ne zaboravlja čovjeka. Neka nam na tom putu zagovornicima budu sv. Vinko Paulski, ali i sv. Josip, kojega večeras zazivam zajedno s Vinkovim duhovnim kćerima i našim hrvatskim redovnicama iz Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog: s. Bernardinom Franjkom Horvat, koja je napisala stihove i s. Marijom Tarzicijom Fosić, koja ih je uglazbila, a riječ je o pjesmi Zdravo, sveti Josipe:
Kad se život ugasi, kad nas tmina pokrije,
luč upali milosti, da nam slavu otkrije.
U tim teškim borbama budi, oče, kraj nas,
jaki sveti Josipe, moli Boga nas!

kazao je u svojoj homiliji vlč. Bruno Diklić

diklić misa josip 5

Vlč. Bruno Diklić urednik devetnice u čast svetom Josipu uz poticajne misli sluge Božjega Josipa Stadlera naslovljene Neka te blagoslivljaju, Gospodine, tvoji sveti, a povodom 150 godina izlaženja Glasnika svetog Josipa i 180 godina rođenja prvog urednika Glasnika Sluge Božjeg Josipa Stadlera pri kraju misnog slavlja je posvjedočio kako ga je spoznaja da je rodom iz istog grada u kojem je rođen i Josip Štadler potaknula da malo više prouči svog zemljaka. Slugu Božjeg Josipa Štadlera otkrio sam zahvaljujući njegovim duhovnim kćerima Služavkama Malog Isusa kod kojih u samostanu ponekad slavim euharistiju. Tu sam počeo upoznavati Josipa Štadlera čiji život me oduševio. Pronašao sam i da je dosta neistražena, odnosno neobznanjena Štadlerova pobožnost prema svetom Josipu. Gdje god je bio promicao je pobožnost svetom Josipu. Osim što je pokrenuo Glasnik svetoga Josipa, ostavio je i podosta misli o svetom Josipu koje su prava dragocjenost, a koje sam priredio u spomenutoj devetnicu, odnosno knjižicu koja je vjerujem na korist onima koji ju budu koristili.

diklić misa josip 6

Budući da vlč. Bruno studira crkvenu glazbu te je na trećoj godini studija tom je prigodom obećao da će u narednom vremenu rado skladati misu u čast svetog Josipa, a najkasnije do 2027. godine kada ćemo slaviti 340. obljetnicu izbora svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske.


Izvor: Župa BDMS

Radio Marija

21:01 Ne brinite se tjeskobno! - ur. i vod.: Ante Belić
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.