Danpolicije 7

Uoči blagdana svetih arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela te povodom Dana policije, varaždinski biskup Bože Radoš predslavio je misu u varaždinskoj katedrali u srijedu, 27. rujna, za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i policajce PU varaždinske.
Koncelebrirali su kanonik Stolnog kaptola preč. Mario Kopjar, vojni i policijski kapelan vlč. Ivica Horvat, preč. Josip Hadrović i biskupov tajnik vlč. Marko Domiter.

Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš istaknuo je da su anđeli glasnici stvarnosti koja je kod Boga, da nose ono što je bitno – mir i red. „Anđeli nam tu stvarnost žele donijeti na zemlju, pomažu nama ljudima da živimo u miru. Svjesni smo da mir daje Bog, a onaj koji ga nosi u sebi, graditelj je mira“, kazao je biskup te spomenuo kako je policija ona koja je zadužena za mir i red u državi, u društvu. „Grijeh je onaj koji stvara podjelu, donosi nemir. Na početku misnoga slavlja molimo da svatko od nas nosi mir u sebi. Izbacimo iz svoje duše nemir, uz Božju moć, kako bismo mogli u miru živjeti s Bogom i u svijetu“, poručio je mons. Radoš.

U homiliji se posebno osvrnuo na arkanđela Mihaela, koji je zaštitnik policije. „Policija danas želi zahvaliti Bogu na ovoj nevidljivoj, ali stvarnoj prisutnosti arkanđela Mihaela“, kazao je biskup.

Naglasio je kako se o arkanđelima i anđelima ne zna puno, ali da se u čitanju Svetog pisma uočava njihova povezanost s ljudima. „Vidimo da su poveznica između Boga i ljudi, oni donose Božji glas čovjeku. Njihovo temeljno poslanje je nositi mir koji Bog ima u sebi“, istaknuo je propovjednik.

Osvrnuvši se na riječ Božju koja slikovito prikazuje kako Bog djeluje po svojim anđelima, mons. Radoš ističe da je Sotona, đavao – onaj koji dijeli, želi stati na mjesto Boga, a arkanđeo Mihael, koji u svom imenu i u svojoj biti ispovijeda vjeru u Boga – tko je kao Bog, vodi „rat“ za mir, za jedinstvo i zajedništvo. „Bogu služiti i živjeti u miru i njemu služiti, Božja je poruka preko anđela“, naglasio je.

Danpolicije 12

Obraćajući se policajcima, rekao je da u svojoj službi uočavaju da je najveći nemir tamo gdje čovjek nema mir u sebi. „Nemir dolazi od nekog zla, primjerice od droge i alkohola. Čovjek tada ostavlja savjest negdje po strani, stavlja ju u zatvor, da ne djeluje po njoj nego po svojim porivima. Kad izbaci Boga iz svog središta, uvijek nastaje nemir u srcu, u obitelji, a onda se to prenosi na društvo u kojem niče nasilje“, poručio im je.

„U arkanđelu Mihaelu imamo onoga koji vam govori što je vaše životno poslanje – vi ste pozvani uspostaviti mir tamo gdje su ruke krvave, tamo gdje su ruke umočene u korupciju, tamo gdje dolaze razjareni navijači… Toliko ima situacija u kojima je vaša služba važna u funkcioniranju jednoga društva. Da vas nema, mnoga pravila bi nestala, a institucije bi se urušile“, rekao je mons. Radoš i obratio se policajcima riječima: „Nikada nemojte poistovjetiti čovjeka s njegovim grijehom. Kardinal Stepinac jednom prilikom je rekao da grijeh treba odbaciti jer je djelo đavla, ali čovjek uvijek ostaje slika Božja, dijete Božje. Vaša je dužnost i poslanje u našem društvu tu sliku čovjeka ne narušiti. Neka vam Gospodin da milost da budete nositelji i graditelji mira“, poručio je biskup Radoš, a na završetku euharistijskoga slavlja okupljene policajce pozvao je da budu što više sličniji anđelima, što sličniji Bogu, s obzirom na službu i poslanje koje imaju.

Misi su nazočili varaždinski župan Anđelko Stričak te pripadnici PU varaždinske predvođeni načelnikom Predragom Benčićem.

Tekst i foto: Branimir Gubić

Izvor: Varaždinska biskupija

Radio Marija

21:01 Vjera te tvoja spasila - gošća: Zrinka Janković; ur. i vod.: Lucija Marić
22:00 Obavijesti i najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.