„Mi se kroz školu ne pripremamo za sebe, nego se pripremamo za druge“, poručio je nadbiskup Mate Uzinić riječkim srednjoškolcima i njihovim profesorima na svečanom misnom slavlju sa zazivom Duha Svetoga, povodom početka nove školske godine.

U organizaciji Ureda za pastoral mladih Riječke nadbiskupije, 25. rujna, u crkvi Uznesenja BDM, riječki nadbiskup Mate Uzinić predvodio je svečano euharistijsko slavlje, u zajedništvu s povjerenikom za mlade Riječke nadbiskupije, Ivanom Seletkovićem povodom početka nove školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola. Misnom slavlju nazočila je i predstojnica katehetskog ureda, Ksenija Rukavina Kovačević, a glazbeno ga je animirao bend vjeroučitelja.

Osvrnuvši se na biblijska čitanja, u svojoj propovijedi nadbiskup Uzinić izdvojio je tri poruke: Božji plan u povijesti spasenja kojeg ima za svakoga čovjeka, poziv na ugradnju u Crkvu i društvo te osluškivanje znakova vremena.


IMG 7974 scaled

U prvoj poruci, ukratko opisavši osobu i život perzijskoga kralja Kira iz prvoga čitanja Knjige proroka Ezre, Uzinić je govorio o Božjem planu za svakoga čovjeka te potaknuo okupljene na otvorenost Njegovoj milosti kako bi mogli otkriti svoje mjesto u povijesti spasenja.

„Bog je s Kirom imao plan i sa svakim od vas, dragi mladi prijatelji, ima plan. I svakoga od vas želi uključiti u svoju povijest, želi našu osobnu povijest učiniti dijelom svoje povijesti – povijesti spasenja. Kir koji je prepoznao da ono što je dobio jest dar i vas danas poziva, osim da budete otvoreni Bogu i njegovoj milosti, da budete velikodušni, imate poštovanja jedni za druge i za svakoga od nas i da budete hrabri ići protiv struje“, kazao je Uzinić.

Dugu poruku, nadbiskup je povezao s evanđeoskim ulomkom i prispodobom o svjetiljci koja se stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlo. Bio je to ujedno i poziv na ugradnju u društvo i Crkvu živeći spomenute osobine velikodušnosti, međusobnog poštovanja i hrabrosti ‘ići protiv struje’.

 IMG 7965 scaled

„Isus je za svoje učenike rekao: ‘Vi ste svjetlost svijeta’. Evo, što je bio Kir, a što trebamo biti i mi: trebamo biti svjetlost koja ne služi sebi samoj, koja nije upaljena zato da bi sebi osvjetljavala put, nego je upaljena za druge. To važi za učitelje i vjeroučitelje koji nisu to što jesu zbog sebe, nego su to što jesu zbog vas. Ali, to je i ono što vi trebate naučiti u svom životu, za što se trebate spremiti: ne da biste bili za sebe, nego da biste na pravi način sebe mogli ugraditi u društvo i u Crkvu. Mi se kroz školu ne pripremamo za sebe, nego se pripremamo za druge. Ovo je poziv i na to da ne budemo egoistično navezani samo na sebe, a to znači zakopati one darove, talente, onaj poseban poziv kojega Bog ima za svakoga – poziv na ugrađivanje u njegovu povijest i pretvaranje vlastite povijesti u povijest spasenja“, istaknuo je propovjednik.

Posljednja poruka bila je poziv na međusobno slušanje kako bi čuli Boga i mogli živjeti ono na što ih On poziva. U prvome redu, bio je to poziv profesorima i vjeroučiteljima na osluškivanje i prepoznavanje potreba, želja, traženja i nadanja njihovih učenika kako bi im mogli prenijeti razumljivu poruku, a zatim i poziv učenicima da svojim životom odgovore na pouke koje su im prenijeli njihovi profesori i tako budu svjetlost ovome svijetu.

 IMG 7951 scaled

„Živimo u vremenu sinode, a jedan od glavnih obilježja sinode jest slušanje. Pozvani smo slušati jedni druge i slušajući jedni druge čuti što Bog želi reći nama u ovom našem vremenu. To je naravno slušanje koje polazi od Božje riječi, ona je temelj našeg zajedničkog razgovora. Slušanje je nešto što je jako važno i unutar jedne školske godine. To je, kada je riječ o Crkvi i vremenu u kojemu živimo, a koje, ako treba biti primijenjeno na školsku godinu, ono što se naziva još od Drugog vatikanskog sabora: slušanje znakova vremena. To je ono što vi dragi vjeroučitelji i učitelji trebate u ovoj godini. Trebate osluškivati glas vremena u kojem žive ovi vaši mladi učenici. Jedino na taj način moći ćete prenijeti razumljivu poruku kako bi onda nakon toga oni mogli govoriti životom, govoriti na način svjetla“, zaključio je Uzinić.

 IMG 7964

Na kraju misnoga slavlja riječi pozdrava i zahvale uputio je povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije Ivan Seletković te pozvao sve okupljene na zajedničko druženje uz prigodni agape u prostorijama župne kuće.

(Foto: Miroslav Radić)

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

16:00 Glazbena razglednica - pjesme Slavonije i Podravine; ur. i vod.: Božidar Biondić
16:45 Glazba
17:00 Mudrosti i duhovnosti svetih otaca - tema: Kršćanski pisac Tertulijan; ur.: dr. sc. don Ivan Bodrožić; vod.: Zdravka Andrijašević
17:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.