Formativni susret u Sjemenistu 02

U subotu, 23. rujna 2023. godine, u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu održan je formativni susret na temu Afektivno – spolne zrelosti za bogoslove druge, treće i četvrte godine formacije. Voditelj ovog susreta bio je svećenik i psihoterapeut, profesor s Papinskog sveučilišta Gregoriana u Rimu, Stefano Guarinelli.

Dan je započeo Jutarnjom molitvom Crkve, nakon koje je uslijedilo misno slavlje koje je predvodio vlč. Stjepan Matezović, duhovnik sjemeništa. Nakon svete mise, vlč. Davor Senjan, vicerektor sjemeništa u Đakovu, u uvodnom govoru na početku predavanja, pozdravio je gosta prof. Guarinellija te ga upoznao s prisutnim bogoslovima.

Uvodeći bogoslove u temu Afektivno – spolne zrelosti, voditelj susreta naveo je kako ona ima mnogo razina, te kako se o njoj ne može govoriti na banalan način. U uvodnom dijelu predavanja govorilo se o pojmu zrelosti i problemu njegova definiranja kao i važnosti cjelokupne ličnosti u ostvarenju osobnog poziva. Profesor Guarinelli istaknuo je kako su bogoslovi sami tvorci duhovnog iskustva, te kako ono nije u potpunosti primljeno. Važan je navod kako prethodni život treba voditi ka milosrđu koje upotpunjava osobni poziv. U drugom dijelu predavanja, govorilo se o temi celibata i njegovoj razlici od pojma uzdržljivosti. Navedeno je kako put od čistoće do uzdržljivosti može biti težak i dug, ali nužan. Nadalje, jedna od tema stavljenih pred bogoslove bila je ljubav, kako ona prema drugome, tako i ljubav prema samome sebi. Predavač je istaknuo važnost slike koju imamo o sebi te njezinu utjecaju na samopouzdanje. U predavanju je predstavljena razlika između osjetiti se voljenim te biti voljen kao i afektivnim problemima vezanima za njih. Također, razrađujući i sve dublje ulazeći u temu potaknulo se pitanje zlostavljanja maloljetnika i prevencije istoga. Potrebno je bilo progovoriti o ovisnostima, osobito onima koje su najraširenije u današnjem vremenu te načinima prepoznavanja i borbe protiv istih. Drugi dio je zaključen temom psihološkog identiteta – iskustvom samoga sebe u susretu s drugom osobom. Naglašena je važnost dviju karakteristika: stabilnosti i razlike pri razumijevanju identiteta, posebice kada je riječ o seksualnom identitetu. Predavanje je nastavljeno raspravom u kojoj su bogoslovi bili u mogućnosti postaviti pitanja predavaču i na taj način još bolje shvatiti važnost i dubinu teme. Na kraju je došao na red i praktični zadatak pri kojemu su bogoslovi na konkretnom slučaju mogli primijeniti naučeno.

Nakon završenih predavanja, rektor Bogoslovnog sjemeništa, preč. Stjepan Radić, zahvalio je prof. Guarinelliju na održanom formativnom susretu i izrazio nadu za budućom suradnjom. Bogoslovi su sa susreta ponijeli nova znanja koja će im koristiti u daljnjoj formaciji, a posebice u razvijanju i rastu u osobnom duhovnom pozivu.

Tekst i foto: Josip Mikulec

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

21:01 Vjera te tvoja spasila - gošća: Martina Prskalo; ur. i vod.: Lucija Marić
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.