IMG 7931 1

U nedjelju, 24. rujna, u pulskoj Župi sv. Pavla apostola, večernjim misnim slavljem započela je trodnevna duhovna priprava za blagdan sv. Vinka Paulskog. Početak trodnevnice ove je godine obogaćen prikazivanjem dokumentarnog filma o herojskom djelovanju sestara milosrdnica u Drugom svjetskom ratu pod nazivom „Male velike sestre“.

Svake godine blagdan i trodnevnicu organiziraju sestre milosrdnice, čiji se samostan nalazi na području te župe, te ondje žive i djeluju više od pola stoljeća. Prve večeri trodnevne duhovne priprave pulske sestre milosrdnice tradicionalno pozivaju članove svih istarskih konferencija Udruge sv. Vinka Paulskog, tako je bilo i ove godine.

Na početku mise okupljene je pozdravio župnik Župe sv. Pavla, koji je ujedno i pulski dekan, preč. Milan Mužina.

Misu prve večeri trodnevnice predvodio je vlč. Joel Catary, župnik pulske Župe Krista Spasitelja.

U prigodnoj homiliji, propovjednik se osvrnuo na misna čitanja, te ukazao kako iz njih proizlaze dva načina djelovanja.

U prvom čitanju čuli smo od proroka Izaije „tražite Gospodina, zazovite Ga, tražite Ga dok Ga možete naći“. Poziv je to svakome da ostavi svoje grešne putove i da se vrati Gospodinu. To je poziv na obraćenje, poziv na obnovljenu logiku kako ući u Božje putove, rekao je propovjednik, te dodao, kako je to i poziv svakome od nas da si postavi pitanje „koji su to moji putovi, koje su moje misli, tražim li ja Gospodina?“.

Uistinu: tražimo li mi Gospodina, koji je cilj našeg hoda, koji je predmet naših želja, o čemu mi razmišljamo, jer upozorio je propovjednik „i naše razmišljanje o Bogu može biti krivo. Nije rijetko da se čovjek izgubi i da traži krive stvari i živi u krivim stvarima, i zbog toga je bitan onaj drugi način djelovanja: Bog vidi čovjeka da se kreće u krivom smjeru, i On, Gospodar izlazi i traži radnike, traži ljude u različitim razdobljima života, zove ih.“ Posebno je ukazao je činjenicu, kako Gospodar izlazi ujutro. „Slično je to navještaju Uskrsnuća kada na uskrsno jutro Gospodin još za mraka izlazi iz groba kao pobjednik nad smrću i grijehom, tražeći druge mrtvace kako bi ih oživio“.

Gledajući život sv. Vinka koji je bio odgajan u katoličkoj vjeri kao pobožan momak podržan od obitelji prihvaća svećenički poziv. No, u jednom je trenutku i on pogriješio. Njegove misli više nisu bile Božje misli, njegovi putovi više nisu bili više Božji, jer „kako čovjek gleda Boga, druge, sebe, vlastiti život tako se ponaša. Vinko u jednom trenutku iskorištava svoj svećenički poziv, u traženju karijere, rekli bi instrumentalizira Gospodina za svoje ciljeve i onda ga Gospodin pročišćuje i Vinko shvaća da je milost siromaštvo, da je milost vjerovati u Krista, da je milost biti svećenik i kršćanin. Sv. Vinko ima pročišćeno oko, jer je vidio Kristovo lice i on vidi Boga u siromasima, ali i u onima koji su živjeli u duhovnoj bijedi. Posvećuje se služenju siromasima i bolesnima i naviještanju evanđelja, jer postoji lijep za tijelo, ali i za dušu, a za dušu je to Radosna vijest“.

Gospodin stoljećima zove ljude u svoj vinograd, danas zove i nas. Uskrsli Krist i nas traži da nas uskrsne od naših zloga, od krivog pogleda na vlastiti život, na Boga, rekao je propovjednik, te ukazao na simboliku trga na koji izlazi Gospodar tražiti radnike. „Trgovi mogu biti i mjesto festivala, susreta, ali i mjesto dokolice, uništavanja, mjesto gdje se ubija vrijeme. Svatko od nas ima svoje ‘duhovne trgove’, mjesta dokolice, mjesto gdje je sve prazno. Gospodin dolazi sa sv. Vinko i poziva i nas ‘dođite i vi u Gospodnji vinograd, jer se isplati“.

Na kraju homilije, propovjednik je posvijestio, kako je i ova trodnevnica jedan krik koji ulazi u naše trgove. „Iskoristimo ovaj poziv da idemo u Gospodnji vinograd. Iskoristimo poziv Uskrsloga koji želi pročistiti naše oko. Iskoristimo ovaj povlašteni trenutak u kojem možemo otvoriti svoje srce, da u svakoj situaciji gledamo Krista. Isplati se uzeti na sebe svoj križ, bolesti, probleme, nutarnje borbe da budemo Kristovi. Neka nam Gospodin po zagovoru sv. Vinka da poput njega danas možemo reći svoj ‘da’“.

Po završetku misnoga slavlja održana je projekcija dokumentarnog filma „Male velike sestre“, u kojem redatelj Jakov Sedlar donosi dosad nepoznatu priču o herojskom djelovanju sestara milosrdnica koje su tijekom Drugog svjetskog rata, u suradnji s kardinalom Stepincem, spasile preko tri stotine Židova, držeći ih u bolnici pod „prilagođenim“ dijagnozama, mahom zaraznih bolesti.

Film je najavio producent Ivica Borzić, koji je između ostalog napomenuo da se uz prikazivanje filma sakupljaju dobrovoljni prilozi za uređenje Muzeja djece stradale u Domovinskom ratu koji bi, prema riječima Borzića, trebao biti dovršen do slijedećeg Uskrsa. Po završetku filma prikazan je glazbeni spot nove pjesme o kardinalu Stepincu.

Nakon mise sestre milosrdnice upriličile su u župnoj dvorani domjenak za članove Udruge sv. Vinka iz svih istarskih konferencija.

Drugoga dana trodnevnice misu je predvodio vlč. Alejandro Castillo, ravnatelj Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Puli. Posljednjeg dana trodnevnice misu će predvoditi o. Diego Deklić, župnik pulske Župe sv. Antuna Padovanskog, a na sam blagdan svečano misno slavlje predvodit će porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja.

Tekst i foto: G. Krizman

Izvor: Porečko-pulska biskupija

Radio Marija

01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba
03:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo; tekst čitaju Petra Ćurlin i Ivan Zaradić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.