2309 TCDB posudionica 4

Uz 10. obljetnicu Posudionice medicinskih pomagala Caritasa Dubrovačke biskupije u četvrtak 21. rujna u prostorijama Ordinarijata Dubrovačke biskupije održan je susret pružatelja usluga posudionice medicinskih pomagala s područja Dubrovačke biskupije.

Na susretu su sudjelovali i iskustva razmijenili: Maja Bender, koordinatorica Palijativnog tima Doma zdravlja Dubrovnik; Marija Curać, iz korčulanskog ogranaka Lige protiv raka Korčula- Lastovo-Pelješac-Mljet; Živko Šimunović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik; Katarina Barović, iz Općine Župa dubrovačka; don Robert Ćibarić, župnik župe sv. Mihajla – Lapad te Marija Đurović i Ivana Papac iz Caritasa Dubrovačke biskupije.

Susret je održan u sklopu Tjedna Caritasa Dubrovačke biskupije, a nazočio mu je i dubrovački biskup mons. Roko Glasnović koji je zahvalio svima na svemu što čine kako bi pomogli onim najslabijim članovima u obiteljima i tako samim obiteljima pomogli da se lakše nose s poteškoćama i bolestima. Time se pokazuje potrebitima “da smo im blizu” te im se na jedan način vraća dostojanstvo.

Predstavnici pružatelja usluga posudionice iznijeli su brojčane podatke, a najzanimljiviji je kako na području Dubrovačke biskupije u optjecaju ima oko 400 električnih bolesničkih kreveta, koji su na vrhu liste najpotrebitijih pomagala, uz antidekubitusne madrace i invalidska kolica. Dubrovačka biskupija, odnosno župa sv. Mihajla- Lapad i Caritas Dubrovačke biskupije od toga imaju oko 300 kreveta.

Na području biskupije i dalje postoji velika potreba za medicinskim krevetima jer je dosta osoba starije životne dobi, ali i oboljelih svih dobnih skupina, koji se susreću s različitim zdravstvenim poteškoćama. Pružatelji usluga posudionice su posvjedočili o tome i prikazali brojke koje to potkrepljuju. Postojanje mogućnosti posudbe velika je pomoć kako samim osobama tako i njihovim obiteljima, složili su se.

Na kraju susreta zaključeno je kako postoji potreba za objedinjavanjem liste čekanja jer se iste osobe zapisuju kod svih pružatelja usluge. Također, poteškoće s kojim se susreće veći dio pružatelja usluge jest nedostatak stručnog kadra za popravak ponajprije motora i električnih dijelova bolesničkog kreveta za što će u budućnosti pokušati pronaći rješenje.

S Posudionicom medicinskih pomagala biskupijski Caritas započeo je u kolovozu 2013. godine kao odgovor na jedan od najvećih novih socijalnih rizika: bolesnog i nemoćnog člana kućanstva kojemu je potrebna skrb, ali i pomoći obitelji koja o njemu brine. Uz električne medicinske krevete u Caritasovoj posudionici besplatno se mogu posuditi invalidska kolica, toaletne stolice i kolica – princeze, nastavke za wc, stoliće za hranjenje, hodalice te invalidske štake. Dio programa posudionice je doniranje pelena za odrasle i podmetača za madrace.

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - p. Anton Puntigam: „Kako me je Bog vodio“
04:00 Glazba
04:30 Krv Kristova - izvor Božje ljubavi - emisija Zajednice Krvi Kristove - gost: p. Ivan Raljušić; ur. i vod.: Dalija Mock

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.