DSC01724

U subotu, 16. rujna 2023. požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je slavlje blagoslova i polaganja kamena temeljca za Pastoralni centar u Voćinu u sklopu bazilike biskupijskog Svetišta Gospe Voćinske. Župnik i rektor voćinske bazilike i Svetišta Ivan Ereiz pozdravio je biskupa Antuna, člana Ureda za gradnju Ivicu Žuljevića, svećenike iz Slatinskog dekanata na čelu s dekanom Draganom Hrgićem, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, požeško-slavonsku županicu Antoniju Jozić, požeškog gradonačelnika Željka Glavića, voćinskog načelnika Predraga Filića, dobročinitelje i voćinske vjernike. Rektor Ereiz ukratko je prikazao svrhu gradnje Pastoralnog centra, istaknuvši kako će on osigurati prostore za župne potrebe i za pastoral Svetišta, za različite susrete duhovne naravi, među ostalim i duhovne vježbe, kako bi se ostvarivalo plodonosnije poslanje Svetišta. Zatim je rektor zahvalio biskupu Antunu što je od osnutka Požeške biskupije bio pokretač, kako duhovnog tako i materijalnog napretka voćinskog Svetišta. Riječi zahvale uputio je i arhitektu Borisu Vučiću Šnepergeru, stručnom nadzoru i djelatnicima tvrtke „Domogradnja“, kao i dobročiniteljima Ivanu Ergoviću, dugogodišnjem predsjedniku Uprave NEXE d.d., Slavenu Kufneru, predsjedniku Uprave Kufner Grupe, Općini Voćin, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji, gradu Požegi, Slavonskom Brodu i Virovitici, kao i voćinskim vjernicima i hodočasnicima.

Otvarajući slavlje, biskup Antun je rekao da se pridružuje pozdravima koje je rektor Ereiz uputio sudionicima slavlja te je podsjetio okupljene kako gradnja u Voćinu ima sasvim posebno značenje, jer je ovdje tijekom povijesti sve do Domovinskog rata bilo mnogo razgrađivanja, rušenja, razaranja, ubijanja. Istaknuo je kako su to protu Božji čini, jer je On kreativno, stvaralačko biće, koje izgrađuje i uzdržava sve postojeće te ono ne može otići u ništavilo, o čemu nam svjedoči ljepota prirode oko nas, koja je njegovo djelo. Na tragu Božje kreativnosti mi pokušavamo slagati neki svoj mozaik gradnji, koji – da bi bio kreativan i imao čvrstinu – treba biti izvođen u suradnji s Bogom. Kazao je da ovim slavljem želimo posvjedočiti kako i ovaj Pastoralni centar želimo izgraditi uz njegov blagoslov i uz pomoć Isusove Majke, koja je velikom vjerničkom pozornošću i zauzetošću bila suradnica one gradnje koju je Bog ostvario u Isusu Kristu.

Nakon naviještenih svetih čitanja, biskup se u homiliji zapitao kakva bi to bila gradnja koju smo započeli u Voćinu. Ustvrdio je da bi nam na to pitanje mogao odgovoriti neki građevinski stručnjak s polazišta građevinske struke, ali da nam Sv. Pavao u naviještenom ulomku iz Poslanice Korinćanima tumači kako postoje mudri i ludi graditelji, a Gospodin Isus u naviještenom evanđeoskom ulomku pojašnjava da su mudri oni graditelji koji grade na stijeni a ludi na pijesku. Biskup je ustvrdio kako je na početku ove voćinske gradnje bilo nekih poteškoća s obzirom na tlo i naviranje vode u temeljima, što je pod stručnim vodstvom sanirano i da vjeruje kako će ova gradnja uz dobar građevinski materijal i stručno vodstvo biti uspješna. No, napomenuo je da izgradnja nove materijalne zgrade nema svrhu u samoj sebi, nego joj je smisao čovjek radi kojeg se ona poduzima. Kazao je kako Bog ne želi da čovjek, biće ranjeno zlom, ostane razoren, nego izgrađen što punije i savršenije na onoj razini koju u njemu može ostvariti Bog kao njegov projektant. Najčvršći temelj za gradnju koja se zove čovjek jest Isus Krist, uvjerava na sv. Pavao u spomenutom ulomku, jer on je Riječ kojom je sve stvoreno, i on je ljubav kojom je na križu umro za sve ljude, i koja je najčvršća snaga za najslabiju kariku našeg postojanja, za smrt. Stoga je mudar onaj čovjek koji u Isusovoj Riječi i u njegovoj osobi prepoznaje najbolji i najčvršći temelj na kojem izgrađuje svoje postojanje. Kao što je prisutnost Božja svrha materijalnog hrama, izgrađena ljudskim rukama, tako je prisutnost Božja u našem srcu, nazočnost njegova Duha u dubini našeg bića ona koja nas čini čvrstima i jakima na razini života, omogućuje da rastemo i budemo pobjednici, ustvrdio je biskup. Izrazio je želju da se svi koji budu ulazili u novi Pastoralni centar uvijek oduševe Isusom Kristom, otvore mu se svojim duhom te ih on moću svoje božanske ljubavi izgrađuje u njihovim srcima za život vječni. Zamolio je Gospu Voćinsku da svojim zagovorom pomogne kako bi sve naše gradnje bile utemeljene u Sinu njezinu Isusu Kristu, pobjedniku nad smrću, te i mi s njime budemo pobjednici.

Potom je Ivica Žuljević pročitao Povelju o polaganju kamena temeljca Pastoralnog centra u Voćinu, koja između ostalog kaže da će on služiti vjernom narodu Župe Pohoda BDM u Voćinu i štovateljima Gospe Voćinske koji je časte u bazilici njezina Svetišta. Nakon što je biskup položio Povelju u kamen temeljac, zazvao je na nj Božji blagoslov te je on postavljen u temeljni zid zgrade u izgradnji.

Na kraju je biskup Antun zaželio svima koji će doprinijeti na podizanju ovog zdanja da budu potpomognuti Božjom milošću, te raspoloženjem vjere prepoznaju kako služe dubljim dimenzijama gradnje nego li je materijalna.

 

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

13:45 Glazba
14:00 Musica sacra - ur. i vod.: Ksenija Sanjković
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2020
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.