Vjernici župe Svetog Križa u Gružu u Dubrovniku s brojnim hodočasnicima iz drugih župa proslavili su u nedjelju 17. rujna blagdan Uzvišenja Svetog Križa. Svečanu večernju koncelebriranu misu u crkvi Svetog Križa predslavio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. Nakon mise slijedila je procesija s upaljenim svijećama i velikim raspelom u kojoj su se sudionici uputili prema gruškoj luci gdje je biskup blagoslovio barke i brodove te se pomolio za pomorce i ribare kao i za poginule branitelje. Cvjetni buket kojeg su u procesiji nosile tri djevojke iz župe biskup je bacio u more u spomen na sve stradale u njemu.

2309 SvKriz Gruz 25

U propovijedi na euharistijskom slavlju biskup Glasnović je naveo riječi kako je križ bez ljubavi pretežak, a ljubav bez križa isprazna.

Uzimajući za primjer Nikodema, koji je bio učitelj i nije nalazio zadovoljavajuće odgovore na svoja brojna pitanja te je konačno ispunjenje svojih traženja našao u Isusu, biskup je kazao: „Nikodem sliči na nas. Podsjeća nas na ono najčišće što je u nama kada smo odani i kada tražimo svjetlo… On iskreno traži istinu, ali ima, kao i mi, poteškoća u prihvaćanju Isusova govora.“

Biskup je nadalje govorio o „otrovima zmije“ izvan nas, ali i u nama te protumačio nedjeljni evanđeoski ulomak.

„Na Isusu se brusi naše pravo ja, a Isusov mir i trajna vrijednost liječe i preobražavaju“, istaknuo je biskup Glasnović te potaknuo vjernike da nose svoje križeve s ljubavlju. „Dok nas križ nošen u jedinstvu s Isusom čini slobodnima, oni nošeni bez njegove pomoći čine nas robovima.“

Zaključio je riječima sv. Ivana Pavla II., koji je prije dvadeset godina slavio svečanu euharistiju upravo na području ove župe, a uputio ih je mladima i obiteljima: „Nećete pronaći ljubav bez križa, a križ nećete moći nositi bez ljubavi.“

U koncelebraciji s biskupom bili su župnik fr. Mihovil Žuljević Mikas koji je izrekao riječi pozdrava i zahvale, župni vikar fr. Anto Gavranović, predvoditelj trodnevne duhovne obnove župni vikar župe sv. Mihajla i povjerenik za mlade Dubrovačke biskupije don Ivo Markić te drugi svećenici i redovnici iz ovog dekanata.

2309 SvKriz Gruz 33

Mješoviti župni zbor Svetog Križa pod vodstvom prof. Marije Brčić predvodio je pjevanje na misi i u procesiji, a pridružili su im se i neki članovi Mješovitog katedralnog zbora. Dominikanski novaci su čitali misna čitanja, psalam je pjevao član zbora, a ministrant je čitao zazive molitve vjernika. Crkva je bila dupke puna kao i klaustar samostana.

Tijekom dana u župnoj crkvi slavljeno je više misa, a nakon svake mise upriličeno je čašćenje relikvije Svetog Križa.

Za proslavu župnog blagdana i naslovnika dominikanskog samostana vjernici su se pripravljali trodnevnom duhovnom pripravom koja se sastojala od molitve krunice i misnog slavlja s propovijedi te mogućnosti za ispovijed.

Tekst i foto: Angelina Tadić

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - papa Franjo: Nebo na zemlji
04:00 Glazba
04:30 Nadom nošeni - tema: Otpornost, mladi i programi mentalnog zdravlja; gošće: Marija Pongrac, magistra socijalne pedagogije, edukantica logoterapije i dr. sc. Mirta Vranko, magistra socijalne pedagogije, psihoterapeut; ur. i vod.: Krešimir Lovrić, dr. med.

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IX. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 9. DAN BORBA S...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.