Kardinal Bozanić, zagrebački nadbiskup u miru predslavio je svečano misno slavlje i obred investiture vitezova i dama Viteškog reda Svetoga groba Jeruzalemskoga Hrvatske magistralne delegacije u subotu 16. rujna 2023. u bazilici Uznesenja Blažene Djevice Marije u Mariji Bistrici. Na misnom slavlju koncelebrirali su mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. William Shomali, patrijarhijski vikar i jeruzalemski pomoćni biskup, mons. Milan Stipić, vladika križevački te okupljeni svećenici.

Na početku misnog slavlja kardinal Bozanić činom investiture uvrstio je 14 vitezova i dama u Viteški red Svetog groba jeruzalemskoga Magistralne delegacije u Republici Hrvatskoj.

U svojoj homiliji Kardinal je naglasio kako je "sveti jeruzalemski grob  prostor na zemaljskoj kugli koji je primio Isusovo mrtvo tijelo. A Isusov prazan grob i danas je znak Isusova uskrsnuća od mrtvih, ali i novosti života za sve. Ta novost života plod je Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Isusov križ i Isusov grob nerazdvojivo su povezani. Oni su i središte nadahnuća duhovnosti Viteškoga reda Svetoga groba jeruzalemskoga."

Govoreći o formaciji vitezova i dama Kardinal je rekao kako je ona dugo trajala te da su tijekom tog razdoblja kandidati upoznali duhovnost Reda, bolje spoznali ono na što su pozvani i što trebaju zauzeto slijediti. "Pozvani ste djelotvornom ljubavlju podržavati i pomagati Majku Crkvu jeruzalemsku te još zauzetije sudjelovati u životu svoje nadbiskupijske, odnosno biskupijske Crkve", rekao je Kardinal.

"Postati vitezom ili damom u Crkvi znači intenzivnije živjeti svoj kršćanski poziv i predano posvetiti svoj život u ispovijedanju Kristove vjere. To podrazumijeva stavljanje Isusa Krista u središte življenja: osobnoga, obiteljskoga i društvenoga. Pozvani ste slijediti vlastitu ispravnu savjest rasvijetljenu vjerom i uvijek težiti istini, pravdi i čestitosti", istaknuo je Kardinal i pozvao ih da budu nositelji mira, nade i djelotvorne ljubavi kako bi društvu dali čovječnije lice po mjeri Kristova evanđelja.

Na kraju homilije kardinal Bozanić rekao je kako je i bl. Alojzije Stepinac bio vitez Reda Svetoga groba jeruzalemskoga te istaknuo kako je "odličje viteza primio 1937. godine za vrijeme hrvatskoga nacionalnoga hodočašća u Svetu zemlju. Odličje mu je uručio tadašnji latinski patrijarh mons. Luigi Barlassina s ciljem da se u Hrvatskoj osnuje predstavništvo Reda. Drugi svjetski rat i dolazak komunista na vlast tada su osujetili ostvarenje toga plana. Danas smo zahvalni Božjoj providnosti što je upravo blaženi Alojzije Stepinac nebeski zaštitnik Hrvatske magistralne delegacije Reda Svetoga groba jeruzalemskoga."

"Sveta zemlja ima posebno značenje za svaku kršćanku i kršćanina. Ona govori o utjelovljenju Boga koji se spustio na zemlju, o Bogu koji je ljudskim nogama hodao po zemaljskom tlu. Sveta zemlja govori o važnosti zemlje i tijela; o ljudskoj brizi za stvoreni svijet. Isus je ljubio svoju domovinu. Sveta zemlja govori nam o čovjekoljublju i domoljublju; o ljubavi prema ljudima i prema domovini", zaključio je Kardinal.

Na kraju misnog slavlja Njegova ekselencija gospodin Claude Grbeša, magistralni delegat u Republici Hrvatskoj zahvalio je predslavitelju i koncelebrantima na predvođenju misnog slavlja te je istaknuo zahvalnost što je ovaj događaj održan upravo u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke. "Nama hrvatskim vitezovima ovo svetište je osobito na srcu jer ovdje je prije 25 godina proglašen je blaženim kardinal Alojzije Stepinac, vitez Svetoga groba jeruzalemskoga i zaštitnik Hrvatske magistralne delegacije", istaknuo je gospodin Grbeša te je čestitao novim vitezovima i damama na pristupanju Redu te im zahvalio za revnost i ustrajnost te konkretnu solidarnost s kršćanima u Svetoj zemlji.

U Viteški red Svetog groba jeruzalemskoga Magistralne delegacije u Republici Hrvatskoj uvršteno je 14 članova (12 laika i 2 klerika): Ivan Brzović, Rozalija Bregović Pračić,Krunoslav Cukrov, Zlatko Gligo, vlč. Anđelo Maly, Branko Pagadur, Marijana Pećnik, Zlata Penić-Ivanko, Tomica Plukavec, Lukša Regjo, mons. Darko Tomašević, Miroslav Vukovojac-Dugan, Edith Zeltner-Nikšić i Časlav Žaja.

Radio Marija

19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Radosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.