Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio je u subotu 16. rujna euharistijsko slavlje u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca prigodom kojega je dodijelio trajne mandate vjeroučiteljima, vjeroučiteljicama i odgojiteljicama u vjeri. Na početku misnoga slavlja Nadbiskupa i sve okupljene pozdravila je predstojnica Ureda za vjeronauk u školi prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić. Kazala je kako će Nadbiskupova prisutnost, predvođenje misnog slavlja te pastirska riječ "osnažiti naše korake na putu služenja Crkvi i društvu na području evangelizacije, odgoja i obrazovanja."

Dodala je kako na ovom slavlju svi "želimo zahvaliti Bogu za mogućnost evangelizacije, odgoja i obrazovanja koje već više od tri desetljeća neumorno provode vjeroučiteljice, vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri; želimo obnoviti crkveno poslanje i posvjedočiti svoju pripadnost zagrebačkoj Crkvi i odanost Vama, našem novom pastiru."

U homiliji nadbiskup Kutleša rekao je kako je ovo "poseban trenutak u životima vjeroučitelja, ali također je poseban za cijelu crkvenu zajednicu jer svjedočimo njezinu kontinuiranom rastu i obnavljanju. Podjeljivanje kanonskih mandata ima duboko duhovno značenje. Predstavlja potvrdu pred Bogom i pred zajednicom vjernika da je pojedinac opremljen darima i sposobnostima za predano poučavanje u vjeri te da je tu zadaću poslan vršiti u ime Crkve."

Nadbiskup je poručio vjeroučiteljima kako prvo trebaju biti učenici. "Možda je danas pomalo teško shvatiti što znači biti učenikom. Ta se riječ na latinskom kaže discipulus. Ima isti korijen kao riječ disciplina, a disciplina znači oboriti naše sadašnje želje radi budućih viših, plemenitijih ciljeva i dobara. Ako na to nismo spremni, nemoguće je primiti poslanje i biti vjeroučitelj i misionar", kazao je mons. Kutleša. 

"Dragi vjeroučitelji, neka nas ovo okupljanje podsjeti na važnost službe i poslanja vjeroučitelja. Neka kanonski mandati budu podsjetnik da smo svi pozvani na svjedočenje i poslani kako bismo učili. Neka nas nadahnu da to činimo s ljubavlju i predanošću prema Bogu i čovjeku i svome bližnjemu", zaključio je Nadbiskup.

Nakon popričesne molitve nadbiskup Kutleša dodijelio je trajne mandate vjeroučiteljima/icama i odgojiteljicama u vjeri koji su za to stekli uvjete, nakon čega su svi zajedno izmolili molitvu obnove poslanja. S. Valentina Mandarić na poseban je način zahvalila vjeroučiteljima/icama i odgojiteljicama u vjeri koje su ove godine ušle u zasluženu mirovinu na njihovom posvećenom radu s djecom i učenicima.

Na misnom slavlju koncelebrirali su preč. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral i kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola; preč. Josip Šimunović, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta; preč. Ivan Lukić, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta; preč. Božidar Cindori, župnik Župe bl. Alojzija Stepinca, Bestovje-Novaki-Rakitje; vlč. Vjekoslav Meštrić, župnik Župe Uznesenja BDM, Zagreb-Stenjevec; vlč. Filip Marić, upravitelj Župe sv. Nikole biskupa, Jastrebarsko; vlč. Taras Barščevski, profesor na KBF-u; vlč. Jakov Rađa, profesor na KBF-u, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promotor kršćanskih poziva; te vlč. Andrija Miličević, nadbiskupski tajnik. Uoči misnog slavlja vlč. Barščevski, profesor na Katedri Svetog pisma Novog zavjeta KBF-a, održao je duhovni nagovor za sve okupljene.

Trajne mandate primili su: s. Lidija Banožić, Luka Besednik, Ana Blažević, s. Ljubica Bosilj, Kristina Galić, Igor Herceg, Kristina Ignjatić, Iva Ileš, Katarina Jurak, Ruža Kalaica Šolaja, Marko Malek-Solgat, Ivana Markić, s. Josipa Otahal, Ivana Paunović, s. Lana Pecotić, Ivana Marija Podrebarac, Ivana Rako, Sara Rimac, Luka Sente, Martin Svilanović, s. Slavica Rubak, Anamarija Vranković.

Zahvalnice su primile umirovljena vjeroučiteljica Kata Soldan i odgojiteljica u vjeri s. Ružica Nimac.
 

Radio Marija

00:30 Psihologija i duševno zdravlje - ur. i vod.: p. Mijo Nikić
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.